“Байден підтримує політику, яка суперечить католицьким цінностям” - Архієпископ
Європа та світ
21.11.2020
Президент конференції єпископів США оголосив про створення робочої групи єпископів для підготовки до президентства Байдена.

Архієпископ Хосе Гомес заявив єпископам у вівторок, що майбутній президент Байден, будучи католиком, поставить перед Церквою унікальні виклики, особливо враховуючи політичні позиції Байдена, які суперечать католицькій доктрині.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

«Ми лише вдруге очікуємо на президента, який сповідує католицьку віру. Це представляє певні можливості, але також певні виклики », – підсумував Гомес на завершення осінньої Генеральної Асамблеї USCCB 17 листопада.

Архієпископ сказав, що єпископи стикаються з “унікальним моментом в історії Церкви в цій країні”.

«Обраний президент дав нам підстави вважати, що його зобов’язання спонукають його підтримати політику імміграційної реформи, біженців та бідних, а також проти расизму, смертної кари та зміни клімату”.

«Він також дав нам підстави вважати, що підтримає політику, яка суперечить фундаментальним цінностям, які ми цінуємо, як католики. Ця політика включає: скасування поправки Гайда та збереження Роу проти Вейда. Обидві ці лінії підривають католицьку позицію щодо абортів», – сказав Гомес.

Байден, колишній віце-президент на два терміни за часів Барака Обами і сенатор протягом багатьох років, підтримував позицію щодо абортів, яку демократи вважали помірною протягом більшої частини своєї політичної кар’єри. Байден підтримав поправку Гайда, яка забороняє на  федеральному рівні фінансувати аборти, одночасно підтримуючи передумови законного аборту.

Але під час первинної демократичної кампанії 2019 року Байден відмовився від своїх давніх позицій щодо абортів і закликав кодифікувати Роу проти Вейда у федеральному законі, який по суті виключить будь-які обмеження штату щодо абортів у будь-який момент вагітності.

Гомес також заявив єпископам, що Байден продемонстрував свою підтримку “відновленню мандату HHS, прийняттю Закону про рівність та нерівного ставлення до католицьких шкіл”.

Мандат HHS на контрацепцію, започаткований при Адміністрації Обами, вимагав від роботодавців забезпечити засоби контрацепції, включаючи абортивні препарати та стерилізацію. Лише вузькі пільги були надані релігійним групам та були почасти враховані заперечення роботодавців на підставі сумління, що призвело до низки юридичних битв для окремих груп, включаючи католицькі університети та Маленьких сестер бідних.

Адміністрація Трампа розширила релігійну свободу та захист совісті в цій політиці, але Байден пообіцяв скасувати цей захист.

Закон про рівність, який зупинився на останній законодавчій сесії, додав би антидискримінаційний захист щодо сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності до існуючих засобів захисту раси, кольору шкіри, національного походження, статі, інвалідності та релігії. Проти цього постійно виступають єпископи США, які попереджають, що це може бути використано для змушення католицьких шкіл та установ, наприклад, надати чоловікам доступ до жіночих ванних кімнат та змінних приміщень.

“Ця політика становить серйозну загрозу загальному благу, коли будь-який політик їх підтримує. Ми давно рішуче виступаємо проти цієї політики, і будемо продовжувати це робити “.

“Але коли політики, які сповідують католицьку віру, підтримують їх, виникають додаткові проблеми. Крім усього іншого, це створює плутанину серед вірних щодо того, чого насправді навчає Церква з цих питань ».

Байден зробив свою католицьку віру центральним елементом своєї передвиборчої кампанії, опублікувавши кілька відео, в яких він обговорював свою релігію. Байден також цитував папу Франциска в останні дні кампанії, незважаючи на часте і абсолютне засудження абортів папою.

“Це складна ситуація”, – сказав Гомес єпископам. «Щоб допомогти нам орієнтуватися в ній, [конференція] призначить робочу групу під головуванням архієпископа Віньєрона, яка складатиметься з голів комітетів, відповідальних за різні сфери політики, а також комітету з питань доктрини та комунікацій”.

Гомес також зазначив, що, хоча публічний католицизм Байдена та протидія основним католицьким пріоритетам та цінностям є унікальною проблемою для єпископів, комітет, подібний до того, який він створюється, не є абсолютно новим.

7 листопада Конференція єпископів США опублікувала заяву, в якій привітала Байдена та Камалу Гарріс із передбачуваною перемогою на президентських виборах. Ця заява спричинила обурення католиків, бо привітання прозвучали достроково, враховуючи, що команда Трампа подала численні юридичні опротестування результатів виборів. Також Конференцію єпископів критикували, бо їхнє привітання не кидає виклик Байдену щодо його політики на підтримку правового захисту та федерального фінансування абортів.

У понеділок Гомес заявив, що це привітання було проформою для конференції єпископів; його зауваження у вівторок свідчать про зміну риторики конференції.

Джерело: РОДИНА

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Європа та світ
Останні новини
Останні новини