Розвиток сімейних форм виховання: на Харківщині відбувся міжрегіональний форум «Захист прав дітей. Актуальні питання»
Суспільство
27.09.2020
Микола Кулеба, український громадський і політичний діяч, Уповноважений Президента України з прав дитини, напередодні Дня усиновлення відвідав Харківщину та разом з заступником керівника Офісу Президента Юлією Соколовською взяв участь в міжрегіональному форумі «Захист прав дітей. Актуальні питання та перспективи», організованому Харківською ОДА, головою Харківської ОДА Олексієм Кучером

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це повідомляє slovoproslovo.info з посиланням на допис Миколи Кулеби у Facebook.

Кулеба зазначив, що «сім’ї, які виховують дітей-сиріт, мають отримувати особливу підтримку з боку суспільства та держави».

За його словами, під час форуму обговорювали важливість розвитку сімейних форм виховання для реалізації права дитини на виховання в сім’ї та рух реформи деінституціалізації в області. Під час пандемії загострилися проблеми, пов’язані з процесами усиновлення. Затягується розгляд справ в судах щодо прийняття рішень про надання статусу дитині та з питань усиновлення, труднощі із встановленням контакту з дитиною через карантинні обмеження.

Тому Микола Кулеба виловив думку, що справа про усиновлення не повинна довго тягнутися: «На мою думку, питання визначення строків розгляду справ щодо усиновлення потрібно змінювати на законодавчому рівні, і терміни мають бути максимально короткими. Справи про усиновлення не повинні стояти в суді на розгляд в загальній черзі. Дитина чекати не може».

Читайте також: 7 небезпечних для церков і сімей законопроектів, які цієї осені хоче голосувати Верховна Рада

А представники служб у справах дітей з різних регіонів висловили занепокоєння подальшою долею цих служб, і того, як буде працювати соціальна сфера. Регіони очікують від Міністерства соціальної політики алгоритму подальшої роботи.

Також на форумі виступив випускник інтернату Кирило Невдоха: «Я був в інтернаті. І я точно можу сказати, що там немає ніякої соціалізації. П’ятиразове харчування, ремонти є, а соціалізації, якісного навчання немає. Після інтернату дитина починає все з початку. Я один з небагатьох, кому пощастило вступити на навчання. Хоча більшість в мене не вірили. І всі успіхи, яких я досягнув, це не завдяки інтернатній системі, а всупереч їй. Я звертаюся до людей, які приймають рішення. Благаю, робіть це максимально виважено. Адже одним своїм підписом у довідці так легко перекреслити життя дитини. Повірте, я знаю, про що говорю».

«Такі історії реальні приклади того, як інтернатна система шкодить дитині. І дитині потрібна родина. Дякую всім учасникам форуму, а особливо батькам, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», — зазначив Микола Кулеба.

Джерело: slovoproslovo.info

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 



 

Суспільство