7 видатних матерів в історії християнства
Аналітика
10.05.2021
Нещодавно ми відмічали День матері, який припадає на другу неділю травня. У цей день ми дякуємо їм за все, що вони зробили для нас.

Протягом довгої історії християнства було багато матерів, які допомагали в становленні відомих церковних діячів або самі ставали видатними. До вашої уваги ми пропонуємо розглянути історії семи жінок, які внесли свій вклад в історію.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

1. Свята Олена була матір’ю першого в історії римського імператора-християнина Костянтина Великого. Вона мала дуже тісні відносини зі своїм сином.

Хоча прийняти християнство її спонукав син, вона з натхненням прийняла католицтво.  Олена щиро слідувала свої вірі. Своєю впливовістю і щедрістю вона сприяла широкому розповсюдженню християнства. Бідні та знедолені були завжди в фокусі її благодійності. Вона з побожною ревністю відвідувала церкви і вносила великі пожертви. Виконуючи заповіді Спасителя, вона принесла рясні плоди і словом, і ділом.

2. Антуза Антіохійська – мати святого Іоанна Златоуста, видатного раннього церковного провідника та оратора, який служив архієпископом Константинополя. Вона рано овдовіла і тому вирішила присвятити своє життя меценатству та служінню ранній церкві. Її відданість і любов до Христа надихнули її на створення ранньої християнської благодійної організації, що зробило її однією з перших леді Антіохії.

3.     Свята Монніка - була матір’ю відомого автора та лідера ранньої церкви святого Августина Гіппо. Завдяки таким роботам, як «Місто Боже» та «Сповіді», святий Августин мав великий вплив не тільки на розвиток католицької церкви, а й на розвиток західної цивілізації загалом. Монніка вийшла заміж за язичника, і спочатку син наслідував віру батька, а потім взагалі став єретиком. Однак її постійні молитви та свідчення врешті привели обох до прийняття християнства. У своїй книзі «Сповіді» святий Августин присвятив значну частину тексту зусиллям матері, спрямованим на те, щоб привести його до християнства, та її наполегливому прагненню до його навернення.

4.     Сусанна Веслі - дружина англіканського служителя, а також мати Джона і Чарльза Веслі, двох братів, які заснували впливовий методистський рух ХVIII століття. Її часто називають «матір'ю методизму», бо хоч вона ніколи не займала офіційної пастирської посади, проте вона займалась освітою та духовним становленням синів.

5.     Анна Марія Мун – мати відомої баптистки-місіонерки Лотті Мун, овдовіла в 1852 році і тому повинна була займатися фермою та виховувати чотирьох дітей самостійно. Анна зіграла важливу роль у тому, що Лотті Мун стала місіонеркою південних баптистів. Мати була переконана, що її дочка повинна отримати вищу теологічну освіту і саме там Лотті пережила духовне пробудження, а вже у 1873 році вона приймає рішення переїхати до Китаю як місіонерка щоб приєднатися до своєї старшої сестри Едмонії, через Раду міжнародної місії.

6.     Морроу Коффі Грем – мати видатного євангеліста Біллі Грема та бабуся Франкліна Грема, нинішнього президента «Євангельської асоціації Біллі Грема»(ЄАБГ). У травні 2018 року ЄАБГ склала список із семи «уроків життя», що по словам Біллі Грема, він засвоїв від своєї матері Морроу, яка померла в 1981 році. Серед них були такі теми: «У важкій праці є гідність», «Сила в молитвах матері», «Щодня проводьте час над Божим Словом», «Починайте читати в молодому віці», «За шлюб варто боротися», «Навіть найкращі батьки роблять помилки» і «Завжди закінчуй добре».

«Свідчення життя моєї матері допомагало мені сформуватися і навчило мене жити, а свідчення її останніх років і смерті дали мені розуміння того, як помирати» - написав Біллі Грем. «Коли прийшла звістка про її смерть, я плакав, але і радів одночасно . З усіх людей, яких я коли-небудь знав, вона вплинула на мене найбільше. Я впевнений, однією з причин чому Господь ввів і захищав мене, а також Рут і дітей, протягом багатьох років були молитви моєї матері і батька».

7. У 1950-х роках чоловік Елізабет Елліот був одним із п'яти місіонерів, жорстоко вбитих племенем Аука в Еквадорі. На той час її дочці було лише 10 місяців. У відповідь на вбивство свого чоловіка Елліот вирішила прожити два роки з населенням Аука і відіграла значну роль у впровадженні християнства у цьому племені. Елліот також написала декілька книг, серед них «Брама пишноти», «Тінь Всевишнього: Життя і свідоцтво Джима Елліота» та «Дикун, мій родич». Після її смерті в 2015 р. багато впливових християнських лідерів виразили своє співчуття і щиро говорили про приклад її життя.

«Окрім моїх батьків та Ріка, ніхто не вплинув на моє життя більше, ніж Елізабет Елліот», - заявила Кей Уоррен, дружина пастора Ріка Уоррена, - назавжди вдячна їй».

За матеріалами: chchristianpost.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики  

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Аналітика