На Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення
Війна
16.04.2024
В Одеській області з початку повномасштабного вторгнення різного ступеня пошкодження зазнали 123 культурні пам’ятки, з них національного значення – 18
Як зазначається, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в межах робочої поїздки оглянув пошкоджені внаслідок російської агресії пам’ятки культурної спадщини Одеси - Одеський будинок вчених, Одеський художній музей та Одеський Спасо-Преображенський собор.
Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!
Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає ukrinform.ua.
 

Зокрема, на території Одещини різного ступеня пошкодження зазнали 123 будівлі-пам’ятки, з них національного значення – 18, місцевого значення – 105.

«Сьогодні наш пріоритет однозначний – стійкість і міць країни. Наші захисники бережуть нашу землю, але ви, мої колеги, разом зі своїми колективами, бережете нашу українську ідентичність через збереження культури», – підкреслив Карандєєв.

Крім того, очільник МКІП зустрівся з головою Одеської обласної державної військової адміністрації Олегом Кіпером та Одеським міським головою Геннадієм Трухановим, а також з представниками культурної спільноти Одещини

«Одеса багата на мистецьку та культурну спадщину. Тут є заклади культури як державної форми власності, так і комунальної. Наразі для країни немає значення, кому саме належить спадщина. Беззаперечно одне – відношення до неї має бути уважним та предметним. Сьогодні всі, хто працюють, виконують національне завдання. Честь вам і хвала. Всі, хто прийняв виклики війни, і сьогодні, ще, можливо, з більшою мотивацією віддає себе, свій час та ресурс тому, щоб протистояти ворогу на своєму місці. Ми з вами теж мобілізовані для своїх завдань – охороняти спадщину, вчити дітей, забезпечувати культурні процеси, які необхідні для життєдіяльності країни», – сказав т. в. о. міністра.

У міінстерстві зазначають, що в Одеській області активно працюють над виявленням, дослідженням та популяризацією нематеріальної культурної спадщини. Наразі до Національного переліку від Одеської області внесено 10 елементів, з них у 2023 році – три елементи.

Як повідомлялося, уряд Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн. євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Джерело: ukrinform.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ВійнаКультура і творчістьЗагрози та виклики
Останні новини
Останні новини