Зниження рівня народжуваності у світі пов’язане із секуляризацією та зростанням ворожості до релігії: результати дослідження
Аналітика
16.11.2020
За словами професора Університету Бейлора Філіпа Дженкінса, зниження рівня народжуваності має суттєву кореляцію з ростом секуляризації

У Ріджент коледжі (Ванкувер, Британська Колумбія) під час прямої трансляції “Народжуваність і віра: розмова з Філіпом Дженкінсом“ професор історії Університету Бейлора та співдиректор програми з історичних досліджень релігії пояснив, що зміни у демографії залежать від змін у релігійних віруваннях.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише Слово про Слово з посиланням на christianpost.com.

Значна частина сучасної Африки має тенденцію бути побожно релігійною, і вони також мають високий рівень народжуваності, сказав Дженкінс. На відміну від цього, чим нижчий рівень народжуваності населення, тим більша ймовірність того, що люди відокремляться від релігійних громад та релігійних установ. Рівень народжуваності свідчить про те, як суспільства у всьому світі стають більш секуляризованими.

«Ми вимірюємо зміни у суспільстві за допомогою народжуваності, — сказав Дженкінс. — Існує тісний зв’язок між рівнем народжуваності певного суспільства або нації та рівнем релігійності».

На тлі відносно недавнього колапсу рівня народжуваності у всьому світі, особливо в Європі, секуляризація зростає. Дженкінс зазначив, що якби ви сказали йому коефіцієнт народжуваності в тій чи іншій країні, було б досить легко сказати, чи допускає ця нація легальні одностатеві союзи, припустити їхнє ставлення до віри та релігії, та наскільки міцні її релігійні установи. Хоча цей взаємозв’язок зумовлений ​​не простим причинно-наслідковим зв’язком, зв’язок, проте, очевидно присутній, підкреслив професор.

У 1960-х роках рівень народжуваності в Данії почав опускатися нижче рівня заміщення, оскільки країна стала більш світською. Тим часом в африканській країні, що знаходиться на південь від Сахари, Уганді, середньостатистична жінка мала п’ятеро дітей, і релігійні переконання були сильними. Ця закономірність справедлива у всьому світі, де помітна кількість людей, які, здається, підтримують цю тенденцію.

«Ви можете стверджувати, що коли ви вилучаєте дітей з картини, залишаються  набагато менше зв'язків, що з'єднують сім'ї та людей з установами... Виведіть дітей з релігійної картини, і подивіться, що станеться», сказав він.

Або, за його словами, це може бути навпаки. Що, коли люди стають більш світськими у своїх думках, вони відмовляються від заряду “бути плідними і примножуватися”.

Що б не сталося раніше, ці зміни відбуваються швидко. В Італії обвал коефіцієнта народжуваності та сповзання до нестримної секуляризації відбулися протягом десяти років, зазначив він.

Суспільства з низькою народжуваністю частіше виявляють ворожість до релігії, додав Дженкінс. Ключовим фактором цього явища є установи.

«Як тільки ви розділяєте ідею сім’ї, коли ви розділяєте сексуальність і народження дітей, люди стають набагато менш охочими, щоби церкви або релігійні установи говорили їм про те, що треба робити з особистим життям», — сказав професор.

Читайте також: У Брюсселі відбулася моторошна виставка-продаж дітей. Товар — діти, а покупці — геї

Коли ця етика інформування релігійними установами руйнується, згодом виникають політичні кампанії з метою легалізації або дозволу референдумами таких речей, як аборти або евтаназія. Секуляризоване суспільство з низьким рівнем народжуваності є більш непривітним до зусиль церков та релігійних установ, які виступають проти цього, і часто схильне вірити в найгірші звинувачення щодо релігійних організацій та установ, пояснив він.

Дженкінс розповів, як однією з найбільших змін у свідомості в його житті було переконання, що відбудеться демографічний вибух. Те, що сталося, було навпаки.

«Грубо кажучи, з того часу [1970-х] ми втратили 2 мільярди людей від того, що прогнозувалося, у порівнянні з тим, що ми отримали насправді, сказав він. — Це відбувається тому, що дуже багато людей у Латинській Америці та Азії відмовилися від традиційних темпів приросту населення “третього світу“ і раптом стали ”датчанами”».

Рівень населення, який багато хто вважав скандинавським, поширився по всьому світу. Половина штатів Індії зараз має половину рівня заміщення рівня народжуваності, продовжував Дженкінс. Тоді як спочатку прогноз на 2050 р. мав становити 11 мільярдів населення. Швидше за все, ця цифра становитиме приблизно 9 мільярдів. Зараз занепокоєння зростає щодо “скорочення населення” та воєнних, комерційних та економічних наслідків, які з цим пов’язані.

У 1980-х роках у типової іранської жінки за життя було семеро дітей, сказав він. Зараз показник коливається на рівні 1,5-1,6, приблизно на тому самому рівні, що і в Канаді. Попри те, що іранський народ розглядається як релігійна країна через свій палкий ісламський уряд, іранський народ секуляризувався. Глава Іранської революційної гвардії поскаржився, що з 60000 мечетей в країні лише близько 3000 активно відвідують.

Опитування про те, що думають пересічні іранці, показують, що багато хто вважає себе “духовними, але не релігійними”, і багато інших є атеїстами, сказав він, тоді як основний ортодоксальний іслам “справа меншості”.

Сполучені Штати були певною аномалією в тому, що вони є розвиненою державою, але залишаються високорелігійними та мають відносно високий коефіцієнт народжуваності. Однак за останнє десятиліття вони значно секуляризувалися, і рівень народжуваності також стрімко впав. Кількість тих, кого називають “не”, людей, які більше не пов’язані з якоюсь конкретною традицією віри, різко зросла.

«Частка такої категорії “не” у США дуже різко зросла за останні 10-15 років саме за той самий період, коли рівень народжуваності впав. І трьома найбільшими релігійними громадами в США зараз є євангеліки, католики та “не”. І лише за рік-два “не” стануть найбільшою з цих трьох груп. Це приголомшлива зміна за дуже короткий час», сказав Дженкінс.

США також розділені в культурному плані, і легко передбачити, що штати з високим рівнем народжуваності та високим рівнем релігійної практики голосують за республіканців, а штати з низьким рівнем народжуваності та низьким рівнем релігійності за демократів, пояснив він.

«Народжуваність є надзвичайно хорошим провісником релігійної поведінки та політичної поведінки, яка з цього виростає, особливо в епоху культурних війн», сказав Дженкінс.

Секуляризація може відбуватися дуже швидко, підкреслив він, підкреслюючи, що Нідерланди колись були відомі своєю сильною релігійною практикою в 1940-х і 1950-х роках, але це змінилося до 1980-х. З тих пір голландці стали одними з найбільш світських людей в історії.

«Яка доля Сполучених Штатів? Я не знаю», додав він, зазначивши, що цілком можливо, що пандемія COVID-19 може пришвидшити цей процес секуляризації.

За матеріалами slovoproslovo.info

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

АналітикаЗагрози та виклики
Останні новини
Останні новини