40% людей у світі зазнають переслідування — звіт Pew Research Center
Аналітика
13.11.2020
Організація Pew Research Center оприлюднила останній світовий звіт від 2018 року щодо обмежень свободи релігії та соціальної ворожості щодо релігії

40% населення світу стикається зі значними перешкодами у вільному поклонінні Богу.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це повідомляє Christianity Today з посиланням на сайт організації Pew Research Center.

Згідно з дослідженням організації, у 198 країн влада обмежує свободу релігії.

У 2018 році рівень порушень досяг рекордного рівня, оскільки 56 країн (28%) страждають від «високих» або «дуже високих» рівнів офіційних обмежень релігійної свободи. Кількість націй, які зазнали «високого» або «дуже високого» рівня соціальної ворожості щодо релігії, трохи зменшилась до 53 (27%). Однак попереднього року медіанний рівень зафіксував рекордний рівень за весь час.

За словами Годфрі Йогараджа, виконавчого директора Комісії з питань релігійної свободи WEA, у всьому світі зазнають переслідувань 260 мільйонів християн.

Ахмед Шахід, спеціальний доповідач ООН з питань свободи релігії та переконань, заявив, що зі 178 країн, які вимагають реєстрації релігійних груп, майже 40 відсотків застосовують це з упередженням.

«Віра має бути добровільною, — сказав шахід. — Немає цінності у вірі, якщо вона невільна».

Найвищий загальний рівень як державних обмежень, так і соціальної ворожості щодо релігії простежується в Індії, Єгипті, Індонезії, Пакистані та Росії.

Використовуючи термінологію з Індексу демократії, з 26 країн, які в державних обмеженнях свободи релігії визнані «дуже високими», 65 відсотків є авторитарними. З 30 країн, які визнані «високими», 40 відсотків є авторитарними, тоді як 37 відсотків — це гібридний режим з деякими демократичними тенденціями.

Організація також проаналізувала, в яких країнах простежується соціальна ворожість.

З 10 націй, які оцінюються як «дуже високі», чотири є авторитарними, три — гібридними, а три — з недосконалою демократією (Індія, Ізраїль та Шрі-Ланка). А в 43 країнах, які визнані «високими», 21 відсоток є авторитарними, 14 відсотків — гібридними, 30 відсотків — недосконалими, а 12 відсотків — повноправними демократіями.

Деякі авторитарні держави з високими обмеженнями релігії, такі як Еритрея та Казахстан, успішно побороли соціальну ворожість щодо релігії. Інші, такі як Китай, Іран та Узбекистан, все ще фіксували помірну соціальну ворожість.

«Високий рівень державного контролю релігії може призвести до зменшення соціальної ворожості щодо релігії з боку недержавних суб’єктів», — заявили дослідники.

Проте переслідування не зупинило зростання церкви.

WEA зазначила, що в Китаї протестантська церква зросла з 1,3 млн членів у 1949 р. до щонайменше 81 млн членів. Католицька церква в Китаї зросла з 3 мільйонів членів до понад 12 мільйонів.

Регіоном з найвищим середнім рівнем з точки зору державних обмежень свободи релігії є Близький Схід і Північна Африка (MENA): 18 із 20 країн (90%) мають рейтинг «високий» або «дуже високий».

Читайте також: Єврокомісія хоче фінансово карати країни, які не підтримують ЛГБТ. Що чекає Україну?

Шахід зазначив, що 4 з 12 країн карають відступництво смертною карою.

Після країн MENA Азійсько-тихоокеанський регіон був другим за рівнем державних обмежень свободи релігії.

«Переслідування не заважає Божим цілям», — йдеться у дослідженні IDOP.

Згідно зі звітом, рівень соціальної ворожості щодо релігії в цілому знизився. Проте найвищим є регіон MENA, у якому 55 відсотків країн страждають від «високої» або «дуже високої» соціальної ворожості щодо релігії. Європа була другою (36 відсотків), а Азійсько-тихоокеанський — третьою (28 відсотків). Найменший рівень був у Америки. А з 25 найбільших країн світу Японія, Південна Африка, Італія, Бразилія та США мали найнижчий загальний рівень як державних обмежень свободи релігії, так і соціальної ворожості щодо релігії.

Також були додані ще три країни до «дуже високого» урядового списку обмежень: Ірак, Західна Сахара та Ємен. А чотири нації було вилучено: Коморські острови, Лаос, Пакистан і Судан, хоча всі вони залишались «високими».

Лівія та Шрі-Ланка потрапили до «дуже високого рівню» соціальної ворожості щодо релігії, тоді як Бангладеш та Ємен були вилучені, але все ще залишалися «високими».

У звіті йдеться, що християнство та іслам залишаються найбільш репресованими релігіями у світі, відповідно у 145 та 139 країнах.

Християни зазнають державних обмежень у 95 відсотках своїх країн, а соціальну ворожість  щодо релігії — у 75 відсотках. Мусульмани зазнають обмежень у 100 відсотках країн Північно-Східної Африки та військових діях у 65 відсотках відповідно.

Євреї, яких переслідують у 88 країнах, є єдиною релігійною групою, яка більше стикається з соціальною ворожістю у суспільстві, ніж з обмеженням свободи релігії.

Найбільший приріст глобальних переслідувань зазнали буддисти — 24 відсотки. Зменшилася кількість переслідувань  атеїстів, агностиків та гуманістів (18 відсотків).

Шахід підкреслив, що належна пропаганда свободи віросповідання повинна представляти всі системи переконань. Він був задоволений тим, як представники Державного департаменту США та посол Сем Браунбек зробили це пріоритетом.

Детальний звіт можна прочитати, перейшовши за посиланням: christianitytoday.com.

Джерело: slovoproslovo.info

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Аналітика
Останні новини
Останні новини