8 фактів, яких ви, напевно, не знали, про перші 8 століть християнства
Аналітика
12.10.2021
Більшість протестантів, які цікавляться історією Церкви, добре знайомі з Реформацією і, ймовірно, добре знають історію своєї деномінації. І більшість має деякі уявлення про Церкву до Реформації. Але в історії раннього християнства є набагато більше всього, ніж ми можемо собі тільки уявити

Ось вісім важливих фактів про перших вісім століть існування Церкви, які ви, швидше всього, не знали.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише svitogliad.com.

1. Можливо, ви вважаєте раннє християнство римським феноменом, і якщо так, то ви праві, тому що більшість ранніх християн жили в Римській Імперії. Але ви, можливо, не знали, що християнство практично з самого початку існувало і за межами Римської Імперії. Євангеліє досягло околиць Перської імперії, де зараз знаходиться східна Туреччина, до середини другого століття, якщо не кінця першого. Принаймні в четвертому, а може і в другому або навіть першому столітті воно досягло Індії. До четвертого століття християнство проникло в Африку за межами Римської імперії (на територію сучасної Ефіопії). До четвертого століття воно поширилося за Альпи по північній Європі до самої Ірландії, за межі Римської і імперії. Протягом всього першого тисячоліття в Африці і Азії проживало більше християн, ніж в Європі.

2. Можливо, ви чули, що рання церква піддавалася гонінням з боку римлян і змушена була поклонятися таємно, в катакомбах. Це правда, але в той же час вводить в оману, оскільки переслідування в перші три століття були досить рідко і дуже відрізнялися залежно від часу і місця.

Але ви, ймовірно, не знали, що найжахливіші переслідування християн в ранні століття відбувалися в Перській імперії, а не Римській. У перші три століття перси ставилися до християн терпимо, оскільки римляни не любили християн («Ворог мого ворога – мій друг», – каже давнє санскритське прислів’я). Але після прийняття християнства Римською імперією на початку четвертого століття (читайте про це нижче) перси почали переслідувати християн саме тому, що тепер їхні вороги римляни називали себе християнами. Великі перські гоніння відбувалися з 339 по 370 рік – в той самий час, коли в Римській імперії християни отримували привілейований статус.

3. Можливо, ви знаєте, що навернення Римської імперії на початку четвертого століття було переломним моментом в історії християнства. Але ви, ймовірно, не знали, що Рим був тільки одним з чотирьох царств, які прийняли в той час християнство. Рештою були Вірменія, Грузія і Аксум (сьогодні це північна Ефіопія та Ємен).

Фактично, цілком можливо, що в кінці другого століття, за 120 років до Вірменії, офіційно християнською державою стала Осроена (Едеське царство) – невелике царство на території сучасної східної Туреччини. Осроена залишалася найважливішим християнським центром протягом століть, але вже не була незалежним царством. Вона була поглинута Римською імперією в 216 році, тому ми не вважаємо її офіційно християнським царством. Римська імперія була найбільшим царством, яке прийняло християнство, але далеко не єдиним.

4. Можливо, ви чули про Нікейський символ віри, який був складений грецькою мовою на соборі в Константинополі в 381 році. Він став стандартним символом віри для всіх церков Римської імперії. Але ви, ймовірно, не знали, що він також був прийнятий перською церквою в 410 році і пізніше церквами в Грузії, Аксумі, Вірменії і навіть в далекій Індії. До цього дня це єдине постбіблійне писання, прийняте всією християнською Церквою. (На відміну від Апостольського символа віри, який ніколи не був затверджений церковним собором. Він просто користувався традиційною повагою в латиномовної західної церкви).

5. Можливо, вам відоме ім’я Джона Вікліфа, англійця, який жив у 14-му столітті і відстоював право людей читати Біблію своєю мовою. Звичайно ж, переклад Біблії Вікліфа названий на його честь. Але ви, ймовірно, не знали, що Вікліф запізнився з перекладом Біблії на тисячу років. До п’ятого століття Біблія була перекладена сірійською мовою (мова, якою говорили в західній Азії, споріднена до арамейської – розмовної мови часів Ісуса), африканськими діалектами – коптським (в Єгипті) і гєез (в Ефіопії), а також вірменською і грузинською.

Фактично, в кінці четвертого століття блискучий вірменський лінгвіст на ім’я Месропа Маштоца був першою людиною, який розробив алфавіт (вірменський) спеціально для перекладу Біблії. Пізніше він брав участь і в створенні грузинського алфавіту. Можна було б запросто назвати велике сучасне бюро перекладів Біблії «Маштоцкі перекладачі Біблії».

Читайте також: Археолог стверджує, що гора Синай виявлена ​​в Саудівській Аравії

6. Можливо, ви чули про ірландських ченців Колумба, Колумбана і Боніфація, які євангелізували більшу частину північної Європи в шостому і сьомому століттях. Але ви, мабуть, не знаєте, що в той же самий час перські християнські монахи для поширення Євангелія подорожували Великим шовковим шляхом на схід. До 600 році вони заснували християнські центри по всьому Согді (зараз це територія Узбекистану, Таджикистану, Казахстану і Киргизстану) і дійшли до китайської столиці Чан’ань (сучасний Сіань) в 635 році.

7. Можливо, ви чули про битву при Турі в 732 році, в якій франкські воїни завдали поразки силам мусульман і відкинули їх за Піренеї в Іспанію, таким чином «врятувавши» європейську християнську цивілізацію від ісламу. Але ви, ймовірно, не знали про набагато важливішу битву з «порятунку» Європи, яка сталася раніше в тому ж восьмому столітті. У той час Константинополь був найціннішою здобиччю в усьому світі, тому араби-мусульмани дуже хотіли заволодіти ним, і протягом 80 років намагалися його захопити.

Їх кульмінаційною спробою став одночасний напад з моря і суходолу, який почався в 717 році, але після більше року бойових дій візантійці здобули перемогу. І ви, напевно, не знали, що вінцем арабських завоювань була Таласська битва (в сучасному Таджикистані) в 751 році, в якій араби перемогли китайців і стали найбільшою силою на землі. Перемоги арабів в Африці і Азії і їх провал в Європі змінили карту світу. Європа значною мірою була врятована від ісламського вторгнення, і тільки після цього вона стала на шлях перетворення в центр християнства.

8. Можливо, ви чули про невеликі групи християн, які існують по всьому Близькому Сходу протягом усього ісламського періоду. Ці групи були найбільш переслідуваними християнами в історії в 20-21 століттях. Але ви, ймовірно, не знали, що предки цих груп колись переважали в складі населення, які знаходилися під управлінням арабів Сирії, Персії та Центральної Азії. І хоча християни були явно другосортними громадянами при правлінні арабів, вони брали активну участь у громадському житті та свідчили про свою віру сусідам-мусульманам. Вони писали апологетичні трактати арабською мовою, орієнтовані на мусульман, і навіть проводили публічні диспути з ісламськими лідерами про Трійцю і втілення. Ці твори дуже знадобилися б тим із нас, хто сьогодні спілкується з мусульманами.

Несподівані уроки

Чому ми не знали про це? Тому, що якщо ми і чули щось про дореформаційну історію християнства, то ця інформація прийшла до нас із західної церкви і середньовічної Римо-католицької церкви, як передісторія Реформації. Іншими словами, ми вивчали історію, яка призвела до створення нашої гілки християнської церкви або пов’язану з нею. Але це ніколи не було повною історією, а інша частина історії раннього християнства містить безліч цінних і цікавих уроків для нас сьогодні.

Господь діяв через більшу кількість груп людей у ​​багатьох частинах світу і набагато раніше, ніж ми, протестанти, можемо собі уявити. Історія раннього християнства в Африці і Азії, так само, як і в Європі, є частиною нашої історії.

Джерело: svitogliad.com

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

АналітикаХристиянський світ