Біля ВРУ та Офісу Президента відбувся мітинг проти 0931
Новини Всеукраїнського Собору
17.12.2019
17 грудня 2019 року біля Верховної Ради України та під Офісом Президента України відбувся мирна акція проти прийняття законопроекту №0931, який об'єднав понад 2000 віруючих та небайдужих громадян зі всієї України.

Як зазначалося раніше, у порядку денному Верховної Ради на 17 грудня було заплановане голосування за проект закону №0931, у якому йдеться про посилення відповідальності за так звану дискримінацію. У разі ухвалення законопроект встановлює значну загрозу для свободи віросповідання і свободи слова. Це одна з найнебезпечніших законодавчих ініціатив.

Дані резонансні зміни у сфері протидії дискримінації збурили релігійну спільноту та небайдужих громадян, які зібралися сьогодні висловити свій протест і побоювання щодо зазначеного законопроекту. 

Однак 16 грудня, під час засідання Погоджувальної ради Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець попросив Голову Верховної Ради зняти законопроект №0931 з порядку денного найближчого засідання парламенту для повторного обговорення на Комітеті, у зв'язку з тим що надійшло безліч звернень від церков та громадських організацій. Проте поки невідомо чи буде Комітет створювати робочу групу за участі представників релігійних організацій, медіа та інших професіональних спільнот з метою врахування їхніх зауважень.

Мета пікету — звернути увагу депутатів на небезпеку законопроекту №0931 та весь перелік вимог громадян, які захищають сімейні і християнські цінності.

Серед виступаючих на мирному, попереджувальному мітингу були народні обранці IX і минулих скликань, які заявили про свою підтримку позиції Ради Церков. Зокрема, депутат VIII скликання, перший заступник координатора Всеукраїнського Собору Павло Унгурян, Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець, Народні депутати ІХ скликання Анатолій Урбанський та Віктор М’ялик, який подав поправки підготовлені спільно з Радою Церков до профільного Комітету. 

“Ми запрошуємо до діалогу Раду Церков. Робота продовжується. На базі нашого Комітету ми зробимо площадку, і ми зможемо знайти те формулювання, яке абсолютно всіх влаштує” — зазначив Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець.

Перший заступник координатора Всеукраїнського Собору зазначив, що у Загальній Декларації Прав Людини немає тих позиції, які включили до законопроекту №0931: “Основоположні свободи людини зафіксовані у Всесвітній декларації прав людини, яка була прийнята майже півстоліття тому Організацією Об'єднаних Націй. Основоположними правами людини є право на свободу віросповідання і право на свободу висловлювання. Але у цій декларації немає нічого про ЛГБТ, про гендер, там лише про стать, про колір шкіри, про сім'ю! Це природні права людини. Все, чого немає у Всесвітній декларації з прав людини, — це нав'язування руйнівних ідеологій всьому світу і нашому українському суспільству”.

Одразу після пікетування біля Верховної Ради учасники заходу попрямували до Офісу Президента України, де передали Президенту України звернення від імені релігійної спільноти України відносно небезпеки законопроекту 0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу. 

“Вимагаємо врахувати поправки народного депутата М’ялика В. Н., подані до Законопроекту 0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу”, — йдеться у зверненні. 

Нагадаємо, що під час зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій Президент Володимир Зеленський пообіцяв розібратися з законопроектом №0931, щоб він не став підґрунтям для обмеження конституційних прав громадян на свободу совісті та свободу слова.

Всеукраїнський Собор закликає активно молитися за те, аби депутати мали мудрість не підтримувати у зазначеному вигляді проект Закону №0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу.

Закликаємо:

- надсилати звернення до Верховної Ради України та до Комітету з прав людини з вимогою урахувати поправки релігійної спільноти до Проекту Закону №0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу);

- проводити особисті зустрічі з депутатами мажоритарниками для того, щоб донести позицію церков щодо зазначеного законопроекту.

Дякуємо кожному, хто сьогодні долучився до нашої спільної акції та продемонстрував чітку позицію перед Верховною Радою та Офісом Президента.

____________________

Оперативна та докладна інформація на наших акаунтах у соціальних мережах:

Telegram-канал — t.me/ukrsobor

Facebook — https://www.facebook.com/ukrsobor/

Instagram — https://instagram.com/sobor_ukr

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини