Ні марихуані та гендерній ідеології! - заявила Всеукраїнська Рада Церков на зустрічі з Президентом
Християнський світ
20.10.2020
19 жовтня на запрошення Президента Володимира Зеленського відбулася зустріч із Всеукраїнською Радою Церков.

Серед актуальних питань, які обговорила Рада Церков з Главою держави: недопущення легалізації марихуани для безконтрольного розповсюдження, припинення поширення в Україні гендерної ідеології (в сферах відповідальності МОН, Мінсоцполітики та інших) під виглядом забезпечення рівності прав жінок і чоловік, протидії домашньому насильству, європейської інтеграції, участі України в міжнародному Партнерстві Біарріц тощо. Окрім цього, обговорили допомогу церков у протидії COVID-19 в Україні, створення міністерства сім’ї, відновлення органу по захисту моралі.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Стоп гендерна ідеологія

Члени Ради Церков наголосили Главі держави, що потрібно припинити поширення в Україні гендерної ідеології (що відбувається нині через МОН, Мінсоцполітики та інших) під виглядом забезпечення рівності прав жінок і чоловік, протидії домашньому насильству, європейської інтеграції, участі України в міжнародному Партнерстві Біарріц тощо.

Аби протидіяти негативним явищам,  церкви і релігійні організації цього року виступили з практичними ініціативами у протидії домашньому насильству, зокрема зініціювали постійно діючу міжконфесійну робочу групу та тематичний вебсайт.

Ні легалізації марихуани/канабісу для вільного вжитку

Відповідаючи на питання Глави держави, глави церков зазначили, що рішення щодо порядку використання марихуани (канабісу) в медичних цілях не має привести до легалізації та вільного поширення наркотичних препаратів. Медична практика використання цих сильнодіючих речовин завжди пов‘язана з обмеженнями і контролем, що має завжди поширюватися в тому числі й на “легкі наркотики”, які є не менш згубними, ніж інші наркотичні препарати.

“Питання легалізації канабісу у медичних цілях нашим суспільством сприймається досить неоднозначно. І цьому є вагомі причини. Небезпека полягає в тому, що турбота про хворих може перетворитися у банальне поширення наркотичних препаратів. Це є небезпекою особливо для молодого покоління. Як християни, ми говоримо про неприпустимість такої легалізації”, – зауважив Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів.

Допомога церков  у протидії COVID-19 

В рамках зустрічі Президент закликав глав церков і релігійних організацій готувати релігійні заходи таким чином, аби максимально обмежити скупчення вірян і збільшити між людьми дистанцію, а також закликати проводити богослужіння в онлайн-форматі.

В.Зеленський подякував очільникам церков за участь у роботі тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України.

Під час зустрічі, головуючий у ВРЦіРО митрополит Епіфаній подякував Главі держави за діалог та  зустріч, аби обговорити ряд питань, які хвилюють як народ, так і країну, і релігійну спільноту.

“Діалог є тією ефективною формою взаємодії, яка допомагає виробляти і втілювати в життя кращі рішення, завчасно уникати проблем, краще розуміти позицію та думку інших, шукати і знаходити точки поєднання зусиль. Тому ми, як релігійна спільнота, цінуємо партнерський діалог з державою, традиція якого налічує вже третє десятиліття, і наша сьогоднішня зустріч – її підтвердження та продовження”, – зазначив Предстоятель Православної Церкви України.

Читайте також: Кабмін завдав удар по сім’ї 

Відновлення міністерства сім’ї та органу щодо захисту суспільної моралі

Вважливий акцент релігійні діячі зробили на  проблемі формування та реалізації державної сімейної політики. 

Рада Церков акцентувала, що потрібна практична підтримка інституту сім’ї шляхом утворення чи перепрофілювання необхідного міністерства, підготовки та затвердження державної програми підтримки сім’ї та виділення на її реалізацію необхідних коштів.  

Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко зазначив, що аморальність роз’їдає країну зсередини. Разом з тим, інституції, що згідно законодавства мали б забезпечити захист суспільної моралі, не роблять цього. Він озвучив пропозицію  створити державно-громадську інституцію для захисту суспільної моралі, аби Закон України «Про захист суспільної моралі» мав дієвий механізм реалізації.

“Пам'ятаймо, що моральне здоров'я нації є основою нашого успіху”, – підсумував єпископ.  

Проблеми із харчуванням бідних

Окрім цього, Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав привернув увагу Президента до проблеми з забезпеченням їжею, що може стати однією із проблем в кінці року. Глава УГКЦ відзначив сумну статистику в Україні:

“Тільки державна статистика офіційно говорить, що чверть населення України перебуває за межею бідності. Туди належать 80 відсотків пенсіонерів. Також зростає кількість безробітних в Україні, яка наближається до двох мільйонів”. 

На думку Глави УГКЦ, це говорить, що наближається той час, коли плоди коронавірусних обмежень вдарять не лише по медицині, але й по соціальному життю.

За матеріалами: vrciro.org.ua

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Християнський світ
Останні новини
Останні новини