Як утримати сучасну молодь в церкві - секрет в руках дорослих. Поради від успішного молодіжного руху
Молоде життя
29.08.2021
Як показують дослідження, молоде покоління (віком до 20 років) можна з упевненістю назвати постхристиянським. Процент підлітків, які називають себе атеїстами у два рази перевищує такий показник серед представників старшого покоління. Друге дослідження показало, що більшість людей залишають церкву саме в молодому віці в період від 18 до 22 років, і ця тенденція закономірно збільшується з роками.

Зважаючи на такий невтішний прогноз, стає зрозуміло що з цією кризою потрібно щось робити. Адже коли церква втрачає свою молодь, вона втрачає своє майбутнє. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

В інтерв’ю The Christian Post вихід із ситуації запропонував Тоні Содер, засновник компанії «Моліться за мене». За його словами, питання відносин між поколіннями сьогодні як ніколи загострилася в Тілі Христовому.

Содер розповів, що в більшості випадків, молоді люди, які тісно пов’язані з іншими дорослими в церкві, мають набагато більший шанс зостатися в вірі, але таких відносин сильно не вистачає в Тілі Христовому.

«Молоді люди покидають церкву, тому що дуже просто покинути будівлю» - пояснив Содер, який працює в молодіжному служінні майже три десятиліття. «Але не так просто покинути сім’ю. Молодим людям необхідно просто відчути, що Тіло Христове – це сім'я, а не просто будівля. На жаль більшість молодих людей цього не відчувають. Вони не відчувають повноти того, що пропонує їм Тіло Христове, тому що вони не знають, що в їх команді є дорослі».

«Ми намагаємось змінити це, тому що інвестування в життя молоді є справжнім каталізатором для того, щоб вона тримала зв'язок з Церквою і процвітала у своїй вірі».

Тоні Содер вважає, що якщо дорослі візьмуть ініціативу у свої руки та будуть налагоджувати відносини з молоддю, це стане ключем для порятунку церкви.

І щоб сприяти єдності поколінь, Содер заснував компанію «Моліться за мене» - міжцерковну ініціативу, яка дозволяє дорослим віруючим молитися за дітей і студентів. З 2014 року служіння допомогло більш ніж 650 церков з різних конфесій по всьому світу створити понад 150 000 тісних відносин між поколіннями.

Принцип роботи кампанії простий: церква проводить урочистий захід, на якому молода людина просить трьох дорослих віруючих із різних поколінь стати його чи її «молитовними воїнами» на навчальний рік.

Ці дорослі - усі вони перевірені та затверджені церквою - використовують молитовний посібник, який допомагає їм молитися за учнів на основі Святого Письма. Молитви зосереджені на біблійних принципах, знайдених у Луки 2:52 та 1 Тимофія 4:12: «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості!».

Содер сказав, що йому довелося почути незліченну кількість історій про те, як їх кампанія змінила життя.

В однієї з них чоловік похилого віку, який роками молився за молодого студента, був зворушений до сліз, коли дізнався, що студент молився за нього також, коли той боровся з раком.

В іншій ситуації молодий чоловік, який з усіх сил намагався заплатити за навчання в коледжі, був вражений, коли дізнався, що його борг був сплачений людьми, які за нього молилися.

«Кожна молода людина в Церкві є чиїмось онуком», - сказав Содер. «І якщо ми можемо допомогти дідусям і бабусям молитися за своїх онуків, то ми можемо допомогти змінити майбутні покоління».

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Молоде життяВсе для церков