5 реплік та слів, які руйнують психіку вашої дитини
Все для сімей
04.11.2021
Гнів, втома і розчарування, які накопичуються через щоденні виклики, можуть підштовхнути вас говорити те, чого ви насправді не мали на увазі. І дуже часто через втому батьків, їх проблеми або злість страждають саме діти. Діти, які безмежно беззахисні й безмежно вам довіряють. Відтак вони стають зручною мішенню для «спускання пару» і заспокоєння...

Однак, велика загроза полягає у тому, що ви аж ніяк не зможете спрогнозувати негативних наслідків, які ці різкі репліки можуть справити на вашу дитину.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Ось перелік деяких руйнівних виразів, які ліпше ніколи не кидати у бік дітлахів, яке б емоційне збудження ви не переживали. Особливо це стосується маленьких дітей, які надчутливі до усіх ваших слів. Також наводимо пропозиції гарних сімейних фільмів, які точно стануть вам у пригоді, якщо ви забажаєте більше заглибитись у ці питання.

1. «Не плач, це ж немає такого великого значення! Через день ти про це навіть не згадаєш!».

Вони ж просто діти! Ну які в них можуть бути проблеми, розчарування, турботи? Дорослі часто допускають помилку, коли так думають. Адже діти, як і дорослі переживають свої почуття. Різниця полягає лише в тому, що вони ще не здатні їх висловити, або ж заспокоїтись самостійно, так, як це вже під силу дорослим. Хіба це не є тягарем для малечі? Тому намагайтесь не применшувати страхи, сумніви, конфлікти і навіть подряпинки, які трапляються в житті вашої дитини. Допоможіть йому навчитись правильно ладнати зі своїми почуттями та конструктивно на них реагувати (дивіться мультфільм «Думками навиворіт»)

2. «Як би я хотіла, щоб ти був більше схожий в цьому на свого брата…»

Ми ані трішки не виграємо, коли порівнюємо своїх дітейАле це може викликати супротив серед членів родини. Ще й спровокує нездорову конкуренцію. А далі - безглузде з’ясування відносин і того, кого батьки люблять дужче. Інколи промовлене батьками у хвилини гніву стає причиною багаторічного ворогування між дітьми (прихованого чи явного). Ви точно не бажаєте такого майбутнього своїм нащадкам, вірно? Тож переконайтесь, що ви не користуєтесь маніпулятивним методом порівняння, навіть, якщо маєте на те благі наміри – покращити поведінку когось із менш слухняних дітей. Кожен з них унікальний та особливий. Про це гарно нагадує християнський мультфільм «Ти – особливий».

3. «Ти нічого ніколи не можеш зробити правильно».

Ніхто, і ви також, не хочете слухати цьогоУявіть собіщо відчуває ваша маленька донька, коли ви говорите їй подібні слова. Яке це жахливе відчуття, коли батьки вважаютьщо ти нічого не вмієшІ навіть якщо це не так, і ви насправді не мали цього на увазі, будьте впевненимищо дитя це запам’ятає надовго. Якщо малеча зробила щось не такзламала іграшку або зіпсувала пиріг, зробіть глибокий вдих і запитайте себещо насправді у цій ситуації є найважливішим. Відповідь завжди одна: діти, а не речі чи оцінки. Навчіться приймати їх помилки і навпаки – заохочуйте до нових спроб! Тематичний художній фільм, який гарно змальовує відносини між батьком та сином-підлітком, який навчається новому – «Розправ крила»

4. «Ти змушуєш мене червоніти через свої викрутаси!»

Якщо ваш маленький бешкетник дуже часто намагається привернути увагу оточуючих, починає голосити, стрибати, співати, або просто вередувати, можливо, йому потрібно більше уваги. Ніколи не висловлюйте своє зніяковіння через це перед друзями, знайомими або сторонніми людьми, або навіть сам на сам. Чому б не запланувати спеціальне шоу дома, де малюк відчує себе справжньою домашньою зірочкою (а домашній небосхил вміщує багато зірок, пам'ятайте пункт 2?). Цілком вірогідно, що ваша донька чи син виявлять в собі художні таланти і здивують вас. До того ж є ще одна перевага – провести гарний час усім разом, в сімейному колі (гарний фільм про розкриття внутрішнього світу дитини «Диво»)

5. «Ти товстий/потворний/тупий!» (або більш м’які від них похідні форми).

Наші діти вірять, в усе, що ми їм говоримо. Батьки є для них самим надійним джерелом інформації, а також головними людьми, яких вони люблятьІ такі негативні висловлювання можуть серйозно зашкодити самосприйняттю дитини. Навіть якщо ваша дитина має зайву вагу або не відрізняється зразковою успішністю в школі, відповідальність за це, в першу чергу, лежить саме на вас.

Саме від батьків залежить чи навчиться дитина правильному харчуванню та вчасному і сумлінному виконанню домашнього завдання. Тому зараз вам слід зосередитись на сильних сторонах своєї кровинки та не зациклюватись на власних прогалинах у вихованні. І у вас точно усе вийде -  лише правильно перерозподіляйте свою увагу! Кінофільм «Матільда» про обдаровану дівчинку, яка так і не дочекалась гарних слів від своїх рідних, не залишить вас байдужими і застереже від багатьох необачних реплік, їдких та шкідливих слів. А це своєю чергою підвищить у ваших дітей відчуття безпеки та прийняття, і допоможе сформувати впевнену емоційно зрілу особистість.

За матеріалами інформаційного ресурсу «Батьки та діти»

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімей
Останні новини
Останні новини