Баптисти закликають спікера Палати представників Майка Джонсона підтримати Україну
Християнський світ
12.04.2024
Лідери південних баптистів написали спікеру Палати представників США Майку Джонсону, члену та колишньому офіційному представнику їхньої деномінації, закликаючи його підтримати Україну у війні Росії проти її східноєвропейського сусіда

«Коли ви розглядаєте зусилля щодо підтримки України, ми смиренно просимо вас враховувати тяжке становище християн, — написали лідери, які або мають зв’язки з Південно-Західною баптистською теологічною семінарією SBC, або з українськими баптистами. — Рішення російського уряду вторгнутися в Україну та атакувати баптистів та інших євангельських християн в Україні стало трагічною ознакою війни».

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це пише slovoproslovo.info з посиланням на christianitytoday.com.

Лист, надісланий 8 квітня, підписали Деніел Дарлінг, директор Центру культурної взаємодії при семінарії; Річард Ленд, тезка центру та колишній президент Комісії з питань етики та свободи віросповідання Південної баптистської конвенції (ERLC); Ярослав Пиж, президент Української баптистської теологічної семінарії; та президент Всеукраїнського союзю церков євангельських християн-баптистів України Валерій Антонюк.

Джонсон був довіреною особою ERLC, коли Ленд, який також є колишнім уповноваженим Комісії США з питань міжнародної релігійної свободи, був її президентом.

У лютому Сенат ухвалив пакет фінансування України, Ізраїлю та інших союзників на 95 мільярдів доларів, з яких 60 мільярдів виділено Україні. Але Джонсон, чиє перебування на посаді спікера Палати представників може залежати від його розгляду законопроекту, ще не запланував голосування Палати представників щодо фінансування.

Консерватори в Палаті представників, які виступають проти фінансування України на основі принципу «Америка перш за все», на чолі з представником США Марджорі Тейлор Грін з Джорджії погрожували ініціювати голосування за усунення Джонсона з посади.

«Зараз у спікера Джонсона справді складна робота, можливо, найскладніша, яку коли-небудь мав спікер, — сказав Дарлінг в інтерв’ю Religion News Service. — Я думаю, що він у своєму серці хоче підтримати Україну».

Але Дарлінг зазначив, що Джонсон, офіс якого не відразу відповів на лист, намагається врівноважити різні погляди членів Палати представників.

Лідери баптистів зазначили у своєму листі: «Ми віримо, що Бог поставив вас у таке становище "на такий час"».

Дарлінг висловив надію, що цей лист послужить підбадьоренням для Джонсона, а також гарантує, що він та інші обізнані про порушення релігійних свобод на територіях України, які Росія окупувала з 2014 року.

«На окупованих Росією територіях суттєво погано ставляться до євангельських християн і баптистів, — сказав він. — Ми втратили, мабуть, 300 церков. Там, де до влади прийшли росіяни, пастори дійсно стикаються  труднощами».

Ханна Деніел, директор з громадської політики ERLC, повідомила RNS у своїй заяві, що південні баптисти вже давно виступають проти заборон авторитарних режимів релігійної свободи.

«Рішучість наших законодавців підтримувати Україну похитнулася, попри жорстоке переслідування християн, особливо баптистів, викрадення дітей і руйнування церков через несправедливе та неспровоковане вторгнення Росії в Україну, — сказала вона. — Конгрес повинен позбутися будь-яких коливань або впертості та подолати розбіжності, щоб швидко ухвалити такий пакет».

Експерти зі свободи віросповідання в усьому світі стурбовані наслідками війни для релігійних громад України.

«Російські військові без розбору бомбардували церкви, монастирі, зали царства, мечеті, синагоги, кладовища та інші релігійні об’єкти, — сказав на слуханнях Нурі Туркель, голова Комісії США з міжнародної релігійної свободи, квазі-урядової наглядової групи. — І російські солдати викрадали та катували релігійних діячів через їх керівну роль».

Дарлінг сказав, що він та інші підписанти усвідомлюють, що «деталі потрібно опрацювати», але вони вирішили написати Джонсону через бажання бачити підтримку України з боку Конгресу та США, навіть якщо баптистські організації витратили мільйони пожертвувань на підтримку біженців, які зараз проживають за межами охопленої війною країни.

«Він сказав, що має намір це зробити, тому я думаю, що так і буде, — додав Дарлінг. — Але ми також хотіли підбадьорити його і не просто бути ще однією людиною, яка просто кидає в нього каміння, а сказати: привіт, ми підтримуємо вас, ми піклуємося про вас».

Джерело: slovoproslovo.info

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світЄвропа та світДопомога під час війни
Останні новини
Останні новини