Війна знищила культурну спадщину України в небачених масштабах з часів Другої світової війни, - дослідження
Війна
01.12.2023
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну знищило та пошкодило велику культурну спадщину, включаючи церкви, музеї та пам’ятники

Через бойові дії знищуються середньовічні цвинтарі та залишки поселень бронзового століття.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це пише  Newsweek із посиланням на дослідження  Antiquity, інформує censor.net.

У дослідженні зазначають, що повномасштабне вторгнення призвело до пошкодження або знищення тисяч об’єктів культурної спадщини, у тому числі багатьох незареєстрованих. Професор антропології Університету Нотр-Дама Ян Куйт розповів журналістам, що існує гостра потреба систематично відвідувати місця з пошкодженими культурними об'єктами. Група відвідала звільнені райони навколо Києва та Чернігова, щоб оцінити шкоду, завдану культурним об'єктам.

Вчені з'ясували, що завдані збитки набагато серйозніші, ніж передбачалося раніше.

"Наше дослідження показує, що на звільнених територіях, таких як Чернігівщина, росіяни атакували культурні об'єкти, зокрема бібліотеки та церкви. Багато з цих споруд або зруйновані, або зазнали серйозної шкоди", - сказав Куйт.

Відповідно до дослідження, це руйнування також поширюється на культурну спадщину під землею.

"Попри сучасне військове використання безпілотників, танків і використання супутників, з військової точки зору ця війна базується на окопах і бункерах. Це передбачає копання землі, часто на високих точках, і це знищило сотні, якщо не тисячі, археологічних пам’яток, таких як середньовічні цвинтарі та поселення бронзового віку",- сказав Куйт.

Дослідник наголосив на двох яскравих прикладах пошкодження культурної спадщини — перший — часткове знищення раніше невідомого кладовища в районі Остера, на південь від Чернігова. Інший приклад – Вознесенська церква в Лукашівці, вона втратила частину даху та вікон. 

Як зазначили дослідники, їхня робота обмежується лише звільненими від росіян територіями. Вони не можуть працювати в зоні бойових дій. Там рівень збитків, імовірно, значно вищий. 

Джерело: censor.net

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ВійнаКультура і творчістьАналітика
Останні новини
Останні новини