Три негативних батьківських сценарії, які впливають на стосунки у дорослому віці
Все для сімей
03.03.2021
Від того, що відбувається в дитячому віці, залежить усе подальше життя людини

Якщо відносини батьків складалися з суцільних драм, діти можуть вирішити взагалі ніколи не вступати в стосунки. Про це розповідає психолог на порталі "Новое Время"

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Розглядається три батьківських сценарії в дитинстві і як вони впливають на доросле життя людини. 

Батьки виховують вас «досягаторами».

Це ті батьки, які проявляють любов лише тоді, коли дитина домагається якогось успіху, робить щось потрібне (наприклад, посуд помила) або приносить зі школи хороші оцінки.

Поки дитина маленька, вона знає, що якщо за сьогодні нічим не відзначилася, то жодного ласкавого слова від батьків не почує. ⠀

Який тут ризик?

Дитина виростає з відчуттям, що любов треба заслужити.

В результаті трапляються історії про тих «ловеласів», які зі шкіри пнуться, щоб сподобатися дівчині. Ви напевно знаєте таких хлопців, які вважають, що вони «мисливці», а жінка — «здобич», і її треба завойовувати.

Однак, як тільки жертва «завойована» і починаються нормальні відносини, де вже не треба нікого домагатися, чоловік остигає. Йому вже не цікаво — батьківський сценарій закінчується. І він уже біжить до наступної мети, тому що колишня більше не викликає в нього жодних почуттів. 

У жінок це проявляється в танцях із бубнами навколо «щоб у нас були стосунки» або «щоб він узяв мене заміж». 

Вони часто ходять на всілякі тренінги про «заміж» і так далі, щоб іще більше «догодити» потенційному нареченому.

Якщо ж раптом чоловік каже: «Слухай, та охолонь, розслабся, мені й так добре» — ця жінка втрачає до нього інтерес і вирушає «заподіювати добро» наступному.

Інший варіант — жінка звалює на себе все: побут, будинок, забезпечення сім'ї, ще й стежить за собою маніакально, аби «вибороти» визнання. ⠀

Батьки, які вам не належали.

Це історія про тата, який пішов із сім'ї і став «недільним». Про маму, яка поїхала заробляти до великого міста, а вас віддала бабусі з дідусем. Це про тих батьків, які нібито жили з вами, годували й виховували, тільки їх як би ніколи з вами й не було.

У них була цікава робота, приголомшливе соціальне життя, пригоди й авантюри, але ви їх якось не особливо хвилювали. ⠀

Такі «холодні» були тато з мамою. Відсутні.

Чим ризикує дитина таких батьків?

Це історія про те, як чоловіки і жінки закохуються у партнерів, які ніколи не будуть з ними з різних причин. Наприклад, вони закохуються в тих, хто в принципі не зацікавлений у відносинах. Або в тих, з ким апріорі нічого не складеться — з огляду на те, що мають різні характери, цінності і т.д.

Батьки, які показали вам наочно, що відносини — це пекло.

Тут мова йде про тих батьків, які сварилися з ранку до ночі з криками. 

Це ті батьки, чиї відносини складалися з суцільних драм. Ті, хто продовжували поливати один одного брудом навіть після розлучення. Матері, які налаштовували вас проти батька, батьки, які ділилися своїми цінними думками щодо «нового маминого життя після розлучення з татом», і далі за списком.

Чим тут ризикує дитина?

Тим, що любов її буде просто лякати. Такі люди можуть взагалі не захотіти ні з ким вступати в стосунки — ніколи. Або спеціально вибирати тих людей, із якими нічого не вийде. 

Це ті люди, які дуже бояться любові у всіх її проявах. Вони не готові до «серйозних стосунків».

Враховуючи зазначене, ми бачимо, що першими людьми в нашому житті, через яких ми вчимося любити і через яких в нас формується уявлення про відносини і сім'ю - це батьки. На жаль, багато сімей можуть жити за одним із цих сценаріїв. Про це свідчить жахлива статистика розлучень в Україні, поширення підліткового суїциду тощо. 

Саме тому, наша держава потребує термінових рішень щодо сімейної політики. Зокрема, навчання молодих людей основам сім'ї, адже ми живемо у час, коли перед сім'єю є багато загроз і викликів, через що зацікавлених в укладенні шлюбу стає все менше.

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Все для сімей
Останні новини
Останні новини