Верховний суд став на бік батьків-християн: Штат Мен не може заборонити державну допомогу релігійним школам
Християнський світ
24.06.2022
Верховний суд США у вівторок здобув перемогу над прихильниками свободи віросповідання, скасувавши програму допомоги в навчанні у штаті Мен, яка позбавляє релігійні школи права на участь у програмі.

Повідомляє Christianheadlines

Судді в рішенні з рахунком 6-3 постановили, що закон порушує Конституцію США про свободу фізичних вправ, оскільки він не залишається нейтральним у рішенні, яке приймають батьки.

Відповідно до Закону штату Мен, батькам, які живуть в сільській місцевості, де немає державної школи, виділяються гроші на навчання своїх дітей в державній або приватній школі, в тому числі за межами штату. Однак релігійні школи не мають на це права.

Група батьків, які хотіли використати ці гроші, щоб відправити своїх дітей до християнських шкіл, подала до суду.

Консервативний блок суду сформував думку більшості, а головний суддя Джон Робертс написав рішення.

"Ми неодноразово стверджували, що держава порушує положення про свободу пересування, коли вона позбавляє релігійних діячів інших доступних суспільних благ", - писав Робертс. "...  нейтральна програма пільг, в рамках якої державні кошти надходять до релігійних організацій за незалежним вибором приватних одержувачів пільг, не порушує положення про установу".

Закон штату Мен, писав Робертс, призводить до "дискримінації щодо релігії".

"Незалежно від того, як описані пільги і обмеження, програма працює для виявлення і виключення шкіл, які мають право на участь в інших заходах, на основі їх релігійних переконань", - написав він.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Релігійні організації, які виступають за свободу віросповідання, підтримали рішення суду.

"Ми дуже раді, що Суд ще раз підтвердив, що релігійна дискримінація неприпустима в цій країні", - сказала Келлі Шекелфорд, президент і генеральний директор First Liberty Institute, який разом з Інститутом справедливості подав позов. "Батьки в штаті Мен і по всій країні тепер можуть вибирати кращу освіту для своїх дітей, не побоюючись покарання з боку уряду. Це великий день для релігійної свободи в Америці".

Альянс на захист свободи, який подав позов до суду від імені єврейської коаліції За більшу свободу віросповідання, також заявив, що це перемога свободи віросповідання.

"Коли уряд пропонує батькам вибирати школу, він не може забрати вибір, який вважається "занадто релігійним", або утримувати кошти від тих, хто вибирає релігійні школи, коли держава пропонує ці кошти всім іншим", - сказав старший юрисконсульт ADF Джон Бурш. "Сьогоднішнє рішення Верховного Суду підтверджує незмінний принцип свободи віросповідання в нашій країні і, що важливо, дозволяє батькам штату Мен вільно відправляти своїх дітей в школи, що відповідають їх бажанням".

Християнський світ
Останні новини
Останні новини