Що зробило Східну Європу такою несподівано щасливою
Європа та світ
13.04.2024
На високих позиціях цьогорічного світового рейтингу щастя неочікувано опинилися східноєвропейські країни – Литва, Чехія, Румунія, а Болгарія та Латвія стрімко покращили свої показники. Особливо їхні результати помітні, коли йдеться про молодих людей – до 30 років.

Коли новий рейтинг оприлюднили у березні цього року (він містить дані за 2021-2023 роки і враховує ВВП на душу населення, соціальну підтримку, тривалість здорового життя, свободу, щедрість і корупцію), ні для кого сюрпризом не стали традиційні лідери в царині щастя зі Скандинавії – Фінляндія, яка очолює рейтинг сьомий раз поспіль, Данія, Ісландія та Швеція. Повідомляє Главком.

Але неочікуваним став успіх країн, які непомітно і поступово набирали бали, поки не наблизилися впритул до лідерів.

За останні три роки країни Центральної та Східної Європи випередили навіть деяких своїх західних сусідів, якщо говорити про загальне щастя.

Чехія та Литва вперше увійшли до чільної двадцятки, посівши 18 та 19 місця. Близько до них підтяглася і Словенія, яка посіла 21-шу сходинку.

Якщо порівнювати ці показники з країнами "старої Європи", то Британія має 20 місце, Німеччина – 24, Іспанія – 36, а Італія - 41.

Що цікаво: в багатьох із цих країн просування вгору пов’язане із високими показниками щастя серед молоді.

Якщо брати до уваги відповіді респондентів у віці до 30 років, то Литва взагалі була би світовим лідером, Сербія посіла би 3 місце, Румунія була б на 8, Чехія – на 10, а Словенія – на 15 місці.

Водночас саме цей показник – рівень щастя серед молоді – негативно вплинув на загальні показники таких країн, як США та Німеччина, які вперше випали з першої двадцятки з часу публікації першого звіту понад 10 років тому.

Ті, хто живуть у Східній та Центральній Європі, або часто приїздять туди, не здивовані.

"Вдома там достатньо пристойних робочих місць, тому молоді не доводиться шукати роботу де-інде в Європі", - каже Тім Леффель, автор "Найдешевших напрямків світу".

"Коли я вперше потрапив до Румунії та Болгарії десять років тому, в деяких селах жили лише старі. Зараз навіть у сільських регіонах є люди різного віку. А коли довкола молодь – будь-хто відчуває більше надії щодо майбутнього".

Зі стрімким зростанням ВВП на душу населення, що розпочалося від 2000-х, багато жителів Центральної та Східної Європи відчули, що вони мають рівні шанси на щастя. Власне, укладачі рейтингу помітили, що для загального показника щастя нерівність у добробуті має більше значення ніж нерівність у доходах.

Крім загального зростання економіки ці країни також багато інвестують в інфраструктуру, а це полегшує доступ до культурних та природних об’єктів, якими так багаті ці країни – від величезних піщаних дюн на балтійському узбережжі Литви до надзвичайного біорізноманіття румунських Карпат. Все це викликає оптимізм і якесь захоплення серед місцевого населення, яке, здається, можна відчути на дотик.

Щоб зрозуміти причини цього нового відчуття щастя, ми поговорили з жителями цих країн та мандрівниками, які там були нещодавно.

Литва

Вільнюс

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Литовці можуть вільно вчитися, працювати та подорожувати де завгодно відтоді, як Литва повернула свою незалежність

Із 19 місцем у загальному рейтингу щастя та першим місцем серед молоді Литва, кажуть місцеві жителі, зробила справжній стрибок у якості життя за останні пару десятків років.

"Більшість людей в Литві, особливо молоде покоління, почуваються дійсно щасливими", - каже Юрга Рубіновайте, авторка Full Suitcase - блогу, присвяченого подорожам.

"Попри війну в Україні та постійні розмови в новинах про можливість того, що війна пошириться на балтійські країни, люди, здається, насолоджуються життя як ніколи раніше", - каже вона.

Вона пояснює це тим, що вони можуть вільно вчитися, працювати та подорожувати де завгодно відтоді, як Литва повернула свою незалежність від Радянського Союзу.

"Моя мама часто каже, що її життя ще ніколи не було таким добрим, як зараз", - розповідає Рубіновайте.

"Молодше покоління литовців не знає на собі, яким було життя до відновлення незалежності. Але вони добре знають про це від своїх батьків та дідусів-бабусь, - розповідає вона. – Гадаю, це одна з причин того, що люди зараз щасливіші, бо вони цінують, що нині мають більше, ніж коли-небудь".

Вона також згадує про політику країни в галузі материнства/батьківства, - оплачувана відпустка із догляду за дитиною є однією із найдовших у світі – до 126 днів для матері та 30 днів для батька. Працюють також численні родинні мережі, які допомагають ростити дітей.

Литва

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Що чотири роки маленька Литва проводить величезний фестиваль, на якому співають і танцюють тисячі людей

А от Рамінта Лілайте-Сбалбі знаходить щастя у насеченому культурному житті Вільнюса, столиці країни. Їй особливо подобається, що там недалеко до природи, а в самому місті є багато можливостей для творчості та особистого розвитку.

Вона вказує на важливу культурну подію – Литовський пісенний фестиваль, який внесений до культурної спадщини ЮНЕСКО, і цього року проходитиме в 100-й раз.

"Можливість побачити виступ сотень хорів, тисяч людей випадає один раз на чотири роки, - пояснює вона. – Цей фестиваль має для нас глибоке значення тому, що він допоміг зберегти литовську ідентичність під час радянської окупації, через що його ще називають "співочою революцією".

Природні багатства країни та їхня доступність також називають серед причин щастя і кращих можливостей для збереження балансу між роботою та життям.

"Литовці люблять бути на природі, - каже Рубіновайте. – Вони користаються з будь-якої можливості побути в лісі, на річці або на морському узбережжі".

Лілайте-Сбалбі рекомендує перевірити пішохідні маршрути поблизу Вільнюса, такі як Зелена стежка Стрева.

"Це пагорб, з якого розходяться багато струмків, що не замерзають навіть взимку, і місце, де повно литовських орхідей".

Вона також рекомендує пройтися пішим маршрутом у Кармажинаї, дивовижному місці з місцями поганських поховань та ритуалів.

Румунія

Румунія

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Румунія пишається своїм культурним різноманіттям, а ще - багато будує

Хоча у цьогорічному рейтингу Румунія посідає 32 місце, вона зробила чи не найбільший стрибок у рейтингу. У 2013 році вона фігурувала в ньому під номером 90. І, знову ж таки, цей стрибок забезпечила молодь, - якщо враховувати лише думку тих, кому до 30, країна опинилася б на 8 місці в рейтингу щастя.

Деякі експерти пояснюють цей оптимізм більшою свободою і можливостями. У березні 2024 Румунія та Болгарія стали новими членами Шенгенської зони Євросоюзу, який гарантує свободу пересування для громадян та туристів без перевірок на внутрішніх кордонах.

Крім того, Румунія багато інвестує у розвиток інфраструктури. А це покращує якість життя як місцевих жителів, так і приїжджих.

"На головних шляхах, а також практично в кожному місті, які ви відвідуєте, навіть у такому маленькому, як Тиргу-Муреш, - скрізь будівництво", - каже Даніель Герцберг, засновник вебсайту Travel Insighter.

Із затвердженим на 2021-2017 роки бюджетом на розбудову інфраструктури у розмірі 17 млрд євро, Румунія систематично впроваджує якісь покращення, включно із будівництвом 1700-км швидкісної автостради. І робить це значно швидше, ніж очікували.

Але навіть посеред модернізації, традиції привертають увагу і місцевих, і туристів.

"Румунія пишається своїм культурним різноманіттям – від саксів та секеїв (та інших угорських меншин) до ромів та румунів", - розповідає Алексадра Німа.

"Особливо варто звернути увагу на Трансильванію, якщо вам подобається доступний, спокійний відпочинок з буколічними пейзажами, мальовничими пам’ятками та мистецтвом", - радить вона.

Генрцберг погоджується і радить обрати мандрівку Трансильванським шляхом, щоб побачити найкраще у цьому регіоні.

Розпочати варто із другого найбільш населеного міста країни Клуж-Напоки та кількох замків, які його оточують, включно із "Версалем Трансильванії", замком Банфі, що у 30 км від міста. Далі можна податися на 270 км на південь до Брашова, оточеного Карпатськими горами, де ви можете глянути середньовічні сакські мури та оцінити жваві кав’ярні містечка.

Чехія

Чехія

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Для чехів громадські місця - продовження особистого простору для спілкування і відпочинку

Впродовж останніх років Чехія переживає відновлення культурного та громадського життя, що підвищило рівень щастя і забезпечило їй 18 місце в загальному рейтингу та 10 серед тих, кому до 30.

"Квартири та будинки тут маленькі, тож тим важливішим стає доступ до громадських місць – парків, кав'ярень", - розповідає Міхаель Розенбліт, засновник сайту The World Was Here First, який живе у столиці країни, Празі, два роки.

"Після того, як завершується робочий день, сім’ї, пари, друзі – всі розосереджуються по зелених зонах міста так, наче це їхній власний садочок за домом", - розповідає він.

Навіть у холодну пору року життя у барах та кав’ярнях вирує, і це є важливою складовою місцевої культури.

А що Україна?

Україна у цьогорічному рейтингу щастя не входить навіть до першої сотні і опинилася на 105 місці із 143 країн – між Камеруном та Намібією.

Водночас серед молоді позиція України є дещо кращою – 82 місце між Киргизстаном та Венесуелою.

Росія у загальному рейтингу щастя на 72 місці, а серед молоді – на 68.

У рейтингу за 2017-2019 роки Україна посідала 123 місце із 153 країн.

Опитування Міжнародного інституту соціології, результати якого оприлюднили у лютому 2022 року, за пару тижнів до великого російського нападу на Україну, показало, що 71% українців відчувають себе щасливими, тоді як частково або повністю нещасливими називали себе 15% опитаних. У травні 2023 щасливими називали себе 70% українців.

 

Джерелл:  Главком.

Європа та світ
Останні новини
Останні новини