Чи потрібна оплачувана двотижнева відпустка при народженні дитини... для батька
30.06.2020
Коментує Максим Крупський, магістр права

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

У парламенті зареєстровано законопроект, який пропонує введення для батьків 14-денної відпустки при народженні дитини за рахунок роботодавця. Як ви вважаєте: це правильно? Чому? І чи не буде зловживань?

Я вважаю, що все, що в Україні робиться для того, щоб підтримати сім'ї, тих, хто готові народжувати і виховувати дітей, це позитивно. Демографічна ситуація в Україні, м'яко кажучи, бажає кращого, тому будь-які ініціативи для підтримки сімей сприймаю добре.

Щодо того, хто може цим зловживати. Ми розуміємо, що час перед і після пологів дуже напружений для сім'ї. Добре, коли батько може брати участь у партнерських пологах, спокійно приділити час, щоб забрати маму і дитину з пологового будинку, також подбає про інших дітей, якщо вони вже є.

Це просто необхідність мати якісь вихідні від роботи дні, навіть якщо цей законопроект не пройде. Люди все одно відпрошуються, домовляються, щоб хтось їх підмінив, тому мати таку відпустку на законній підставі, я вважаю, буде непогано. Зараз багато людей перейшли на віддалену роботу, тому я думаю, що для багатьох це питання вирішиться більш гладко. І якщо подивитися ще з іншого боку, з урахуванням емоційного стану батька, думаю, що на роботі в період після пологів дружини від нього продуктивності небагато.

Читайте також: Карантин допоміг татусям зблизитися зі своїми дітьми — дослідження

А ви вірите в те, що роботодавець буде оплачувати батькові два тижні? А може, у нього виникне привід звільнити співробітника?

Потрібно подивитися, який закон буде прийнятий, якщо взагалі буде прийнятий. Упевнений, що все залежить від кваліфікації працівника і від того, в якій сфері він працює. Хороших працівників не будуть втрачати, у нас і на ринку праці є труднощі. Та й взагалі, є безліч інших прогалин у законодавстві, певні нюанси, які дозволяють не зовсім добре вчинити з працівником. Ми в плані роботи не надто захищені як тут, так і за кордоном. Якщо кваліфікація і відносини з керівництвом нормальні, думаю, проблем з відпусткою не буде. Якщо стосунки не складаються, то вимога відпустки в зв'язку із поповненням сім'ї буде тільки однією з причин, які поглиблюють ситуацію на роботі.

Можливо, не варто його робити таким великим чотирнадцять днів, але скоротити до семи днів. Думаю, що в такому разі роботодавці будуть більш лояльно ставитися до тимчасової відсутності працівника. А тиждень - це теж добре для сім'ї, де народилася дитина.

Можливо, було б краще, якби цей період розділили на два: тиждень взяли відразу, а другий на якийсь нелегкий період?

Я б не розділяв цей період. Період після пологів час, коли потрібна особлива підтримка. А всі інші нелегкі періоди це життя, і додатковий тиждень навряд чи сильно змінить картину.

Важливо розуміти наступне: якщо законодавець наважиться на цей крок, то ці 14 днів чоловік дійсно повинен провести разом зі своєю сім'єю, максимально допомагаючи матері. Це не час підробити десь два тижні на стороні, отримавши оплачувану відпустку на основній роботі, незважаючи на те, що гроші завжди потрібні у такому випадку.

Звичайно, як і в багатьох інших питаннях, є речі, які не може проконтролювати законодавець, і доводиться сподіватися на правильну розкладку пріоритетів у самій сім'ї та їх розсудливість.

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Питання Алли Шумило

Джерело: adventist.ua

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!