Попри тиск Єврокомісії, Польща заявляє, що їх сімейні та духовні цінності, що в Конституції, вище права Європи
Європа та світ
19.10.2021
Польський прем'єр заявив, що Єврокомісія перевищує повноваження і втручається в конституційні питання Польщі. Водночас він натякнув, що Польща готова знизити ескалацію протиріч Варшави і Брюсселя шляхом перемовин, які пройдуть на саміті європейських лідерів цього тижня

Останній місяць Польщу та Європу сколихнули справжні тектонічні процеси. Адже Польща, яка виступає на захист сімейних та духовних цінностей, прийняла рішення Конституційного трибуналу, який зафіксував, що цінності Конституції Польщі, а відповідно і записані там автентичні традиції народу, є вищими за юридичні вимоги та правила Євросоюзу. Тобто, якщо в Конституції записано, що шлюб це союз чоловіка та жінки, то ніякі рішення судів Євросоюзу чи якісь конвенції не можуть вимагати це змінити.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Звичайно ж, це збурило ліберальне крило європейських політиків, що побачили в цьому загрозу нахабному просуванню ЛГБТ через різні резолюції та інші правові документи Європи. Прецедент Польщі показав іншим країнам, що можна і треба боротися за свої цінності та не продавати їх чи не поступатися ними за гроші або тиск лібералів.

Прем'єр-міністр Польщі Матеус Моравецький адресував лист до лідерів країн ЄС, в якому звинуватив Європейську комісію у втручанні у внутрішні конституційні справи своєї країни.

Заява польського прем'єра з’явилася на тлі підготовки Єврокомісією судового позову проти уряду Польщі. Позов стосується можливої невідповідності Конституції республіки до європейського законодавства, пише lb.ua з посиланням на Euronews.

Моравецький у листі відстоює позицію своєї країни і зазначає, що Комісія небезпечно виходить за межі своїх повноважень, втручаючись у конституційні питання Польщі. 

"Ми маємо справу з дуже небезпечним явищем, коли різноманітні інститути Європейського Союзу узурпують повноваження, яких у них немає відповідно з Угодами, і нав'язують свою волю державам-членам", – написав голова уряду Польщі. 

Читайте також: Євросоюз планує виключити Україну з списку країн "зеленої зони"

Депутати Європарламенту тим часом хочуть використовувати захід так званого механізму встановлення умов верховенства закону, який дозволяє призупинити виділення коштів Євросоюзу у разі виявлення серйозного зловживання бюджетом блоку та коштами на відновлення після пандемії. 

Комісія також не схвалює національний план відновлення Польщі на 23,9 млрд євро у вигляді грантів та 12,1 млрд євро у вигляді займів через питання до незалежності польських судів, свободи ЗМІ та прав ЛГБТ. 

Моравецький у листі натякнув, що Польща готова знизити ескалацію протиріч Варшави і Брюсселя шляхом перемовин, які пройдуть на саміті європейських лідерів цього тижня. 

Нагадаємо, що механізм верховенства права діє у ЄС з початку 2021 року. Він передбачає право Єврокомісії скорочувати видачу коштів зі спільного бюджету тим країнам, в яких існує загроза нецільового використання грошей через порушення верховенства права.

Під загрозою застосування цих санкційних заходів у ЄС опинилися насамперед Польща та Угорщина, яким Брюссель закидає порушення основних прав та свобод та обмеження незалежності судової системи.

7 жовтня Конституційний суд Польщі підтвердив, що польська Конституція має перевагу над законодавством Європейського союзу. Згідно з рішенням суду, право ЄС має пріоритет над польськими законами тільки в області переданих Польщею компетенцій.

Колишній президент Євроради, чинний лідер опозиційної партії "Громадянська платформа" Дональд Туск назвав це рішення "зрадою" і закликав не допустити виходу Польщі з Євросоюзу.

За матеріалами lb.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Європа та світЗагрози та виклики