"Ми живі": Історії людей, які постраждали через масований удар по Києву та Харкову
Війна
03.01.2024
Масований удар по країні призвів до великої кількості жертв серед цивільного населення та руйнування помешкань багатьох українців. Десятки шахедів, а потім 99 ракет летіли на Харків, Київщину, найбільше з них – на Київ. Деякі з тих, хто вижив поділилися як змогли пережити це нещастя

"Ми живі. Малого встигла сховати", - написала в соцмережах волонтерка Наталя Попова з Харкова. На фотографії – переляканий хлопчик лежить під ковдрами у ванні поруч зі слідами крові на підлозі. "Хочу подякувати екстренці за швидке прибуття допомоги. Подякувати ДСНС, що винесли сина з квартири, і подякувати психологам, які відволікали малого, дали іграшку і цукерки", - пише жінка. Про це повідомляє BBC Україна.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Наталя розповіла як їй порізало склом обличчя та ноги, а також про деталі порятунку завдяки правилу двох стін. "Я бігла до малого у ванну, біля двері наздогнала вибухова хвиля, тому біля правого вуха, шия, рука, права нога, всюду увійшли чи порізали стекла. Малого встигла закинути в ванну після першого вибуху в місті, під простирадло, зверху було багато скла, але малий не постраждав", - написала жінка.

"Ми втратили все. Волонтерського бусу, який пережив все, також більше немає. 30 метрів до вирви", - каже Попова.

"Сьогодні відбувся мій особистий фільм жахів", - написала в соцмережах лідерка партії "Голос" Кіра Рудик.

Народна депутатка показала, як вибуховою хвилею накрило її будинок. "Уламки - всюди. Вікон більше немає. Пошкоджений фасад. Домашній затишок змінив запах диму і пекла, яке несе Росія", - каже Рудик.

Влада та Костянтин Ліберови, які одними з перших опублікували фото столиці в вогні та диму, також перелякалися.

"Ми прокинулись від вибухів. Багатоповерхівка, яка постраждала, розташована за 3 кілометри від нашої квартири. Дим пожежі, який підіймався, було видно просто з вікон. Тремтіло скло від вибухів, тремтів наш собака. Та й ми самі, якщо чесно".

"Стільки кинджалів за раз на Київ не летіло за весь час великої війни", - ділиться враженнями подружжя.

Балістичних ракет "Кинджал", які надзвичайно важко збити, сьогодні на столицю летіло аж 10. Військові звітують, що всі вдалося збити.

Вікторії, яка живе біля метро Дорогожичі, сьогодні теж було страшно. "Можливо тому, що пару місяців вже не було таких атак і відвикла, а може тому, що цього разу дуже гучно було. Особливо коли в момент чергового вибуху в сусідів під нами повилітали вікна і затрусився будинок", - розповідає киянка ВВС Україна.

Її діти, дівчатка, досі перелякані та після декількох годин безперервної тривоги і вибухів лягли спати. "Найбільш неприємно - сидиш на підлозі в коридорі та відчуваєш, як в момент вибуху будинок хитається, і думаєш – вистояв", - каже Вікторія.

Ірина Гончаренко з села Чубинське Бориспільського району прокинулася о 5 ранку і після новини про перші пуски вже не могла заснути.

Закрила жалюзі, товсті штори, якщо раптом полетить з вікон, розклала ковдри у ванній для дітей.

"З першою роботою ППО швидко підняла дітей, собаку… Бакхало багато, найгучніше - коли дім пішов ходуном, це якраз був найближчий приліт", - розповідає ВВС Україна жінка. Стукнуло так, що на декілька хвилин пропало світло.

"Кіт, собака з очима як 50 копійок. Син, 11 років – у тихому шоці. Сказав, що серце сильно забилося і в грудях стало гаряче". Пожежу було видно просто з вікна. Уламки влучили в капличку біля будинку, де Ірина любить гуляти з дітьми та собакою.

"Ми розуміли, що це було збиття ракети. Два роки не пройшли мимо, тепер ми всі, на жаль, трохи експерти".

18-річна донька Ірина була спокійною, але злякалася за коней – поруч із домом кінний клуб, де вона займається та волонтерить. "Але набрала конюха - все добре, жоден не забився".

Але це ще був не кінець – на Київщину вже летіли "Кинджали". "Коли працює інтернет, то набагато спокійніше, бо розумієш напрямок ракет", - розповідає жінка. Вона кілька разів думала спуститися в укриття, але діти хотіли залишитися у ванній.

Через ракету вікна в деяких квартирах у їхньому будинку повилітали. Їхньому помешканню пощастило – квартира з тилової сторони будинку. "Добре, що всі цілі", - каже жінка про своїх сусідів.

"Одразу не розумієш масштабу, що з тобою відбувається в ці моменти, весь день перетравлюєш події та відходиш. Частіше приходить розуміння, що ніхто не застрахований, - говорить Ірина, - Зараз життя в Україні - це рулетка. Не можна нехтувати безпекою, особливо своїми рідними, сімʼєю".

Прильот відбувався поряд з квартирою ще однієї киянки, Діани Натхір. Вона живе в Подільському районі.

А перед будинком її батьків, які живуть на Оболоні, видно випалені, понищені автомобілі, потрощений автомобільний салон "Citroen" та викорчувані дерева.

У якому стані зараз квартира батьків - Діана не знає, досі не може туди потрапити. Шкода втрачених грошей, але з батьками все добре. "На щастя, ми лише зробили ремонт і вони ще не переїхали", - каже киянка.

Українці помалу оговтуються від емоцій. Пожежі, які виникли ледве не в кожному районі столиці, вже тліють.

"У мене вже геть відбита реакція на ракетні атаки - нуль страху, взагалі ніяких емоцій", - написала в соцмережах київська режисерка Ірина Цілик.

"Але потім оновлюєш стрічку і бачиш раптом фото - закривавлений гумовий капець..., що делікатно приховує людину, якій він належить. І тоді нарешті гостро стискається серце".

Джерело: BBC Україна

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

 

Більше рубрик та новин тут

ВійнаСуспільство
Останні новини
Останні новини