Археологи зробили відкриття, що підтверджує Біблійну битву в Гаті, яка згадана в книзі Царів
Європа та світ
07.01.2024
Наукове відкриття, здійснене групою ізраїльських вчених із чотирьох університетів, відкрило нові перспективи щодо події, описаної у 2 Царів 12:17, де згадується битва в Гаті.

Цей історичний епізод, який часто викликав суперечки серед дослідників, тепер отримав нове підтвердження завдяки унікальному науковому підходу, який вчені назвали “проривом”.

Повідомляє: christianheadlines.com, Слово про Слово.

Згідно з біблійним текстом, Газаїл, цар Араму, напав на Гат і захопив його, після чого повернув свої сили проти Єрусалиму. Сучасне місце цих подій відоме як Телль-ес-Сафі в Ізраїлі.

Дослідники з Тель-Авівського університету, Єврейського університету в Єрусалимі, Університету Бар-Ілан та Університету Аріель виявили, що цеглини, знайдені на місці розкопок, були знищені під час пожежі, ймовірно, спричиненої військами царя Газаїла. Раніше існувала теорія, що будівля обвалилася з часом, а цеглини були обпалені ще до її зведення.

Висновки дослідження, опубліковані у науковому журналі Plos One, базуються на вимірюванні магнітного поля Землі, зафіксованого в обпалених цеглинах. Цей метод дозволив підтвердити біблійний опис подій у Гаті.

Професор Арен Маїр з Університету Бар-Ілан зазначив, що ці відкриття мають велике значення для розуміння інтенсивності пожежі, масштабів руйнувань у Гаті, а також для вивчення будівельних методів того часу.

Професор Йоав Вакнін з Тель-Авівського університету пояснив, що обпалені цеглини з давніх часів мають різні магнітні поля в залежності від способу їх охолодження та використання. Якщо цеглину обпалюють у печі перед використанням у будівництві, вона фіксує напрямок магнітного поля Землі на той момент. Однак, коли стіна згорає на місці, наприклад, під час ворожого нападу, магнітні поля всіх цеглин фіксуються в однаковій орієнтації. Це саме й було виявлено в Гаті, що вказує на пожежу, спричинену битвою.

Джерело: christianheadlines.com, Слово про Слово.

Європа та світОсвіта і наука
Останні новини
Останні новини