"Він помолився і почав виносити побратима з поля бою... І обстріл стих". Розповідь капелана про служіння військовим на передовій
Інтерв'ю
04.12.2023
Про життя капелана, служіння військовим на передовій та про дива, які дозволяють особливим чином відчути дію Бога, розповість священник Олександр Карапетян. «Бог діє постійно!», - запевняє отець

Священник Олександр Карапетян Харківсько-Запорізької дієцезії на інтерв’ю для сайту rkc.org.ua розповів про своє служіння військовим капеланом. За його словами, покликом до цього стала потреба. «Командир хотів, щоб власне були не тільки православні священники, а також протестантський пастор та католицький священник», - розповів отець Олександр та додав, що відчув яка справді є потреба бути біля воїнів на передовій.  

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини

На питання «Як на щодень виглядає капеланське служіння?», священник відповів, що розпорядок військового капелана не є сталим, так як він повинен бути там, де в цьому є потреба. «З дня на день моя програма може мінятися: бачу потреби якогось підрозділу, їду туди, можу там перебувати, пожити з ними. Так один підрозділ за другим», - розповідає капелан.

«Інколи просто їдеш до батальйону, роти, підрозділу, щоб бути там, тому що вважаю найважливішим – бути поруч. Щоб капелан був поряд і хлопці відчували присутність священника, його молитву, добре серце, благословіння Бога через нього. І коли їду в підрозділ, збираю хлопців і ми розмовляємо», - говорить Олександр. 

Також він зазначає, що вважає особливо важливим саме індивідуальне спілкування, бо розуміє, що військові – специфічні люди. «Вони часто між собою не відкриваються настільки, наскільки перед священником. Інколи потрібно дати можливість віч-на-віч поспілкуватися і тоді вони поступово розповідають про свої потреби, відкривають те, що їм болить, те, за що вони переживають і те, що насправді їх бентежить. Тому індивідуальне спілкування є дуже важливим», - додає священник.

Далі Олександру поставили питання про досвіди, коли він міг особливим чином відчути руку Бога. «Бог діє постійно. Я бачу як хлопці військовослужбовці постійно моляться, навіть без нас, перед тим як йти на якесь завдання. І ця сила молитви їм допомагає», - відповів капелан.

Також священник розповів про історію військового, дивом врятованого його побратимом. 

Ось що один із солдат розповів отцю Олександру: «Мій побратим був поранений. Був жахливий обстріл, обстрілювали все. Але він помолився і почав виносити його з поля бою. І все стихло. Просто все стихло в мить». Капелан додає, що поки військовий виносив побратима з поля бою, взагалі не було жодної стрілянини. Тільки після того як його винесли й врятували, знову почався обстріл».

На цьому священник не зупинився і розповів ще один досвід, який його вразив: «Хлопець носив свої документи й також молитовник і куля зупинилася в молитовнику. Це дійсно чудо, що ця куля зупинилася саме в молитовнику. Він казав, що це «та молитва, якою я молився, Господь мене отак врятував»». 

Олександр запевняє, що є багато прикладів, коли військові моляться і Господь їх рятує. Далі від додає: «Ми сьогодні були в підрозділі та деякі хлопці просили: «Отче, благословіть нас, бо ми відчуваємо, що Боже благословіння перебуває над нами, воно нам допомагає».

Окрім того, священник відповів на питання, яке цікавить, напевно, багатьох людей: Якими рисами має володіти добрий капелан? Олександр зазначив три основні риси, серед яких терпеливість, щирість та мужність.  

«Найперше, це терпеливість – вміти чекати, щоб люди довірилися. Вони одразу не можуть довірятися, бо це так всюди. Але тут це ще більше відчувається. Просто треба час, а через це має бути терпеливість», - розповів Олександр. Священник поділився, що спочатку багато військових не готові до діалогу, щирої розмови з капеланом. І в такі моменти необхідно бути з ними, поїсти однієї каші, посидіти в одному окопі. «У мене були такі випадки, коли до мене спочатку агресивно ставилися. Потім вони відчували, що насправді я хочу їм добра, щоб їхня віра їм допомагала і тоді вони відкривалися», - завершує отець.

Другу рису, яку зазначив Олександр – це щирість, бо «вони відчувають, що ти з ними щиро розмовляєш і тоді самі відкриваються». Він додає: «Вони відчувають, коли до них приїжджають, коли їх хвалять. Також вони дуже відчувають фальшивість. А коли зі щирим серцем до них відносишся, з ними розмовляєш, то вони цю щирість дуже відчувають».

І остання риса, але від того не менш важлива, – мужність. Священник пояснює: «Коли ти з воїнами і є якісь обстріли навколо, це потрібно мужньо пережити. Звичайно, що страшно. Страх нікуди не зникає, але якщо ти це все з ними мужньо перенесеш, то це підтримує їх дух. Бо капелан разом з ними в труднощах».

Джерело: rkc.org.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юВійнаНадихаючі історії
Останні новини
Останні новини