Живі клітини динозаврів: про що мовчать еволюціоністи?
Аналітика
10.04.2021
Що найперше спадає на думку, коли ви чуєте слово «динозавр»? Думаю, у всіх відповідь буде схожа: величезні ящери з довгими шиями, гострими зубами і шипами, що жили давним-давно. Направду динозаври — унікальні істоти. Ці тварини не схожі на інших, і саме тому вони є неймовірно цікавими та привабливими як для дітей, так і для дорослих. Принаймні, лише на картинках.

Напевно, найбільш відомий на широкий загал динозавр — тираннозавр рекс (rex з лат. означає «цар»), або просто Т-рекс. Це був хижак з великими тілом і головою, а також з дуже маленькими і короткими передніми лапами. Цей гігант наводив страх на всіх, хто з ним зустрічався. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

В останні десятиліття голлівудські блокбастери зробили Т-рекса справжньою «іконою» всього, що пов’язано зі «страшними ящерами». Згадайте лише такі фільми, як «Світ юрського періоду» чи «Ніч в музеї», в яких тираннозаври були помітними дійовими персонажами. Ви не можете не погодитись, що ці стрічки були б не такими привабливими без них.

Динозаври — справжні рекордсмени тваринного світу практично за всіма показниками. Як правило, дослідження та відкриття, які пов’язані з цими неймовірними істотами, викликають справжній ажіотаж не лише в науковому товаристві, а й серед звичайних людей, в чому активно сприяють медіа. 

Гучною новиною такого плану стало відкриття нового найбільшого на скелета тираннозавра серед усіх, що були знайдені. Йому дали ім’я «Скотті». За повідомленням газети The New York Times1, цей “парубок” є найважчим Т-рексом з усіх, що були коли-небудь знайдені. Однак мало людей колись чули про те, що в першій половині 2000-х років науковці знайшли оригінальні живі клітини та м’які тканини в кістках динозаврів. Так, це ніяка не вигадка, а доведений науковий факт. 

Дослідники з Музею скелястих гір (Бознан, США) проводили розкопки в місцевості Хелл-Крік (пустельний регіон в Монтані, США).2 Під товстим шаром скелястих порід команда палеонтологів знайшла гарно збережений скелет тираннозавра. Щоб добути кістки зі склеті, науковцям знадобилось близько трьох років. Після закінчення робіт виявилось, що єдиний шлях перевести скелет до музею — гелікоптер. Так як скелет був занадто великий, деякі кістки – з великим болем у серці – довелося розрізати навпіл. Саме такий, на перший погляд, неприємний збіг обставин допоміг зробити це унікальне відкриття. 

З розрізаної стегнової кістки Т-рекса були відібрані зразки для більш ретельного вивчення. В результат аналізу ніхто не міг повірити. Проте кожний повторний експеремент знову і знову підтверджував початково отримані дані. 

Під мінералізованим зовнішнім шаром3 кісток динозавра були «живі» клітини крові — еритроцити разом з нескам’янілими судинами, в складі яких містились волокна колагену, що досі зберігав пружність. 

Знайдені тканини виглядали точно так само, як в живої істоти. Вони володіли чудовою еластичністю: їх можна було розтягнути, після чого волокна відновлювали свою форму. Дослідники навіть змогли зробити фото колагену у розтягнутому вигляді. Один із дослідників, проф. Дж. Хорнер, сказав:

«В цьому відкритті немає нічого дивного, крім того факту, що це перший раз, коли такий об’єкт був досліджений ретельно».2 

Слід зазначити, що Мері Швейцер, автор відкриття, під час своєї роботи в місцевості Хелл-Крік помітила, що від усіх скам’янілостей йде доволі виражений трупний запах. Вона зазначила:

«Вона [кістка] пахла точно так само, як один із трупів у нас в лабораторії»

Це зацікавило дослідницю, але коли вона запитала про це професора Хорнера, той відповів, що «усі кістки із Хелл-Крік пахнуть».4 

Новина про відкриття живих клітин динозаврів стала свого роду стартовим механізмом. По всьому світу розпочались масові дослідження скам’янілостей різних живих істот, завдяки чому науковці знайшли велику кількість решток живих клітин та м’яких тканин. Разом усі ці результати показали, що відкриття Швейцер не є випадковим. Воно відображає чітку закономірність, що простежується по всьому світу. Відтак напрошується логічне запитання: «Чому ніхто не досліджував внутрішній вміст кісток до цього? Чому таке неймовірне відкриття сталося лише в 2005 році?» 

Відповідь доволі проста: цього не сталося через упереджене ставлення вчених, причиною якого є вчення про еволюцію. 

Згідно з еволюційними уявленнями, динозаври вимерли приблизно 65 млн років тому.5 За такий довгий проміжок часу усі тканини повинні були б повністю розкластись. Живі клітини та тканини є надзвичайно нестійкими до термічних чи хімічних чинників і в звичайних природних умовах легко руйнуються. За ідеальних факторів навколишнього середовища такі утворення могли б зберігатись протягом менше 10 тис. років. 

Проте досягти таких умов у природі без використання спеціального технічного обладнання неможливо. Це означає, що справдній вік цих тканин, і відповідно самих кісток, становить лише кілька тисяч років. 

Такі цифри жодним чином не вписується у рамки еволюційного вчення. Натомість ці нові дані повністю узгоджуються із теорією створення / креаціонізмом. Креаціоністи вірять, що приблизно 4,5 тис. років тому був Всесвітній потоп, який став причиною смерті усього живого світу, включаючи динозаврів. 

Більше про живі клітини та докази створення читайте на порталі Креацентр Планета Земля: creacenter.org

Автор: Віталій Тупчієнко, Орест Бабицький

Посилання:

 

  1. Holson L. ‘Scotty the T. Rex Is the Heaviest Ever Found, Scientists Say // New York Times. March 28, 2019.

  2. Mayell H. T. Rex Soft Tissue Found Preserved // National Geographic News. March 24, 2005.

  3. Norris S. Many Dino Fossils Could Have Soft Tissue Inside // National Geographic News. February 22, 2006

  4. Yeoman B. Schweitzer’s Dangerous Discovery // Discover. 2006. V. 27. № 4. P. 37-41

  5. Динозаври вимерли через падіння астероїда // Рос. служба BBC, 5 березня 2010 (http://www.bbc.co.uk/russian/science/2010/03/100304_dinosaur_extinction_crater.shtml)

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Аналітика
Останні новини
Останні новини