Релігійна свобода в Європі під загрозою через безконтрольне закриття храмів. Заява католицьких єпископів
13.05.2020
«Релігійна свобода в Європі під загрозою», — саме з такою різкою заявою виступила Комісія католицьких єпископів при Європейському Союзі, яка засідала в Брюселі 8 травня

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Комісія заснована в Брюселі і є офіційним органом Католицької церкви, що представляє Ватикан в усіх державних установах ЄС.

Офіційний Католицький орган застеріг владу країн ЄС від продовження примусового закриття місць поклоніння та молитов через пандемію коронавірусу та закликав проводити консультації з церквами щодо їх найшвидшого відкриття та відновлення служб.

"Релігійна свобода, яка включає в себе свободу віросповідання, є не тільки основним правом, але й реальною необхідністю для багатьох людей", сказав, генеральний секретар комісії отець Мануель Енріке Барріос Пріето.

«Комісія наголошує на тому, що навіть враховуючи нинішній надзвичайний контекст, обмеження свободи віросповідання не повинні стати новою нормою. Ці свободи повинні бути повністю відновлені якомога раніше", йдеться в заяві комісії.

Комісія вітає ті країни ЄС, які вдаються до поступового відкриття релігійних споруд, але при цьому підкреслила, що влада забуває, що повага до свободи віросповідання є життєво важливою. В той час, коли ЄС постійно наголошує про верховенство права у своїх державах-членах, в своїй дорожній карті Європейської Комісії щодо зняття карантинних заходів не згадуються релігійні організації, що є неприємним фактом.

Читайте також: Рада Церков закликала Кабмін зняти заборону на богослужіння та релігійні церемонії

"Це невтішно, оскільки ключова роль релігії в європейському суспільстві нехтується. Відновлення церковних служб у відповідності до всіх карантинних правил, повинно здійснюватися цивільними органами чітко, а не довільно, при цьому влада має бути в постійному діалозі з церковними установами", підкреслили єпископи.

Церковні лідери висловлювали занепокоєння, що політики можуть зберегти деякі обмеження релігійних свобод громадян і після пандемії. Наприклад, приводять неприємні інциденти в Італії та Іспанії, коли озброєна поліція заходила до церковних зал та переривала Меси прямо у вівтаря.

У Франції наприкінці квітня уряд заявив про те, що про ніякі богослужіння не може йти мова щонайменше до червня. У сусідній Іспанії кардиналу з Валенсії довелося відповідати на "неправдиві претензії" місцевих органів влади, які звинуватили його в порушенні карантину через проведення недільної Меси.

"Агресивні виступи деяких секулярних політиків проти релігії сприяють маргіналізації віри в контексті нинішньої кризи", йдеться в заяві.

Комісія наголошує, що релігія є не лише приватним питанням, вона також має публічний та колективний вимір, це зафіксовано у всіх ключових документах щодо захисту прав людини, включаючи Статут Європейського Союзу.

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

За матеріалами thetablet.co.uk

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо ідеї побудови християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

Останні новини
Останні новини