Перша у світі гібридна «церква-мечеть-синагога» за 47 млн євро відкриється в Берліні
Європа та світ
17.02.2021
Мрія зібрати під одним дахом мусульман, євреїв та християн втілюється в реальність протестантським пастором Грегом Хобергом

Автори проекту сподіваються, що Будинок єднання буде використаний єврейськими, християнськими та мусульманськими громадами як місце для молитви, поклоніння, служіння та, можливо, перш за все, для діалогу між відповідними релігіями та суспільством взагалі.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Відкриття церкви відбудеться в Берліні 27 травня 2021 року. Відомо, що проект будується вже 12 років, а очікувана вартість складе щонайменше 47,2 млн євро (57,2 дол. США). Навіть Міністерства внутрішніх справ та охорони навколишнього середовища Німеччини надали 10 мільйонів євро на будівництво.

Хоча храм має на меті показати, що мир можливий навіть у так званих «Авраамових традиціях», деякі берлінці розглядають його як перебільшений символ, який має мало практичних цілей в центрі одного із найбільших космополітичних міст світу.

Ідея Будинку єднання прийшла до протестантського пастора Грегора Хоберга після того, як він виявив руїни першої берлінської церкви. Пізньороманська будівля, датована 13 століттям, була неодноразово зруйнована та реконструйована, востаннє під час Другої світової війни але потім була знову зруйнована під час холодної війни.

Читайте також: Новий держсекретар США озвучив тотальне розширення держпідтримки ЛGБT

Хохберг хотів вшанувати історію місця новою будівлею, але не просто черговою церквою: "Це мало бути чимось таким, що мало б відношення до Берліну нашого часу".

За підтримки своєї парафії Хоберг знайшов єврейських та мусульманських партнерів, які стали рушійної силою зборів коштів.

Архітектурний дизайн Будинку єднання був у центрі уваги протягом десятиліття. Гохберг розповідає, що планування храму передбачає рівний простір щоб євреї, християни та мусульмани могли збиратися для молитви, поклоніння та служіння під його дахом. Але акцент робиться на просторому місці під назвою "Begegnungsraum", де в одній залі матиме місце міжрелігійний діалог, а атмосфера надихатиме будувати мирні відносини.

Критики проекту з християнських кіл висловлюють глибоке занепокоєння спробами створити екуменічний рух, де дороги всіх конфесій ведуть до неба та цитують слова Ісуса від Івана 14:6-7: «Я є Шлях, Істина й Життя. І ніхто не прийде до Отця інакше, як через Мене».

За матеріалами religionnews.com та house-of-one.org

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

 

 

Європа та світ