Сьогодні в США День Подяки. 9 фактів, які ви не знали
Аналітика
24.11.2022
Сьогодні американці відзначають національне свято, присвячене подяці за благословення минулого року. Але в Дні Подяки приховано дещо набагато більше, ніж ви можете собі уявити.

Про це пише Слово про Слово

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Ось дев’ять фактів, які вам слід знати про свято Подяки:

1. Пілігрими, які пливли на кораблі “Мейфлавер” і зупинилися на Кейп-Код, були не першими американцями, які святкували День Подяки

“Свято першого подяки” відбулося 1598 року в Ель-Пасо, штат Техас, за 23 роки до свята пілігримів. А на плантації Берклі, на річці Джеймс у Вірджинії, поселенці відсвяткували День Подяки 4 грудня 1619 року – за два роки до свята пілігримів. Історик Роберт Трейсі Маккензі, автор книжки “Перший День Подяки”, з іронією зазначає, що те, що святкували перші поселенці в Плімуті 1921 року, було б правильніше назвати “Першим американським протестантським християнським Днем Подяки на північ від штату Вірджинія і на південь від штату Мен”.

2. Перший День Подяки в Плімуті був світським заходом і ніколи більше не повторювався

(Кальвіністський День Подяки відбувся 1623 року і не включав у себе спільний прийом їжі з корінними американцями). Загалом на цьому святі були присутні 52 пілігрими і приблизно 50 корінних американців. За словами учасника Едварда Вінслоу, на столі були кукурудза, ячмінь, птах (включно з дикими індиками) і оленина.

3. Джордж Вашингтон був першим, хто видав президентську прокламацію на честь Дня Подяки

3 жовтня 1789 року в місті Нью-Йорк Вашингтон проголосив четвер, 26 листопада 1789 року, днем “громадської подяки і молитви”, присвяченим “служінню Тому великому і славному, Який є Автором усіх благ, що були, є і будуть”. Континентальний Конгрес підтримав подібну прокламацію подяки 1784 року. Президент Томас Джефферсон, однак, виступив проти такого роду заяв, сказавши: “Я вважаю, що в уряду Сполучених Штатів є конституційна заборона на втручання в релігійні інститути, їхні доктрини, дисципліни та практики… Звісно, уряду не було делеговано жодної влади наказувати будь-які релігійні обряди або брати на себе повноваження в галузі релігійної дисципліни… Але тільки передбачається, що я повинен рекомендувати, а не наказувати день посту і молитви”.

4. Сара Джозефа Гейл, автор класичної дитячої пісні “Mary Had a Little Lamb” (У Мері було маленьке ягня), – людина, яка зробила найбільший внесок у те, щоб День Подяки став національним святом

До 1863 року це свято здебільшого відзначали в Новій Англії, і воно було невідомим у південних штатах. Гейл запропонувала зробити його національним святом у 1846 році і протягом 17 років виступала за це, перш ніж переконала Авраама Лінкольна підтримати закон про встановлення національного свята в 1863 році.

5. Протягом 75 років після того, як Лінкольн видав свою Прокламацію Подяки, президенти, що змінювали один одного, шанували традицію і щорічно видавали свою власну Прокламацію Подяки, проголошуючи останній четвер листопада Днем Подяки

Однак 1939 року останній четвер листопада потрапив на 30 листопада. Роздрібні торговці поскаржилися президенту Франкліну Д. Рузвельту, що до Різдва залишиться лише 24 торгові дні, і переконали його перенести День Подяки на тиждень раніше. Оскільки вважалося, що більшість людей роблять різдвяні покупки після Дня Подяки, роздрібні торговці думали, що додатковий тиждень торгівлі спонукає американців витрачати більше. З тодішніх 48 штатів 32 приєдналися до Рузвельта в “Демократичному Дні Подяки”, а 16 відсвяткували “Республіканський День Подяки” в традиційну дату. Після того, як критики поскаржилися на “День Франкодаріння” (від імені Рузвельта – прим. пер.), Рузвельт підписав закон, згідно з яким День Подяки оголошується офіційним святом у четвертий четвер листопада.

6. Термін “чорна п’ятниця”, використовуваний для дня покупок після Дня Подяки, був придуманий дорожнім департаментом Філадельфійського поліцейського управління в 1950-х роках

Згідно з репортером філадельфійської газети Джозефом П. Барреттом, “це був день, коли Санта Клаус займав своє крісло в універмагах, і кожна дитина в місті хотіла його побачити. Це був перший день сезону різдвяних покупок”. Барретт першим вжив цей термін у міській газеті Evening Bulletin 1961 року для позначення заторів на дорогах того дня. Місцеві торговці поскаржилися комісару поліції Альберту Н. Брауну на негативну асоціацію цього терміна, тож Браун надіслав прес-реліз, назвавши цей день “Великою п’ятницею”. Але було надто пізно: засоби масової інформації вже почали називати день після Дня Подяки “чорною п’ятницею”.

7. З 1870-х років існує традиція, коли президенти отримують індичку від виборців на День Подяки

У 1973 році перша леді Патриція Ніксон поклала початок традиції залишати індичку живою і віддавати її на ферму. Президент Джордж Буш-старший зробив помилування індички офіційною процедурою, коли вступив на посаду 1989 року. Однак відтермінування виконання вироку для домашньої птиці відносно недовге. Національна федерація індички (National Turkey Federation), яка розводить птахів для президентської церемонії помилування, заявляє, що помилуваному птаху пощастить, якщо він проживе два роки після того, як буде помилуваний президентом.

8. Згідно з неофіційним опитуванням, проведеним Американською федерацією фермерських бюро (AFBF), середня вартість обіду на честь Дня Подяки 2020 року для десяти осіб становить 46,90 доларів – менше ніж 5 доларів на людину

Список покупок для дослідження AFBF охоплює індичку, начинку для хліба, солодку картоплю, булочки з маслом, горох, журавлину, овочі, гарбузовий пиріг зі збитими вершками, а також напої з кави й молока – все в кількості, достатній не тільки для того, щоб нагодувати сім’ю з десяти осіб, а й з урахуванням залишків. (Якщо у вечерю також входять шинка, картопля і заморожена зелена квасоля, загальна вартість збільшується до 60,11 долара). Той самий обід століття тому коштував би набагато дорожче. З поправкою на інфляцію той самий обід на десять осіб у 1911 році коштував би 191,57 долара – дорожче на 121 відсоток. Одна з причин полягає в тому, що індички сьогодні значно дешевші. 16-фунтова індичка за цінами 1911 року коштувала б приблизно 126 доларів у сьогоднішніх доларах, водночас AFBF стверджує, що середня індичка 2020 року коштувала лише 19,39 долара.

9. Для християн День Подяки має бути не просто святом, а способом життя

Як зазначає Девід Матіс, апостол Павло закликає християн вести життя, відзначене подякою

“…Зміцнюючись усякою силою за могутністю слави Його, в усякому терпінні та великодушності з радістю, дякуючи Богові й Отцю, що покликав нас до участі у спадщині святих у світлі” (Колосян 1:11-12).

“Тому, як ви прийняли Христа Ісуса Господа, так і ходіть у Ньому, будучи вкоріненими й утвердженими в Ньому та укріпленими у вірі, як вас навчили, і досягайте успіху в ній із подякою” (Колосян 2:6-7).

“І нехай панує в серцях ваших мир Божий, до якого ви і покликані в одному тілі, і будьте доброзичливі. Слово Христове нехай вселяється у вас рясно, з усякою премудрістю; навчайте і наставляйте один одного псалмами, славослів’ям і духовними піснями, у благодаті оспівуючи в серцях ваших Господа. І все, що ви робите, словом чи ділом, усе робіть в ім’я Господа Ісуса Христа, дякуючи через Нього Богові й Отцю” (Колосян 3:15-17).

“…Дякуючи завжди за все Богові й Отцю, в ім’я Господа нашого Ісуса Христа” (Ефесян 5:20).

“За все дякуйте, бо така про вас воля Божа у Христі Ісусі” (1 Солунян 5:18).

Аналітика
Останні новини
Останні новини