Археологія підтверджує біблійний наратив: названі найважливіші відкриття минулого єврейського року
Європа та світ
01.10.2021
В Ізраїлі щороку восени прийнято підбивати відкриття в археологічному світі. Пропонуємо вам познайомитися з добіркою найяскравіших з них

Хоча це не весь перелік знахідок, але, на думку видання Israel Today, вони мають велике значення для науки.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише Громада «Бейт шалом».

Розкіш політичного життя за часів Ісуса

Біля Західної Стіни в Єрусалимі розкопали розкішну громадську будівлю або «мерію», якій було 2000 років.

«Це, безперечно, одна з найвеличніших громадських будівель періоду Другого Храму, які коли-небудь були виявлені поза стінами Храмової гори в Єрусалимі», сказала директор розкопок, доктор Шломіт Векслер-Бдолах. За її словами, будівля, ймовірно, використовувалася міськими чиновниками, які хотіли справити враження на своїх гостей та завоювати політичні прихильності.

Британський археолог Чарльз Уоррен вперше ідентифікував будівлю в ХІХ столітті, але розкопки затягнулися на наступні 150 років. Раніше археологи вважали, що громадський центр був побудований династією Хасмонеїв (приблизно з 143 по 37 рік до нашої ери), але, спираючись на нові цьогорічні знахідки монет та кераміки, експерти зараз кажуть, що будівля датується 20-30 роками нашої ери.

До того, як будівля була зруйнована римлянами разом з Храмом у 70 році нашої ери, дві великі кімнати споруди були вимощені величезними кам’яними плитами, а між кімнатами стояв величезний декоративний фонтан зі свинцевими трубами, щоб пропускати воду крізь коринфські капітелі, встановлені у стінах.

Цей опис звучить, наче вражаючий пост в Instagram із політичною пропагандою.

Тепер це місце відкрите для відвідувачів, які можуть осягнути тут розкіш стародавньої «мерії» Єрусалиму. 

Шахрайство 3000-річної давнини

Стародавній камінчик із позначкою «дві гери», розкопаний у Місті Давида в Єрусалимі, насправді важить у три рази більше, ніж викарбовано на його поверхні. Археологи кажуть, що його використовували для обману в торгівлі.

Гера ― одна з найменших мір ваги, яка використовувалася в Юдейському царстві під час періоду Першого Храму. Згідно з Книгою Вихід, шекель складав 20 гер: «Ось що мають давати всі ті, що переходять до переглянених уже: пів шекля, по шеклю святині в двадцять герів, пів шекля як податок для Господа» (Вихід 30:13).

Артефакт віком 2700 років був знайдений у дренажному каналі вздовж підвалин Західної стіни. У діаметрі всього 14 міліметрів і висотою 12 міліметрів, він виготовлений з «твердого, гладкого, добре відполірованого червонуватого вапняку», як ідеться в заяві археологів, які досліджують це місце: «Це дуже рідкісна знахідка і це друга така вага, знайдена під час археологічних розкопок по всьому Ізраїлю».

Камінь позначений двома паралельними лініями, вигравіруваними на його поверхні, що вказують на вагу двох гер, біблійну масу близько 0,944 грама. Але коли дослідники поставили його на вагу, вони виявили, що його реальна вага становить 3,61 грам, що втричі більше.

Археолог Елі Шукрон, який проводив розкопки, та Хагай Коен-Клонімус з Єврейського університету, який допомагав досліджувати камінь, дійшли висновку, що він використовувався для шахрайської торгівлі.

«Біблія вказує на те, що проблема невірної ваги не є чимось новим, ― сказали вони. ― Продавці обманювали і тримали окремі важкі та легкі системи ваг і використовували їх при купівлі чи продажу».

Практика обману із вагою засуджується в кількох місцях Біблії, зокрема у Книзі Повторення Закону, яка попереджає, що «огидний бо перед Господом, Богом твоїм, кожен, хто таке робить, кожен, хто творить кривду» (Повторення Закону 24:16).

Остання битва за Єрусалим

Докази битви за Єрусалим близько 2000 років тому, напередодні руйнування Другого Храму, були виявлені в Місті Давида, де на головній вулиці, що вела з басейну Сілоам через міські ворота аж до Храму, були знайдені наконечники стріл та кам’яні кульки до катапульти.

За словами доктора Юваля Баруха, археолога Єрусалимського регіону з Ізраїльського управління старожитностей: «Ми маємо намір провести розкопки по всій довжині та ширині вулиці протягом п’яти років… Коли розкопки будуть завершені, залишки вулиці будуть збережені, розширені та готові прийняти десятки тисяч відвідувачів, які ходитимуть по ній».

Знахідки на Шляху паломників розповідають історію останньої битви між римськими військами та єврейськими повстанцями, які забарикадувалися в місті, битви, яка призвела до руйнування Єрусалиму. Історик Йосиф Флавій описує цю битву: «Наступного дня римляни, витіснивши з міста розбійників, підпалили цілу територію аж до Сілоаму».

Розкрита холодно-кам'яна таємниця

Відома високотехнологічна промислова зона Єрусалима називається «Гар Гоцвім» («Пагорб кар’єрів»), але досі мало хто знав, чому. Під час підготовки до майбутнього розширення високотехнологічної промислової зони, Ізраїльська служба старожитностей оприлюднила докази, що підтверджують назву цієї місцевості, коли виявила величезний стародавній кар’єр, що датується першим століттям нашої ери та періодом Другого Храму.

«Масштабні будівельні проекти в стародавньому Єрусалимі, такі як Храмова гора, вимагали величезної кількості будівельних матеріалів та вміння організовувати та координувати роботу кар’єрів та транспортування тисяч будівельних блоків до стародавнього міста, ― каже Моран Хагбі, директор розкопок від імені Ізраїльського управління старожитностей. – У кар’єрі буди виявлені будівельні блоки на різних етапах опрацювання. Наприклад, ми виявили великі квадратні брили каменю, які ось-ось збиралися відітнути від підлоги, перед тим як завантажити та транспортувати їх до стародавнього міста. Для нас, як археологів, цей кар’єр представляє золоту можливість. Оскільки деякі камені були залишені на місці таким чином, ми можемо скопіювати старовинні технології та експериментувати з ними, щоб відтворити процеси, за допомогою яких це будівельне каміння добували».

Читайте також: Розпочалась реєстрація на конференцію «Богослов‘я та візуальне мистецтво»

Археологи та природоохоронці зараз планують спробувати відтворити стародавні методи, що використовуються для від’єднання величезних кам’яних брил, що використовувалися для будівництва Храму, деякі з яких все ще можна побачити біля підніжжя Західної стіни Єрусалимського Храму. Ми, нарешті, зможемо краще зрозуміти, як добували та транспортували ці масивні камені, найбільший із знайдених має довжину 13,4 метри та вагу 570 тонн!

За словами генерального директора Ізраїльського управління старожитностей Елі Ескозідо: «Символічно, що нинішній бум розвитку Єрусалиму дає нам можливість розкопати та дослідити великі будівельні проекти в Єрусалиму стародавнього. Перш ніж розпочати будь-який проект розвитку в Єрусалимі, наших археологів запрошують розкопати та дослідити будь-які старовинні знахідки заради майбутніх поколінь».

Стара приказка, що для того, щоб рухатися вперед, нам слід спочатку подивитися, звідки ми прийшли, безумовно, дійсна в Ізраїлі та для всіх, хто прагне зрозуміти таємниці змістовного життя на цій планеті.

Податки для битв

Незвичайно великий адміністративний центр часів царів Єзекії та Манасії (VIII ст. ― середина VII ст. до н. Е.) був виявлений під час розкопок у районі Арнона на півдні Єрусалиму.

На об’єкті періоду Першого Храму, майже 3000 років тому, виявлено понад 120 печаток, вибитих на глечиках, що дало уявлення про збирання податків та іншу практику громадянського управління за часів юдейських царів.

Серед знахідок була єврейська двокрила печатка з написом «Царю». На багатьох ручках глечиків був напис «LMLK ― те, що належить царю» ― із назвою стародавнього міста, а на інших ― імена вищих чиновників або заможних осіб з періоду першого  Храму. Це одна з найбільших і найважливіших колекцій відбитків, коли-небудь виявлених під час археологічних розкопок в Ізраїлі.

За словами Нерії Сапір і Натана Бен-Арі, керівників розкопок від імені Ізраїльського управління старожитностей: «Це одне з найзначніших відкриттів періоду царів в Єрусалимі, зроблених за останні роки. На місці, яке ми розкопали, є ознаки того, що урядова діяльність керувала та розподіляла запаси продовольства не тільки для приготування до голодних часів, але й надсилала надлишок сільського господарства, накопичуючи товари та багатства. Докази свідчать, що на цьому місці впорядковано збиралися податки за сільськогосподарську продукцію, таку як вино та оливкова олія.

«Колись на цьому місці були великі сільськогосподарські ділянки та сади оливкових дерев та виноградних лоз, які включали сільськогосподарські промислові об’єкти, такі як виноградники для виноробства. Це місце датовано періодом, задокументованим у Біблії такими потрясіннями, як, наприклад, під час завоювальної кампанії Ассирії ― під командуванням царя Сеннахіриба за часів царя Єзекії».

Яким викликом, напевно, стало для царів Юдеї збирати муніципальні податки 2700 років тому для цих епічних біблійних битв.

Олександра Обревко

Джерело: Громада «Бейт шалом»

 

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Європа та світАналітика