Українські християни вперше офіційно святкують Різдво 25 грудня
Християнський світ
25.12.2023
В Україні сьогодні, 25 грудня, християни західного і східного обрядів уперше разом відзначають Різдво Христове
Це одне з найбільших і найурочистіших християнських свят, встановлене на згадку про народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Різдво Христове - державне свято у понад 100 країнах.
Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Згідно з Писанням, Марія народила Спасителя Ісуса Христа під час перепису населення у Вифлеємі. Оскільки місто було переповнене і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на ночівлю у хліву, поруч з домашньою худобою. У той час на небі засяяла Вифлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, що принесли свої дари маленькому Ісусу. У пам’ять про цей світлий день християни щороку збираються на урочисті богослужіння, пише ukrinform.ua.

Цього року в Україні вперше офіційно святкують Різдво 25 грудня. Православна церква України та Українська греко-католицька церква 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшли на новоюліанський календар. Тож тепер більшість церковних дат відзначаються на 13 днів раніше.

Водночас у ПЦУ підкреслили, що перехід церков на новий календар є добровільним, і те, що певні парафії і монастирі залишаються на старому стилі, не має бути приводом для суперечок. Тому деякі українці ще відзначатимуть Різдво за юліанським календарем 7 січня. Цього календаря дотримуються ще Російська, Сербська, Грузинська та Єрусалимська православні церкви.

Новоюліанським же календарем користуються більшість православних церков, в тому числі Константинопольський патріархат.

Верховна Рада у липні ухвалила закон про зміну дат державних свят, згідно з яким 7 січня, коли відзначається Різдво за юліанським календарем, більше не є святковим і неробочим днем. Натомість офіційно встановлюється дата святкування Різдва 25 грудня.

Джерело: ukrinform.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світСуспільство
Останні новини
Останні новини