Соціологи з'ясували, скільки українців хочуть залишитися і скільки переїхали б в ЄС чи США
Аналітика
17.09.2024
Більша частина українців не погодилася б переїхати до США чи Європи

Соціологи КМІС опитали 1022 громадян України і більшість із них не мають наміру виїжджати з країни. Серед чоловіків бажають залишитися 70% респондентів.

79% українців не погодилися б переїхати до Сполучених Штатів Америки або до однієї з країн Європи навіть за умови, що їм легко видадуть громадянство. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, пише Фокус.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Опитування проводилося в період з 1 по 6 вересня методом телефонних інтерв'ю. Загалом вдалося опитати 1022 громадян, які перебувають на підконтрольних Україні територіях віком від 18 років.

Соціологи поставили респондентам запитання про те, чи змогли б вони переїхати до США або ЄС, якби без умов отримали паспорт. Результати виявилися такими:

  • 79% — ні;
  • 19% — так;
  • 2% — важко сказати.

У вересні 2022 року результати показували, що відмовилися б від західного громадянства 91% опитаних громадян, а в жовтні 2020 року таких було 69%.

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство

Також соціологи з'ясували, що 74% молодих українців, віком від 18 до 29 років мають намір залишатися в країні. Схожа тенденція спостерігається і серед осіб віком 30-44 роки, де таких 75%.

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство, серед окремих вікових категорій

Опитування КМІС показало, що близько 70% чоловіків не бажають залишати Україну, а виїхати хочуть тільки 27% опитаних громадян. Серед жінок цифри трохи вищі: 80% бажають залишитися, а 18 — мають намір переїхати.

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство, серед чоловіків і жінок у віці 25-55 років

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, відтік населення, особливо молодих українців, є хронічною українською проблемою за всі роки Незалежності, яка особливо загострилася після повномасштабного вторгнення, передає РБК-Україна.

За його словами, водночас складні умови воєнного часу та тривала повномасштабна війна, зростання тривожності та втоми, створюють сприятливий простір для поширення маніпуляцій про настрої українців. Нерідко можна бачити наративи (як від ворожих пропагандистських джерел, так і від окремих українських суб’єктів) про те, що "українці хочуть покинути Україну і облаштовуватися на Заході" чи "Україна - концтабір, яка обмежує права населення, зокрема, чоловіків" (і відповідне трактування, що "насправді" українці не хочуть залишатися і боронити свою землю), сказав Грушецький.

"Результати опитування показують, що насправді більшість українців (зокрема, українських чоловіків мобілізаційного віку та жінок молодшого / середнього віку) хочуть попри всі наявні складнощі та ризики лишатися в Україні. Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити краще життя в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України", - сказав соціолог.

Джерело: Фокус, РБК-Україна

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

АналітикаСуспільство Війна
Останні новини
Останні новини