Батьки & гаджети & діти: результати опитування
Все для сімей
17.06.2021
Сучасний світ ставить нові виклики у сфері захисту дітей. Зокрема, широке впровадження інформаційно-комунікаційних технологій як у життя держави, так і кожної родини, що створило нові нагальні проблеми, які повинні вирішувати як держава, так і власне батьки дитини.

Не лише діти, але й батьки проводять забагато часу у цифровому просторі, що негативно впливає на забезпечення прав дітей, таких як: право на батьківську турботу, право вільного розвитку, право вільно виражати власну думку тощо.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Це демонструють результати онлайн опитування батьків щодо використання телефонів/смартфонів, проведеного ДІСМП у травні 2021 року.

Сьогодні Інтернет-технології стали природною складовою життя сучасної людини. Люди спілкуються, працюють, заробляють і знайомляться за допомогою інтернету, який можна порівняти з орбітою, навколо якої обертається життя. Крім того, пандемія COVID-19 нагадала світові про важливість інтернету, як вікна можливостей для освіти, доступу до інформації, охорони здоров'я, культури й безлічі інших аспектів повсякденного життя.

Опитування проводилося методом онлайн-опитування шляхом самозаповнення онлайн-анкети у Google-формі. Посилання на анкету було розповсюджене через офіційний сайт, соціальні мережі та інші доступні онлайн-ресурси. Опитування не є репрезентативним. Воно відображає думку користувачів інтернету.

В опитуванні взяли участь 103 респонденти, переважна більшість з яких – жінки (93,2%). Найбільшу частку серед опитаних складають батьки віком від 30 до 50 років. Більшість опитаних батьків (77 осіб або 74,4%) виховують одну дитину, майже чверть (23 особи або 22,3%) – двох дітей. Усі респонденти мають дітей різного віку, проте найбільшу частку складають ті батьки, вік дітей яких коливається від 5 до 14 років. 

Як виявилося, переважна більшість опитаних батьків (73,8%) витрачає на особистісне спілкування з власними дітьми (тобто без гаджетів) не менше двох годин на день. При цьому частка тих батьків, хто спілкується з дітьми 2-3 години на день і тих, хто витрачає на це понад три годин щодня – однакова і складає по 36,9% відповідно.

Такий саме час (не менше 2-х годин на день) витрачає на користування смартфоном переважна більшість опитаних батьків (75,7%, з них: 38,8% опитаних витрачає на це 2–3 години на день, 36,9% – понад 3-х годин на день).

При цьому батьки усвідомлюють важливість спільного проведення часу з родиною без гаджетів, про що зазначила переважна більшість опитаних (92,2%).

Майже половина опитаних (46,6%) вважають, що стосунки з дитиною могли би бути кращими, якби більше часу проводити з дитиною без телефону/смартфону .Понад третини опитаних батьків (36,8%) погоджуються з тим, що вони занадто багато часу проводять за користуванням телефоном/смартфоном поряд зі своїми дітьми.

Ще третина опитаних (33%) вже відчувають залежність від цих гаджетів.

Через «залипання» батьків у смартфоні, діти не доотримують батьківської уваги, турботи та любові. Про це свідчить той факт, що понад половину опитаних батьків (62,2%) зазначили, що в їхньому житті траплялися випадки, коли дитина/діти просили їх відкласти смартфон, аби провести час разом. З них 10,7% опитаних батьків стикається з такою ситуацією досить часто.

Але на думку батьків, діти нерідко самі занурені в смартфони і не спілкуються з ними. 86,9% опитаних батьків зазначили, що просять своїх дітей відкласти смартфон аби провести час разом. З них понад третини (35,4%) робить це досить часто.

Понад половини опитаних батьків (52,4%) зазначили, що використали б час, який витрачається на смартфон, для активного відпочинку з родиною/дітьми; 43,7% – приділили б цей час навчанню та розвитку дитини; третина батьків (30,1%) – гралися б разом з дітьми; чверть (24,3%) – витратили б час на спільне з дитиною хобі.

Те, що діти «приклеєні» до пристроїв викликає занепокоєння серед батьків, про це зазначило понад половини опитаних (51,4%). Третину з них (33%) ця проблема дуже турбує Разом з тим така ж само частка батьків (33,0%) немає однозначної думки з цього приводу (варіант відповіді «як турбує, так і ні»), ще майже 6,0% опитаних батьків – взагалі не переймаються цією проблемою. Те, що діти дуже багато часу безконтрольно проводять за гаджетами змушує батьків до відповідних дій (застосування засобів безпеки) аби, насамперед, убезпечити власних дітей від негативних явищ, на які можна наразитися в мережі інтернет.

Понад третини опитаних батьків встановлює програми батьківського контролю або застосовує певні обмеження на користування гаджетами та мережею інтернет (відповідно 35,0% і 34,0%).

Проте майже 10% опитаних батьків нічого не роблять аби запобігти всім тим негативним явищам і небезпекам, на які наражаються діти при користуванні смартфоном та мережею інтернет. Тоді, як переважна більшість батьків (73,8%) вдається до особистих розмов з дитиною про небезпеку користування смартфоном та інтернет. Така ситуація свідчить про досить низький рівень володіння батьками навичками інтернет-безпеки.

Щодо рівня володіння базовими цифровими навичками, то за самооцінкою батьків в цілому він виявився «середнім» (середнє значення 4,2 бали з 6-ти). Серед переліку базових цифрових навичок батьки найкраще володіють навичками користування електронною поштою та пошуком інформації в Інтернет (середнє значення 5,3 та 4,8 бали відповідно). Рівень володіння батьками рештою цифрових навичок є середнім та нижче середнього.

А от рівень володіння базовими цифровими навичками своїх дітей вони оцінили в цілому як «мінімальний» (середнє значення 2,6 бали з 6-ти). Оскільки методологією не передбачено опитування дітей, таку оцінку батьками не можна вважати об’єктивною. Скоріш це свідчить про упереджене, зверхнє ставлення батьків до дітей.

На думку батьків, вони найкраще володіють такими цифровими навичками, як: використання електронних таблиць, пошук інформації в Інтернеті, робота з текстовими редакторами, використання соціальних мереж, використання послуг інтернет-банкінгу, створення презентацій. Найгірше батьки володіють навичками базового статистичного аналізу даних (21,9% – не володіє, 17,8% – «низький» та нижче середнього» рівні).

Натомість, на думку батьків, діти краще володіють такими цифровими навичками, як: використання соціальних мереж (25,0% – «високий», 10,4% –«вище середнього»), пошук інформації в інтернеті (27,1% – «високий», 20,8% – «вище середнього»). Тоді як найгірше, на думку батьків, діти володіють навичками використання послуг інтернет-банкінгу (62,5% – не володіють, 18,8% – «низький» та «нижче середнього»), роботи з електронними таблицями (32,3% – не володіють, 23,9% – «низький» та «нижче середнього»), використання файлообмінників і хмарних сервісів (49,0% – не володіють, 15,7% – «низький» та «нижче середнього»), базовий статистичний аналіз даних (59,4% – не володіють, 15,7% – «низький» та «нижче середнього»), навички безпеки (32,3% – не володіють, 35,4% – «низький» та «нижче середнього»).

В ході дослідження вдалося дійти наступних висновків:

1. Батьки витрачають стільки ж часу на користування смартфоном, скільки витрачають на спілкування з власними дітьми.

2. Понад третина батьків вважає, що вони занадто багато часу проводять за користуванням телефоном/смартфоном поряд зі своїми дітьми (36,8%).

3. Третина батьків відчуває залежність від гаджетів (смартфонів, планшетів тощо).

4. Понад половину опитаних батьків (62,2%) зазначили, що в їхньому житті траплялися випадки, коли дитина/діти просили їх відкласти смартфон аби провести час разом.

5. Понад половини опитаних батьків хотіли б використали час, який витрачається на смартфон, для активного відпочинку з родиною/дітьми, а дещо менше половини – на навчання і розвиток дитини.

6. Понад половина опитаних батьків занепокоєні тим, що діти проводять багато часу зі смартфоном, проте третина опитаних цим питанням не переймаються.

7. Переважна більшість батьків вдається до особистих розмов з дитиною про небезпеку користування смартфоном та інтернет, проте лише третина використовує програми батьківського контролю, що свідчить про досить низький рівень володіння батьками навичками інтернет-безпеки.

8. Власний рівень володіння цифровими навичками батьки оцінюють досить високо, тоді як дитячий рівень володіння цифровими навичками, на думку їхніх батьків, є дуже низьким.

За матеріалами: dismp.gov.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики  

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімейАналітика