Верховна Рада проголосувала, аби розглянути в другому читанні законопроект 0931 без консультацій з церквами!
Новини Всеукраїнського Собору
04.02.2020
4 лютого 2020 Верховна Рада України першим питанням проголосувала 246 голосами Постанову про порядок денний третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №2835 від 03.02.2020 в даному документі зафіксовано ряд негативних законопроектів.

Постанова про порядок денний третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання визначає які законопроекти будуть голосуватися протягом зимово-весняної сесії, а також фіксує правовий статус та готовність законопроектів до розгляду в Парламенті. 

В додатках до даної постанови є три розділи: 

Додаток 1 – законопроекти, які пропонується відхилити, 

Додаток 2 – законопроекти, які пропонується відправити на доопрацювання, 

Додаток 3 – законопроекти, які пропонується включити до Порядку денного третьої сесії Верховної Ради України.

Законопроект №0931 не планують доопрацьовувати за участю церков?

Якщо уважно подивитися на додаток номер три, то ми бачимо що там є два важливих аспекти: 

І. Питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях. (Тобто це питання, які можуть винести на голосування хоч завтра і не потребують доопрацювання або ж ще якихось додаткових процедур).

 ІІ. Питання, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії.

Цікавим є те що в першому розділі знаходиться лише близько 70 законопроектів (готових до голосування), а в другому розділі понад 300 законопроектів, які передбачається доопрацювати або ж якось корегувати додатково.

Тривожним є те,  що законопроект №0931 (що обмежить свободу слова та віросповідання) знаходиться саме в першому розділі - Питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях. 

Виходячи з цього, складається враження, що певні сили хочуть потайки зафіксувати в порядку денному сесії, що даний закон не потребує ніяких доповнень та винести його на голосування найближчим часом без доопрацювання пропозицій релігійних організацій.

Хронологія подій

13 листопада 2019 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини відхилив поправки підготовлені Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, які захищають право віруючих на право вільного вираження думки відповідно до свободи віросповідання до законопроекту №0931.

16 грудня 2019 року, під час засідання Погоджувальної ради Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець попросив Голову Верховної Ради зняти законопроект № 0931 з порядку денного найближчого засідання парламенту для повторного обговорення на Комітеті, у зв'язку з тим, що надійшло безліч звернень від церков та громадських організацій. 

17 грудня 2019 року біля Верховної Ради України та під Офісом Президента України відбулася мирна акція проти прийняття законопроекту №0931, яка об'єднала понад 2000 віруючих та небайдужих громадян зі всієї України. 

Тоді, до мітингувальників звернувся Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець та зазначив наступне: “Ми запрошуємо до діалогу Раду Церков. Робота продовжується. На базі нашого Комітету ми зробимо площадку, і ми зможемо знайти те формулювання, яке абсолютно всіх влаштує” (Відео)

Однак, сьогодні, 4 лютого 2020 року, ми бачимо, що у проекті порядку денного третьої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, серед питань, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, стоїть проект Закону №0931 без поправок релігійної спільноти!!! Та в розділі - питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях, а не серед питаннь, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії. 

Враховуючи викладене, просимо молитися за те, аби депутати мали мудрість не підтримувати у зазначеному вигляді проект Закону №0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу.

Закликаємо надсилати звернення до Верховної Ради України з вимогою урахувати поправки релігійної спільноти до Проекту Закону №0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) або виключити його з порядку денного. 

Проект звернення тут

Чому законопроект 0931 є небезпечним для віруючих і свободи слова?

1) Віруючим та священнослужителям заборонять висловлювати осуд гомосексуалізму, ЛГБТ, чи подібної гріховної поведінки  поза богослужіннями, церквою, семінарією, чи домашнім вихованням. 

За публічну позицію віруючих громадян та батьків, які дбають про виховання своїх дітей, в цьому законопроекті передбачено адміністративну відповідальність. Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки прирівнюватиметься до злочину

Якщо вони згідно свого віровчення висловлять критику щодо ЛГБТ в публічному просторі - на вулиці, телебаченні, соцмережах або публічних заходах то за це їх чекають високі штрафи від 3400 до 11900 грн. 

2) Релігійні організації не зможуть відмовити представниками ЛГБТ або особам, що ведуть гріховний спосіб життя у прийнятті на роботу – в християнську школу, семінарію, релігійну спільноту на адміністративні та інші посади. 

Внесені до законопроекту №0931 норми доводять ситуацію до абсурду, позбавляючи релігійні організації права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть спосіб життя, що протирічить загальним моральним та церковним канонам. У разі відмови, на церкви чекають серйозні штрафи та покарання. 

3) Уповноважений з прав людини Верховної Ради України отримує спеціальні повноваження. Його приписи в аспекті дискримінації стають обов’язковими до виконання органами влади. А штрафи за порушення антидискримінаційного законодавства стають надвисокими - 3400-11900 грн.

4) Занепокоєння викликає те, що задекларована у законопроекті 0931 боротьба з дискримінацією, насправді, у випадку його ухвалення, може призвести до дискримінації мільйонів віруючих громадян, обмежити основоположні і конституційно закріплені права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

Саме наявні у вказаному законопроекті виклики щодо свободи совісті, а відтак і щодо прав мільйонів віруючих громадян України спонукали Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, яка об’єднує понад 90 відсотків релігійних організацій України, зокрема такі провідні релігійні інституції нашої держави як Українську православну церкву, Православну церкву України, Українську греко-католицьку церкву, Римсько-католицьку церкву в Україні, протестантські церкви, а також іудейське та мусульманські релігійні об’єднання, ініціювати зустріч з Президентом України як гарантом прав громадян, яка відбулася 4 грудня 2019 року, і на якій присутні представники церков отримали з боку Президента України чітке підтвердження неможливості обмеження свободи совісті.

Зважаючи на викладене, для того, аби уникнути порушення конституційних прав віруючих громадян і прав релігійних організацій, зазначений законопроект повинен обов’язково містити такі застереження:

- не є дискримінацією дія чи бездіяльність особи та/або групи осіб при реалізації своїх прав на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання;

- не вважаються дискримінацією у сфері праці переваги при наданні роботи, переведенні на іншу роботу та залишенні на роботі у разі вивільнення для засновників (учасників) і членів релігійних організацій та заснованих релігійними організаціями юридичних осіб, встановлені їхніми статутами або законами України.

Закликаємо надсилати звернення до Верховної Ради України з вимогою урахувати поправки релігійної спільноти до Проекту Закону №0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) або виключити його з порядку денного. 

Проект звернення тут

 

Читайте також: 

 

Верховна Рада хоче блокувати інформаційні ресурси релігійних організацій за критику сексменшин

 

Блокування християнських ресурсів через критику сексменшин та інші небезпечні ініціативи Парламенту заплановані на 18-21 лютого

 

Мінсоцполітики зобов'яже всі організації створювали посади уповноважених з гендерних питань

 

Всеукраїнський Собор закликав Президента скликати засідання РНБО через демографічну кризу

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини