Новий навчальний рік: 5 порад щодо безпеки дітей в інтернеті
Освіта і наука
22.08.2024
Діти проводять все більше часу в інтернеті, тож цифрова безпека має бути важливою для освітян та батьків

Оскільки новий навчальний рік вже от-от розпочнеться, час подумати не лише про освітні програми та пошук шкільного приладдя. Діти проводять все більше часу в інтернеті, тож цифрова безпека має бути важливою для освітян та батьків.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Громадська організація #stop_sexтинг зібрала топ-5 порад щодо безпеки дітей в інтернеті протягом нового навчального року, пише osvita.ua.

Що потрібно знати

  • 33,7% українських дітей проводять в інтернеті від 3 до 5 годин щодня, 13% дітей – від 5 до 7 годин.
  • 58% дітей 12–18 років уже користувалися ChatGPT. У порівнянні – лише 30% батьків мали такий досвід.
  • Більшість підлітків беруть телефони близько 50 разів на день, причому найчастіше – у шкільні години.
  • 45% підлітків використовують програми з рейтингом для дорослих.

1. Відкрите спілкування та цифрова грамотність

Налагоджуйте відкрите спілкування з дітьми про їхні дії та досвід в інтернеті. Заохочуйте їх ділитися будь-якими проблемами, які викликають у них дискомфорт. Крім того, сприяйте розвитку цифрової грамотності, розказуйте про потенційні ризики. Спільно переглядайте цікаві відео та обговорюйте тему цифрової грамотності.

2. Встановіть чіткі межі та правила часу перед екраном

Створіть чіткі межі для користування інтернетом і встановіть вікові обмеження часу для використання пристрою. Обговоріть правила користування соціальними мережами, гри в онлайн-ігри та відвідування сайтів. Встановлення балансу між цифровою взаємодією та діяльністю в реальному світі сприяє розвитку здорових звичок і знижує потенційні ризики. Обговоріть на батьківських зборах тему безпечного користування гаджетами та за потреби встановіть правила.

3. Користуйтеся батьківськими контролями

Використовуйте засоби батьківського контролю та безпеки, доступні на пристроях і в програмах, якими користуються діти. Ці інструменти дозволяють фільтрувати вміст, обмежувати доступ до певних сайтів і контролювати дії в інтернеті. Ознайомтеся з функціями та налаштуйте їх відповідно до віку та потреб вашої дитини. Детальні інструкції для встановлення батьківських контролів.

4. Проінформований – захищений

Говоріть із дітьми про ризики в інтернеті, про незнайомців. Порадьте їм не ділитися особистою інформацією, такою як адреса, назва школи або контактні дані, з незнайомцями в інтернеті. Проведіть інформативні лекції вдома або у школах. Усі матеріали для різного віку доступні тут. За потреби порадьте освітянам запросити експертів або провести спеціальне навчання у школах на тему цифрової безпеки.

5. Будьте позитивним онлайн-зразком для наслідування

Подавайте приклад для дітей. Демонструйте відповідальне користування інтернетом, емпатію та повагу у своїй власній цифровій взаємодії. Підкресліть, що в онлайн-світі застосовуються ті самі принципи хорошої поведінки, що й у реальному світі.

У новому навчальному році усі дорослі повинні озброїтися інструментами та знаннями, щоб захистити дітей у цифровій сфері. Заохочуйте відкрите спілкування, покращуйте цифрову грамотність, встановлюйте чіткі межі, впроваджуючи інструменти батьківського контролю та демонструйте позитивний приклад користування інтернетом. Давайте разом подбаємо про те, щоб онлайн-досвід наших дітей був позитивним і безпечним.

Куди звертатися за допомогою

Консультаційна лінія 1545 (далі обрати «3») для дітей та дорослих – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.

Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг на сайті або в Телеграм.

Про #stop_sexтинг

#stop_sexтинг – провідна в Україні громадська організація про захист дітей в інтернеті. Отримала премію Глобального договору ООН та загалом навчила більше ніж 900000 дітей та батьків.

У межах інформаційної кампанії торкнулася мільйонів українських родин, а також створила першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545 (далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті.

Запустила соціальне підприємництво з комплексними рішеннями для освітніх закладів Children Online Safety Set.

Посилання на #stop_sexтинг:

Джерело: osvita.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Освіта і наукаВсе для сімейМолоде життя
Останні новини
Останні новини