Рівень добробуту дітей в Україні вищий середнього - дослідження
Аналітика
27.02.2024
Це дослідження охоплює різні сфери, які в сукупності і формують добробут

26 лютого презентували “Індекс майбутнього”  — дослідження рівня добробуту дітей.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Це дослідження охоплює різні сфери, які в сукупності і формують добробут: освіту, охорону здоров’я, безпеку, матеріальну підтримку, ментальне здоров’я, соціальні навички, стосунки з сім’єю і друзями, ризиковану поведінку. Окремий пункт присвячений дітям, які виховуються в закладах інституційного догляду, пише msp.gov.ua.

Автори документа взяли за основу не тільки статистичні дані з офіційних джерел, але і запитали думку самих дітей. Більше 1300 підлітків віком 10–17 років, які зараз мешкають в Україні, взяли участь в онлайн-опитуванні. Ще 25 глибинних інтерв’ю провели з експертами і колишніми вихованцями закладів.

“Ми бачимо, які жахливі наслідки має для дітей війна. І з якою мудрістю і мужністю вони все долають. Ми, дорослі, маємо щодня робити все, щоб діти жили в найліпших умовах, які ми можемо для них створити. Але я дуже хочу, щоб кожен державний орган формував політику за принципом “нічого для дітей без дітей”. Нам потрібно чути їх — що їм болить? як почуваються? як змінилося їхнє життя? Для мене це дослідження — це їхні голоси. Ми будуємо майбутнє для них і разом з ними”, — говорить Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України.

Ось кілька результатів дослідження:

Індекс добробуту склав 0,64 — це показник вище середнього (максимально можливий 1,0). 

На високому рівні в українських дітей соціальні навички — вони емпатійні, готові ділитися і допомагати. Більшість дітей не схильні до ризикованої поведінки — злочинності, вживання алкоголю, наркотиків тощо. Значно зменшується за останні роки і кількість ранніх вагітностей (від 1,75 випадка на тисячу дівчат до 18 років до 1,1 у 2021 і 0,82 у 2022).

Більшість дітей сприймають себе позитивно та відчувають турботу. 71% підлітків вважають себе щасливими попри війну. Цікаво, що в цьому діти зі східних і південних регіонів майже не відрізняються від однолітків з більш віддалених від лінії фронту областей. 

Водночас 44% проявляють ознаки посттравматичного стресового розладу. Менше половини дітей (46%) кажуть, що почуваються добре і енергійно, 60% почувається в безпеці (у дітей з прифронтових областей цей показник нижчий). 12% стикаються із цькуванням щонайменше раз на тиждень.

Більшість дітей-сиріт в Україні і дітей, позбавлених батьківського піклування, живуть у сімейних формах виховання (прийомні сім’ї, сім’ї опікунів або піклувальників, сім’ї усиновлювачів, патронатні сім’ї) — 93% за даними Держстату, дані на кінець 2022 року. Україна продовжує деінституціоналізацію догляду за дітьми — це фокус державної соціальної політики, оскільки кожна дитина повинна зростати в родинній турботі. 

Джерело: msp.gov.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

 

Більше рубрик та новин тут

АналітикаСуспільство