12 сюжетних ліній з християнських фільмів, які більш реальні, ніж здається
Культура і творчість
18.07.2022
Ок, Google, християнські фільми – дивитись онлайн. Хмм… Щось подібне я вже бачив. І таке, наче, вже було… Тільки в іншій кінокартині. Часто при перегляді християнських фільмів у глядачів виникають аналогічні думки

Сюжетні ходи, що використовуються режисерами у тій чи іншій стрічці спонукають ставитися до них несерйозно. Однак, чи все так банально, як здається на перший погляд?

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

На сайті dk.adventist.ua пропонують розглянути деякі популярні сюжетні лінії та те, як подібні ситуації можуть трапитися в реальному житті й стануть в нагоді на шляху до змін.

1. Герой, який не вірить у Бога, зустрічає віруючу людину, і його життя змінюється

Дуже часто головними героями християнських фільмів є ті, хто далекий від віри в Бога. Коли ж на шляху трапляється людина, що вірить в Ісуса, то герой змінює точку зору і теж починає вірити. Щоправда, не одразу.
А як в реальному житті? Справді, дружба з людиною, яка на власному досвіді переконана в тому, що Бог реальний – це найбільш розповсюджений спосіб познайомити когось з Ісусом. Про це говорить досвід християн, які розповідають іншим про Бога.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Поспішай кохати (2002), Вогнетривкий (2008), The climb – Сходження (2002).

2. Головному герою доводиться відстоювати свою віру в Бога

Один серед великої кількості противників. Саме таким є сюжет багатьох християнських фільмів. Протягом всієї стрічки герой змушений захищати свої переконання і доводити їх непорушність.
Насправді, в звичайному житті, подібні ситуації трапляються доволі часто. Однак, саме публічний захист своїх переконань допомагає віруючому зрозуміти, наскільки Бог є важливим для нього, отримати новий досвід спілкування з Богом, а також утвердитись на шляху що він обрав.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: З міркувань совісті (2016), Бог не мертвий (2014), Мені не соромно (2016)

3. Герой втрачає близьку людину і ставить Богу питання: Чому?

Втрата коханого, батьків чи дітей часто є частиною багатьох фільмів. Християнські не виняток. Звісно, переживши трагедію, людина ставить Богу запитання: чому? Чому так трапилося? Чому дорогої людини більше немає?
В реальності втрата близьких – важке випробування. Розмова з Богом на цю тему допомагає впоратися з горем та негативними емоціями. І людина, яка ставить Богу питання, врешті решт отримує на них відповідь, долає жахливу ситуацію та отримує шанс жити далі.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Вірю в кохання (2020), Останній дарунок (2006), Любов приходить тихо (2003)

4. На шляху до мрії герою доводиться долати безліч перешкод

Досягти поставленої мети легко? Авжеж ні – потрібно докласти чимало зусиль.
Саме про це нам розповідають фільми.
Звісно ж, в житті мрії не збуваються так швидко як в кінострічці. Іноді доводиться дуже добре постаратися, щоб отримати бажане. Однак, саме кількість докладених зусиль дозволяє повною мірою насолодитися досягнутим. Як казав Томас Пейн: “Все, що досягається надто легко, не дуже цінується. Лише те нами цінується, за що дорого заплачено”.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Протистояння гігантам (2006), Переможець (2019), Можна тільки уявити (2018).

5. Врешті герою вдається досягти поставленої мети

Перемога у змаганнях – одна із цілей, що ставлять перед собою головні герої християнських стрічок. І їм таки вдається досягти поставленої мети після докладених зусиль та подолання випробувань.
Що ж, треба визнати: в реальності чималі зусилля в більшості випадків також отримують свою винагороду. Тому не варто засмучуватися, якщо щось йде не так. Можливо потрібно більше наполегливості у досягненні мети.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Переможець (2019), Вудлон (2015), Святий Ральф (2004).

6. В житті героя, який не вірить в Бога з’являється наставник, який спонукає героя до віри

Вірити в Бога чи ні – це вибір особисто кожного, однак, щоб подружитися з Господом часто герою потрібний друг і наставник, який допоможе знайти вірний шлях.
В житті досвідчений друг також може стати в нагоді в багатьох сферах. Не є винятком і релігійна. На шляху пізнання Бога інколи життєво необхідна підтримка досвідченої людини, яка підкаже, підтримає та спрямує у вірному напрямку. Наставником може стати, священнослужитель, друг, або християнин чи християнка, які заслуговують на довіру.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Протистояння гігантам (2006), Золоті руки (2009), Той, що змінює час (2002).

7. В складній життєвій ситуації герой звертається до Бога по допомогу

Напевно, не обов’язково фільм має бути християнським, щоб у безвихідній ситуації герой просив вищі сили про допомогу. Для християнських фільмів цей сюжетний хід ще більш актуальний.
Дійсно, у складні часи навіть ті, хто дуже далекий від віри в Бога, шукають Його допомоги. І не дарма, адже в основі християнської віри є твердження Ісуса Христа, про те що Він допоможе кожному, хто потребує допомоги й підтримки.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Золоті руки (2009), Вірю в кохання (2020), Відважні (2011).

8. Успіху вдається досягти, коли герой довіряється Богу

Не буває мети, яку вдається досягти миттєво. Про це нам розповідають сюжети багатьох фільмів. І не має значення сфера, це робота, стосунки чи самореалізація. І тільки довіра Господу, яка стає ключовим моментом в досягненні успіху, допомагає головним героям, здолавши чимало перешкод врешті досягти поставленої мети.
А як в реальності? У питаннях досягнення успіху людям притаманно звертатися до Бога. Американський бізнесмен Девід Ґрін, що керує найбільшою в США компанією в сфері роздрібної торгівлі “Hobby lobby” стверджує, що основною причиною його успіху є довіра Богу.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Золоті руки (2009), Протистояння гігантам (2006).

9. Життєві цінності героя кардинально змінюються після трагедії

Втрата близької людини чи інше горе часто є каталізатором для змін у житті героя. Порушник правил, бунтівник відмовляється від звичного способу життя й стає абсолютно іншою людиною.
Звісно, трагедія справді справляє значний вплив на життя будь кого. Адже часто така подія руйнує звичний уклад життя і перед людиною постають питання, які раніше були зовсім не актуальними. Втрата чогось дорогого спонукає замислитися, проаналізувати життєві установки та змінити їх. Психологи говорять, що емоційне потрясіння може стати поштовхом для росту, розвитку та збільшує продуктивність. Однак, варто пам’ятати, що стреси більше шкодять, ніж приносять користь. Тому не варто нехтувати кваліфікованою допомогою, якщо трагедія вибила землю з-під ніг і спричинила деградацію.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Поспішай кохати (2002), Вірю в кохання (2020), Останній подарунок (2006).

10. Сімейні стосунки покращуються, коли герой знайомиться з Богом

“З ким ти підеш?” – таке питання ставить головний герой однойменного фільму своєму сину, коли збирається розлучатися з дружиною. Однак, коли чоловік віддає своє життя Богу, поставлене питання стає неактуальним. “Тепер всі ми йдемо разом в одному напрямку” – підбиває підсумок головний герой.
Не буває сімейного життя без проблем. Сумна статистика розлучень підтверджує це. Однак, у дослідженні, опублікованому фірмою Wilkinson & Finkbeiner говориться що у випадку коли члени родини мають міцні релігійні переконання, регулярно відвідують церкву та дотримуються Божих Заповідей, це знижує ризик розлучення на чотирнадцять відсотків. Отже коли людина щиро обирає Бога, її сім’я від цього тільки виграє.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: З ким ти підеш (1998), Вогнетривкий (2008), Командний пункт (2015).

11. Герой не вірить в існування Бога, але випадок змушує змінити думку

Заперечення існування Бога – явище, на яких часто ґрунтується сюжет християнських фільмів. Щоправда, у фіналі герой відмовляється від попередніх переконань і визнає, що Бог таки існує і Йому не байдуже до життя персонажа.
У дійсності статистика свідчить, що у світі спостерігається збільшення кількості людей, які не вважають себе послідовниками якоїсь конкретної релігії, а частка переконаних атеїстів складає лише 13 відсотків. Але, як у фільмах, саме особливий випадок частіше за все змушує змінити думку, та приєднатися до релігійної спільноти.
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Бог не мертвий (2014), Справа для Христа (2017).

12. Життя з Богом не легке, але набагато краще!

Хоча герою доводиться нелегко, але він все одно вірить, і продовжує залишатися вірним своїм принципам, доводячи всім навколо, що бути християнином – це круто!
Дійсно, віра в Бога не знищує всі перешкоди, і не робить життя прогулянкою по хмаринках. На шляху віри трапляються випробування, труднощі та навіть важкі втрати. Однак, мільйони людей по всьому світу продовжують обирати Бога й казати Йому “Так”. Вони надають перевагу життю під керівництвом Всевишнього, і запевняють, що не шкодують про це. Адже з Богом набагато краще!
Фільми, в яких ми можемо це побачити: Чудеса з небес (2016), Глибока віра (2006), З міркувань совісті (2016).

“Це всього лише фільми” – може сказати хтось. Так, але давайте не будемо забувати, що більша частина християнських фільмів засновані на реальних подіях.
А от кого обрати режисером свого життя залежить тільки від нас.

 

Інна Сокольська

Джерело: dk.adventist.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

 

Більше рубрик та новин тут

Культура і творчістьХристиянський світМолоде життя