Європейський суд змушує нести відповідальність за коментарі в соцмережах
Європа та світ
12.09.2021
Європейський суд з прав людини вперше зазначив, що власник акаунту в соціальній мережі Facebook має не лише право на публікації та висловлення своєї думки, але й відповідальність за коментарі.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська, передає Європейська правда

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Обов’язки стосуються контролю у випадках, якщо людина вирішує зробити акаунт публічним. Тобто, надає вільну можливість коментувати та публікує контент, потенційно здатний спровокувати мову ненависті.

У справі розглядалося питання щодо меж відповідальності власників акаунтів у соцмережах. А саме, через неприйнятні чи ворожі коментарі третіх осіб під постами.

Наприклад, заявник – французький депутат місцевого рівня та кандидат на вибори до парламенту – був засуджений за розпалювання ворожнечі через те, що негайно не видалив коментарі третіх осіб із мовою ненависті під своїм постом у Facebook із критикою свого політичного опонента.

Причина: коментарі стосувалися мусульманської громади, яка у контексті прямо асоціювалася зі злочинністю у місті та прирівняна до групи «наркоторговців та повій».

На думку ЄСПЛ, коли заявник свідомо зробив свій акаунт у Facebook загальнодоступним і дозволив таким чином своїм друзям (1829 особам) розміщувати там коментарі, він автоматично був зобов’язаний стежити за змістом опублікованих коментарів.

Крім того, скоріше за все, заявник знав, що його допис може привернути коментарі політичного характеру. Їх він, звичайно, мав відстежувати ще ретельніше. Суд не побачив порушення Конвенції в засудженні заявника, який не видаляв відповідні коментарі протягом шести тижнів.

З таким висновком не погодилась одна суддя. Вона вважає, що застосування «похідної» відповідальності власника акаунту є загрозою для свободи слова. Особливо у випадку публічних осіб з дуже великою кількістю «друзів». А боротьба та відстоювання свободи слова також не на останньому місці серед актуальних питань.

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Європа та світ