Світ на порозі пандемії. Чи можна врятувати дітей від коронавірусу?
10.03.2020
Загроза пандемії нового коронавірусу стала "дуже реальною". Про це на брифінгу 9 березня заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус. "Зараз, коли вірус присутній у багатьох країнах, загроза пандемії стала дуже реальною", - сказав він. У той самий час Гебреєсус додав, що "це буде перша в історії пандемія, яку можна буде контролювати".

Станом на 10 березня 2020 року у світі було зареєстровано 114 219 випадків захворювання COVID-19, з них 4024 закінчились смертю, у той же час 64 147 осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 33 295 випадків у 103 країнах/територіях/регіонах. 

“Згідно наявних даних для Covid-19 дані на сьогодні припускають, що 80% інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень. Ці важкі і критичні випадки інфекції серйозніші, ніж спостерігається при грипі", - заявляють у МОЗ.

Окрім цього, на сьогодні немає ліків від коронавірусу, наявні ліки лише полегшують перебіг певних симптомів хвороби. Маски не захищають від вірусу тому купувати їх немає потреби. Вони потрібні лише коли ви відчуваєте, що захворіли, аби зменшити кількість тих хто може заразитися. 

Рекомендується працювати над посиленням імунітету, адже сьогодні наш імунітет це єдиний спосіб побороти хворобу.

В Україні 28 лютого зареєстровано 1 лабораторно підтверджений випадок COVID-19. Загалом за весь період  Центр громадського здоров’я України отримав 40 підозр про захворювання на COVID-19. Наразі 4 зразки ще перебувають на стадії дослідження. Про це повідомляє МОЗ України

Однак проблема України полягає в тому, що нині у нас розгорається епідемія грипу, і лише офіційно зареєстрованих за кожен тиждень понад 210 000, що складає близько мільйона осіб на місяць! І це лише офіційна статистика, а неофіційна може бути в 2-3 рази більша, бо багато людей переносять хворобу на ногах.

Оскільки на даний час в Україні спалах  грипу то важливо знати симптоми грипу та COVID-19 та як це впливає на наших дітей. 

Однак треба розуміти, що обидва віруси у важкій формі мають смертельні ускладнення, наприклад від грипу з початку року вже померло понад 50 людей.

Нам, як християнам, важливо поширювати спокій, а не паніку. Господь контролює наше життя та оберігає. Проте, потрібно дотримуватися медичних рекомендацій заради наших ближніх.

У немовляти діагностували коронавірус

5 лютого світ приголомшила новина про те, що у немовляти в Китаї на другу добу після народження діагностували коронавірус, повідомляє bbc.com.

Це наймолодший пацієнт з таким діагнозом. Спалах захворювання вже забрав життя понад 4 тисячі людей, а діагностували коронавірус у понад 115 тисяч осіб. Однак дітей серед хворих дуже мало.

У недавньому дослідженні, результати якого опублікував медичний журнал Journal of the American Medical Association, йдеться, що захворювання торкнулося, перш за все, людей у ​​віці від 40 до 59 років.

"Випадки захворювання серед дітей дуже рідкісні", - йдеться в дослідженні.

Але чому так відбувається? Діти більш стійкі до коронавіруса? Безсимптомний перебіг хвороби?

Пояснень цьому феномену існує вже багато, але експерти не мають поки точної відповіді на питання, чому у дітей це захворювання діагностується значно рідше.

"Через нез'ясовані поки для нас причини діти або не підхоплюють цю інфекцію, або захворювання минає в більш м'якій формі", - говорить професор, вчений-вірусолог з Університету Редінга Іен Джонс.

Коронавірус слабо вражає дітей, а грип заражає в першу чергу саме дітей

Це може означати, що діти хворіють у м'якій формі, іноді симптоми можуть майже не проявлятися. В таких випадках батьки, як правило, не приводять дітей до лікаря.

З цією версією погоджується і лекторка Університетського коледжу Лондона Наталі Макдермотт.

"Імунна система дітей у віці до п'яти років і підлітків, як правило, дуже добре підготовлена ​​до боротьби з вірусами. Вони можуть заразитися, але захворювання у них буде у м'якій формі, або це може бути взагалі безсимптомний перебіг хвороби", - каже Наталі Макдермотт.

 Така ж ситуація спостерігалася і під час спалаху SARS в 2003 році. Померли від вірусу тоді 800 осіб - 10% від усіх інфікованих. Та інфекція теж майже не зачепила дітей.

Діти, як відомо, схильні до того, щоб хворіти на респіраторні вірусні інфекції та служити джерелом їх поширення серед своїх однолітків, говорить Іен Джонс. Тому нам здається, що саме діти найбільш уразливі перед вірусами. Але ситуація з коронавірусом не підтверджує ці побоювання.

Можливо, у дітей дійсно сильніша імунна система, або ж вірус менш агресивно діє, потрапляючи в дитячий організм, тому хвороба часто протікає безсимптомно, і батьки не приводять дитину на прийом до лікаря. Відповідно, зареєстрованих випадків захворювання серед дітей виявляється менше.

Однак варто зазначити, що не зважаючи на зазначену позитивну новину нині треба приділити особливу увагу здоров'ю дітей та максимально слідкувати за посиленням їх імунітету та оберігати від захворювання. У першу чергу це пов'язано з тим, що в Україні триває епідемія грипу, при чому її небезпека в тому, що вона в першу чергу вражає саме дітей (близько 70% тих хто захворіли).

Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

Проблема обох вірусів в тому, що вони дуже схожі по симптомах, отож це ускладнює визначення, що це за хвороба. Також підтвердити коронавірус можна лише спеціальним тестом.

1) COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного/легкого до важкого захворювання і смерті.

2) Обидва віруси передаються при контакті, краплях і фомітах (це предмети, через які може передаватися інфекція, наприклад, вимикачі, кнопки, кавники, крани або комп'ютери). В результаті ті ж заходи громадської охорони здоров'я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель в лікоть або в одноразову серветку), є важливими діями, які все можуть попередити інфекцію.

Чим відрізняються COVID-19 і віруси грипу?

Швидкість передачі є важливою відмінністю між двома вірусами. Грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19. Послідовний інтервал для вірусу COVID-19 оцінюється в 5-6 днів, в той час як для вірусу грипу послідовний інтервал становить 3 дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж COVID19.

Характерні симптоми коронавірусу:

- гарячка;

- сухий кашель;

- задишка;

- біль у м'язах;

- втома.

Нехарактерні для коронавірусу симптоми:

- нежить;

- запалення горла.

Нежить і запалення горла – типові ознаки інфекції верхніх дихальних шляхів. Тому якщо хтось чхає або шморгає носом, у нього, швидше за все, грип або звичайна застуда.

У той же час новий коронавірус зазвичай вражає нижні дихальні шляхи, тому в більшості заражених проявляється сухий кашель, задишка або пневмонія, але не запалення горла.

Скількох вбиває грип?

Від грипу в Україні помирає в середньому 0,16% хворих.

За даними ВООЗ, грип щороку інфікує до мільярда людей у світі. У 3-5 мільйонів людей хвороба проходить дуже тяжко. Помирають від 250 до 650 тисяч.

В Україні за минулий тиждень на грип захворіло більше людей, ніж на коронавірус в усьому світі - 217 тисяч.

За минулі сім днів в Україні від грипу померли десять людей, а станом на середину лютого - 48. Люди помирають не від самого грипу, а від ускладнень, які він викликає - пневмонія, легенево-серцева недостатність.

У різні роки циркулюють різні штами грипу - більш чи менш агресивні. Від цього залежить кількість інфікованих і кількість жертв. В Україні від грипу за рік помирало понад тисяча людей - у 2009 році, і дві людини - у 2012-му.

Грип - це дуже серйозно

ВООЗ вважає грип однією з найбільш серйозних проблем охорони здоров'я у світі.

Вірус грипу теж постійно мутує: по суті, він весь час "маскується", намагаючись подолати захисні бар'єри нашої імунної системи, застерігають у ВООЗ.

Клінічні ознаки грипу:

  • раптовий початок;

  • головний біль;

  • ломота у м’язах і суглобах;

  • біль у горлі;

  • підвищення температури тіла до 38 °С і більше;

  • кашель;

  • в окремих випадках — блювота і пронос.

Як можна заразитися вірусом грипу

Вірус грипу передається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м).

Ускладнення грипу

Найчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як попередити зараження грипом:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;

  • часто провітрюйте приміщення;

  • часто мийте руки з милом;

  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;

  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

Як батьки можуть попередити зараження дітей грипом:

  • навчіть дітей регулярно мити руки з милом щонайменше 20 секунд;

  • батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей;

  • навчіть дітей кашляти і чхати в серветку або руку (згин ліктя);

  • навчіть дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора-два метри;

  • хворі діти мають залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи й школи);

  • дітям і батькам слід утримуватися від відвідування місць скупчення людей.

Заборона масових заходів

Нагадаємо, що заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував заборону масових заходів в Україні через коронавірус. Зокрема, введено карантин у Чернівецькій області та заборонені масові заходи. У Києві з 6 березня заборонено масові заходи у навчальних закладах. У Житомирській міській ОТГ через коронавірус заборонили проведення масових, святкових, розважальних та спортивних заходів

В інших європейських країнах влада також активізує заходи по боротьбі з поширенням захворювання - закривають або переносять масові заходи, школи йдуть на карантин та інше.У Чехії, Польщі, Франції, Італії, Німеччині та ряді країн забороняють масові заходи через спалах коронавірусу.

У Південній Кореї та Італії  церкви масово закривають через поширення вірусу. Скасували багато інших громадських заходів, концертів і т.д. Враховуючи зазначене, в Україні також можуть відмінити богослужіння. Тому пасторам, церквам варто бути готовими до проведення онлайн-служінь. 

Пам’ятка для церков щодо коронавірусу COVID-19  тут.

Інструкція для церков, як діяти під час карантину. Правила безпеки на служінні. Організація онлайн-трансляцій служіння чи проповіді пастора з дому тут

Cтатистика щодо поширення коронавірусу світом тут

Всеукраїнський Собор закликає молитися за людей, які захворіли на коронавірус та інші хвороби, аби Господь зцілив та підтримав їх. Молимось про Божу охорону та захист. 

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

За матеріалами:moz.gov.ua, nash.live , bbc.com, ukr.lb.ua, phc.org.ua.

Останні новини
Останні новини