Єврейський підприємець з дружиною жертвують мільйони доларів на християнські медичні місії в Африці
19.08.2020
Єврейський підприємець і його дружина-рабин стали одними з найбільших меценатів, які підтримують християнських медичних місіонерів в Африці, оскільки пожертвували мільйони на підтримку життєво важливих медичних потреб деяких найбідніших громадах світу

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише ІА “Світогляд” з посиланням на The Christian Post.

Марк Герсон і його дружина Еріка за ці роки пожертвували понад 10 мільйонів доларів на допомогу християнським медичним місіям в Африці, оскільки вони відчули заклик своєї єврейської віри «любити незнайомця» в тому регіоні світу, де доступ до закладів охорони здоров’я вкрай обмежений.

Герсон, інвестор, бізнесмен і філантроп, який став співзасновником Gerson Lehrman Group, в недавньому інтерв’ю розповів, що почав підтримувати християнські медичні місії в Африці завдяки другові, якого він зустрів у коледжі Вільямс в Массачусетсі в 1990-х роках.

Цей друг, доктор Джон Філдер, відправився в Африку на початку 2000-х років, щоб допомогти тим, хто постраждав від пандемії СНІДу.

«Він сказав: «Я міг би стати лікарем №700000 у США …або стати незамінним джерелом допомоги для людей, які помирають від СНІДу в Африці», згадує Герсон про розмову з Філдером після закінчення його ординатури в лікарні Johns Hopkins.

«Ймовірно, найбільша гуманітарна проблема в світі… це відсутність доступу до лікарів майже для всього населення в Африці».

Філдер, випускник медичного факультету Бейлорського університету, переїхав до Кенії в 2002 році, щоб працювати з Всесвітньою медичною місією і Африканською внутрішньої місією в лікарні Кіджабе. Філдер зосередився на догляді за пацієнтами з ВІЛ і навчанні кенійських медичних працівників.

Герсон, його брат і деякі друзі підтримали роботу Філдера в Кенії, тому що вони бачили, наскільки гострою є потреба кваліфікованих медичних фахівців в Африці, і розуміли цінність християнських медичних місіонерів й місіонерських лікарень там.

«У багатьох африканських країнах на 20-50 тисяч людей припадає всього один лікар,  сказав Герсон.  Це не фахівець якогось вузького профілю. Це всього лише один лікар для всіх хворих. Доступність лікування просто нереальна для багатьох людей».

Герсон фінансував служіння Філдера після того, як у 2009 році Філдерс перебрався до Малаві на півдні Африки.

У 2010 році Герсон і Філдер заснували некомерційну організацію African Mission Healthcare, присвячену зміцненню місіонерських лікарень для надання допомоги найбільш нужденним, після того, як помітили відсутність постійної фінансової підтримки медичних місіонерів та працівників на континенті.

Підтримка західної церкви ослабла

«Підтримка місіонерів із західної церкви дійсно ослабла за останні кілька десятиліть через цілий ряд соціальних причин,  пояснив Герсон, який є головою правління AMH. Одна з них полягає в тому, що деномінації були переважаючими і могутніми. Отже, лютерани, методисти, баптисти могли ефективно робити збір коштів у церквах і використовувати частину цих, щоб відправити туди місіонерів».

Герсон, який також є співзасновником створеної в Єрусалимі організації добровільних медичних послуг United Hatzalah, сказав, що було «кілька великих і легендарних місіонерських лікарень, заснованих деномінаціями від 100 до приблизно 30 років тому».

«Оскільки деномінації стали слабшими, а християнство стало більш позаконфесійним євангелістським, це хоч і можливо, але малоймовірно, що одна церква зможе підтримувати лікарню в Африці і місіонерів,  пояснив філантроп.  Коли вони вкладають свої ресурси в деномінації, це можливо».

Читайте також: Біля епіцентру вибуху в Бейруті Бог спонукав пастора церкви відмінити служіння і відправити працівників додому перед катастрофою

Оскільки лікарі-місіонери працюють роками, не повертаючись додому, випускник Єльської школи права підкреслив, що у них немає часу, щоб побудувати стосунки з людьми та установами на Заході, які можуть фінансово підтримати їх роботу.

За словами Герсона, AMH надає підтримку в трьох ключових галузях: клінічна допомога, інфраструктура і навчання.

Організація інвестує в широкий спектр інфраструктурних проєктів, починаючи від будівництва операційних, будівництва житлових будинків для медичних працівників і приміщень для надання клінічної допомоги, а також до придбання і установки дорогого медичного обладнання.

AMH інвестувала понад 26,5 мільйонів доларів в 47 лікарень в 18 африканських країнах. За оцінками AMH, ці інвестиції зроблять можливими прийоми більше 10,7 мільйонів пацієнтів.

Навчання є «основою всього, що робить AMH», оскільки організація пропонує безліч програм для хірургів, лікарів, медсестер, анестезіологів і медсестер-анестезіологів.

До 2019 року AMH підготувала 3736 медичних фахівців. До червня 2020 року організація інвестувала понад 15,9 мільйона доларів у пряму клінічну допомогу і спонсорувала більше 18619 хірургічних і коригувальних процедур із середньою вартістю 360 доларів.

AMH також працює над поліпшенням інфраструктури лікарень місій. За словами Герсона, AMH реалізувала 85 проєктів у 15 країнах з обсягом інвестицій близько 7 мільйонів доларів.

Житло ще одна серйозна проблема для медичних місіонерів, які прагнуть служити в сільській місцевості, де немає ринку приватного житла.

«Найцінніший ресурс в системі охорони здоров’я Африки  це персонал. Ви отримуєте цей надзвичайно цінний ресурс від людини, яка хоче приїхати на стажування в місіонерський госпіталь в Африці, але останній крок, з яким вона стикається, це відсутність житла для неї. Цим лікарям ніде зупинитися, тому вони не приїжджають,  сказав Герсон.  Ми будуємо житло, яке може коштувати від 15 до 20 тисяч доларів за кімнату. Будинок з трьома спальнями, який ми можемо виставити приблизно за 50-60 тисяч доларів. Цей будинок фінансуватиме себе вічно, тому що він буде належати лікарні, і орендна плата тих, хто залишиться в ньому, буде вирахувана з їхніх зарплат».

У той час як AMH стала однією з провідних організацій, що підтримують медичні місії в Африці, сім’я Герсона також виділила велику частину своїх власних коштів для фінансування необхідних речей.

Премія The L’Chaim Prize

Один із способів, за допомогою якого сім’я Герсон це робить, це присудження премії Rabbi Erica and Mark Gerson L’Chaim Prize в розмірі 500000 доларів США за видатне християнське медичне місіонерське служіння.

Премія фінансується виключно сім’єю Герсон і адмініструється AMH. Премія була заснована у 2016 році і вважається найбільшою щорічною премією в світі, присвяченою догляду за пацієнтами.

Лауреат нагороди вибирається групою медичних місіонерів-лідерів, які займалися африканською клінічною медициною. Премія спрямована на надання важливих ресурсів обраному християнському місіонеру і лікарні, яку він або вона обслуговує. Це також створює «ланцюжок майбутніх високоефективних інвестицій».

Мета нагороди полягає в тому, щоб привернути увагу до героїчної роботи медичного місіонера, пояснив Герсон: «Ми подумали: «Чому б нам не заснувати премію? У світі немає премії за християнське медичне місіонерське служіння. Отже, давайте створимо її. Якщо вчинимо так, ми зробимо відразу багато добра».

Першим володарем премії став доктор Джейсон Фейдер, хірург-місіонер, який працює в лікарні Kibuye Hope в крихітній центральноафриканській країні Бурунді, найбіднішій країні світу.

На кошти премії було завершено будівництво хірургічного відділення на 48 ліжок, в якому пацієнти могли спати поодинці. Крім того, 310000 доларів, які були зібрані в результаті кампанії, проведеної християнською компанією радіомовлення, були використані для установки сонячних батарей в лікарні.

«У країні було всього 11 хірургів. Думаю, він відповідав за 2,2 мільйони людей як хірург. Він привів й інших докторів християнських місій, щоб вони служили разом з ним, — сказав Герсон. — Тепер він створив навчальний центр. Зараз він проводить програму ординатури для людей, які приїжджають з усієї Африки, щоб стажуватися в нього (це частково фінансується премією)».

Другим володарем премії став доктор Расс Уайт, випускник Медичної школи Університету Брауна, який створив центр для людей з серцевими захворюваннями в Кенії. Його «мрією було зробити з гострими сердечними захворюваннями те ж саме, що Джонас Солк зробив з поліомієлітом».

Рішення Уайта включає стипендію хірургів для навчання нових кардіохірургів в країнах Африки на південь від Сахари і будівництво сучасного кардіоторакального інституту в лікарні Tenwek. Герсон сказав, що лікарня будується у співпраці з Samaritan’s Purse.

«Це одна з небагатьох кардіологічних лікарень в Африці на північ від Південної Африки. Це величезна проблема для Африки, тому що нестерпний відсоток дітей в Кенії страждає серйозними серцевими захворюваннями через невилікуваний стрептокок в горлі,  сказав Герсон. Якщо у вас є захворювання серця, ви дуже вразливі перед смертю у ваші 20 чи 30 років».

«Жодна дитина в США не захворіє серцево-судинними захворюваннями через недолікований стрептокок,  заявив він. Можливо, це й стається, але дуже рідко, і це не створює кризи суспільної охорони здоров’я. В Африці це так. Я перевіряв, наскільки дешево обстежити і лікувати дитину з стрептококом. Це можна зробити».

Третім лауреатом премії L’Chaim Prize став лікар Рік Сакра, який служив в Ліберії з 1995 року і заразився вірусом Ебола в 2014 році, але вижив. Преміальні гроші були використані для розвитку медичних працівників та поліпшення лікарняної інфраструктури в лікарні Eternal Love Winning Africa в Монровії.

Четверта премія була присуджена Катені в цьому році. Катена  єдиний хірург, який обслуговує близько 1,3 мільйона чоловік в Нубійських горах Судану.

За оцінками Герсона, його сім’я за ці роки пожертвувала AMH близько 15 мільйонів доларів, з яких 500000 доларів на рік були виділені на премію L’Chaim Prize.

«Ми такі благословенні, нам так пощастило познайомитися з Джоном, з якого все почалося, і насправді ми змогли підтримати цих чудових людей в їх щирій і святій роботі, сказав Герсон. Заповідь, на якій Тора акцентує найбільше, любити незнайомця. Як євреї, ми дуже серйозно ставимося до Тори. Коли ми дивимося на любов, любов  це завжди… багато емоцій. Не можна любити когось або щось, і не діяти відповідно. Любов у Біблії або Торі  це не просто незрозуміле почуття. Це завжди щось, що вимагає дій. Юдей ви чи християнин… “любіть незнайомця”. У крайньому разі, у Торі це річ номер один. Так що ми повинні це робити».

Джерело: svitogliad.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

Останні новини
Останні новини