«Реформаційні принципи для суспільства»: у Тернополі євангельські християни вчилися змінювати країну
Все для церков
23.02.2021
«Реформаційні принципи для суспільства» — конференція під такою назвою 20 лютого зібрала у Тернополі представників євангельських церков з різних регіонів України

Подія була присвячена ідеям Реформації, які змінили Європу, а відтак можуть реформувати й нашу державу.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це йдеться на risu.ua.

Це перша конференція Християнської Відкритої Академії, у якій взяли участь лідери служінь, пастори, студенти християнських навчальних закладів. До організації події долучилися представники більшості євангельських церков Тернополя.

Серед спікерів — голова правління ГО «Східноєвропейська Реформація» Ярослав Лукасік, політолог, публіцист Микола Харламенков, міський голова Збаража Роман Полікровський.

«В Україні Реформація не мала такого поширення, як у європейських країнах, навіть не мала такого поширення, як це було у сусідній Білорусі чи Литві. Особливість Реформації в Україні — неортодоксальність течій, які були тут. Було дійсно багато різноманітних сект, які важко назвати ортодоксальними. Ці речі визначили те, що Реформація зазнала поразки. Вона не мала успіху, і вже протягом XVІІ століття вона різко пішла на спад. Я вірю, що у реформуванні суспільства є важливою роль християн. Нам потрібно бути світлом світу. Ці заповіді, які нам довірив Господь, зобов’язують до чогось. Тому нам необхідно у всіх сферах суспільства нести добро, істину, красу, любов, мудрість», — наголосив голова правління ГО «Східноєвропейська Реформація» Ярослав Лукасік.

Процес реформування суспільства тривалий. Результат залежить від активної позиції християн, — переконаний політолог, публіцист Микола Харламенков. Відтак події, які організовують в рамках Руху Реформації, покликанні підготувати нове покоління християн, які готові змінювати країну.

Читайте також: Відомий християнський гурт Not an idol виступить у Києві

«Реформація позначилася на політичній культурі західних народів, зокрема, ліберальної демократії, яка детально змінила політику західного світу. Це є плодом Реформації, яким ми всі зараз користуємося, навіть не усвідомлюючи, що джерела цього благословення лежать саме в Реформації. Довкола Реформації дуже багато міфів. Один із них — негативна оцінка Жана Кальвіна. Він оцінювався дуже негативно, про нього розповідали у школах як про людину-тирана, який узурпував владу у Женеві. Але завдяки Жану Кальвіну ідея політичної свободи поширювалася в Англії, Франції. Кальвін — не тиран, не ворог свободи, а навпаки — людина, яка просувала свободу. Його релігійне трактування свободи лягло в основу політичних доктрин, які сьогодні є популярними», — сказав Микола Харламенков.

Досвідом політичної та управлінської діяльності на християнських засадах поділився міський голова Збаража Роман Полікровський. Він виграв вибори третій раз поспіль. Секрет довіри бачить у відповідальному виконанні щоденних обов’язків, обіцянок, а також у служінні громаді.

«Щоб досягти успіху у будь-які справі, важливо брати на себе відповідальність, а також шукати Бога у сфері виконання свого покликання. Не варто недооцінювати і дії. Необхідно розуміти суть справи, за яку берешся. Починати потрібно з малого. Багато хто хоче зійти на Еверст, не пробувавши побувати на Говерлі. Окрім цього, необхідно бути готовим до критики. Коли робиш щось, вона буде завжди», — зазначив Роман Полікровський.

Під час конференції діяли нетворки у трьох сферах: вплив через освіту, медіа та спорт. Експерти у цих питаннях розповідали, як популяризувати у суспільстві християнські цінності.

Додамо, у 2017 році Україна відзначила 500-річчя Реформації на загальнодержавному рівні. Відповідний указ видав президент Петро Порошенко. Це дало поштовх для об’єднання протестантських церков і створення Руху Реформації. У Тернополі представники євангельських спільнот об’єдналися для спільного відзначення різних християнських свят, днів подяки.

Людмила Путькалець

Джерело: risu.ua

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Все для церков