Верховна Рада хоче голосувати за скандальний законопроект 0931, який обмежить свободу слова та віросповідання
Загрози та виклики
01.09.2020
Верховна Рада прийняла рішення, включити в порядок денний осінньої сесії ряд небезпечних законопроектів, підготовлених до голосування на пленарних засіданнях Зокрема, в перелік законопроектів включили скандальний проект закону №0931, який обмежить свободу слова та віросповідання (у редакції 2-го читання, де не враховані поправки релігійної спільноти). Завдяки активності церков, ми добилися того, щоб на попередній сесії за нього не голосували, однак через тиск ліберальних сил, даний законопроект знову стоїть в порядку денному.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Викликає хвилювання те, що даний законопроект внесли до розділу Постанови - Питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях, а не до розділу Питання, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, хоча Голова профільного комітету та керівництво Верховної Ради зазначали, що даний законопроект буде доопрацьовано за участю релігійних організацій і лише тоді його винесуть на голосування.

Складається враження, що певні сили хочуть потайки зафіксувати в порядку денному сесії, що даний закон не потребує ніяких доповнень та винести його на голосування восени без доопрацювання пропозицій релігійних організацій.

У разі ухвалення даного законопроекту, на нас чекає значна загроза для свободи віросповідання і свободи слова. Це одна з найнебезпечніших законодавчих ініціатив.

Варто зазначити, що пройшло 8 місяців після мирної акції біля Верховної Ради України та під Офісом Президента України, під час якої Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець наголосив на співпраці з Радою Церков щодо даного питання. Однак, сьогодні, 1 вересня 2020 року, ми бачимо, що у проекті порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, серед питань, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, стоїть проект Закону №0931 без поправок релігійної спільноти!!! Та в розділі - питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях, а не серед питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії. 

Закликаємо надсилати звернення до Верховної Ради України з вимогою урахувати поправки релігійної спільноти до Проекту Закону №0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) або виключити його з порядку денного. 

Проект звернення по Проекту Закону №0931 тут

Надсилати звернення потрібно на електронні адреси депутатів.

Cписок депутатів ВРУ з e-mail тут

Читайте також: Верховна Рада винесла на 15-18 вересня на голосування законопроект №2693-д, який встановлює штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ

Чому законопроект 0931 є небезпечним для віруючих і свободи слова?

1) Віруючим та священнослужителям заборонять висловлювати осуд гомосексуалізму, ЛГБТ, чи подібної гріховної поведінки  поза богослужіннями, церквою, семінарією, чи домашнім вихованням. 

За публічну позицію віруючих громадян та батьків, які дбають про виховання своїх дітей, в цьому законопроекті передбачено адміністративну відповідальність. Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки прирівнюватиметься до злочину

Якщо вони згідно свого віровчення висловлять критику щодо ЛГБТ в публічному просторі - на вулиці, телебаченні, соцмережах або публічних заходах то за це їх чекають високі штрафи від 3400 до 11900 грн. 

2) Релігійні організації не зможуть відмовити представниками ЛГБТ або особам, що ведуть гріховний спосіб життя у прийнятті на роботу – в християнську школу, семінарію, релігійну спільноту на адміністративні та інші посади. 

Внесені до законопроекту №0931 норми доводять ситуацію до абсурду, позбавляючи релігійні організації права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть спосіб життя, що протирічить загальним моральним та церковним канонам. У разі відмови, на церкви чекають серйозні штрафи та покарання. 

3) Уповноважений з прав людини Верховної Ради України отримує спеціальні повноваження. Його приписи в аспекті дискримінації стають обов’язковими до виконання органами влади. А штрафи за порушення антидискримінаційного законодавства стають надвисокими - 3400-11900 грн.

4) Занепокоєння викликає те, що задекларована у законопроекті 0931 боротьба з дискримінацією, насправді, у випадку його ухвалення, може призвести до дискримінації мільйонів віруючих громадян, обмежити основоположні і конституційно закріплені права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

Саме наявні у вказаному законопроекті виклики щодо свободи совісті, а відтак і щодо прав мільйонів віруючих громадян України спонукали Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, яка об’єднує понад 90 відсотків релігійних організацій України, зокрема такі провідні релігійні інституції нашої держави як Українську православну церкву, Православну церкву України, Українську греко-католицьку церкву, Римсько-католицьку церкву в Україні, протестантські церкви, а також іудейське та мусульманські релігійні об’єднання, ініціювати зустріч з Президентом України як гарантом прав громадян, яка відбулася 4 грудня 2019 року, і на якій присутні представники церков отримали з боку Президента України чітке підтвердження неможливості обмеження свободи совісті.

Зважаючи на викладене, для того, аби уникнути порушення конституційних прав віруючих громадян і прав релігійних організацій, зазначений законопроект повинен обов’язково містити такі застереження:

- не є дискримінацією дія чи бездіяльність особи та/або групи осіб при реалізації своїх прав на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання;

- не вважаються дискримінацією у сфері праці переваги при наданні роботи, переведенні на іншу роботу та залишенні на роботі у разі вивільнення для засновників (учасників) і членів релігійних організацій та заснованих релігійними організаціями юридичних осіб, встановлені їхніми статутами або законами України.

Враховуючи викладене, просимо молитися за те, аби депутати мали мудрість не підтримувати у зазначеному вигляді проект Закону №0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу.

Закликаємо надсилати звернення до Верховної Ради України з вимогою урахувати поправки релігійної спільноти до Проекту Закону №0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) або виключити його з порядку денного. 

Проект звернення по Проекту Закону №0931 тут

Надсилати звернення потрібно на електронні адреси депутатів.

Cписок депутатів ВРУ з e-mail тут

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини