Страх, сором і фаталізм на фронті: Пилип Духлій про особливості психіки на війні і після (ВІДЕО)
Інтерв'ю
04.08.2024
Клінічний психолог і ветеран війни поділився досвідом служби у війську та підказав як допомогти військовим адаптуватися у суспільстві

У новому випуску «Кабінет експертів» клінічний психолог і ветеран Пилип Духлій поділився власним досвідом служби у війську та розповів, в якому стані наразі перебувають військові на фронті, повідомляє видання Слово про Слово. Як цивільні можуть практично допомагати їм адаптуватись у цивільному суспільстві.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

«Після фронту в мене відбулась певна зміна пріоритетів у житті. Що важливо, а що ні. На багато речей я вже став махати рукою, – розповідає гість додає. – Ставлення до життя змінилося. Я жив так, наче буду жити вічно. Хоча когнітивно розумів, що до 80-ти років, але емоційно – наче смерті не існує. Більшість людей так мабуть і живуть».

На початку розмови ветеран розповів про свій перший мінометний обстріл, який стався по дорозі на передову. Тоді, як він згадує, загинуло чимало його побратимів. «Після цього ми з хлопцями зрозуміли, що ми на війні», – сказав Пилип Духлій.

Експерт зазначає, що під час гострої реакції на стрес в організмі відбуваються рефлекторні дії. Відповідно, вони спричиняють зміни в організмі, які пов’язані з викидом гормонів та зміною роботи вегетативної системи.

Окрім того, експерт назвав три базові емоції, які керують людиною, і в тому числі військовими. Це страх, сором і провина. За його словами, багатьма хлопцями на позиціях керував сором. «Ти що, будеш ухилянтом, дезертиром, слабаком. Хіба ти не впораєшся, ти ж чоловік», – каже Пилип.

У даному випуску почуєте, що очікують від цивільних військові. Чи дійсно фаталізм допомагає облегшити відчуття страху? Чому армія більш зрозуміла для військовослужбовців, ніж цивільне життя.

Джерело: Слово про Слово

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юВійнаДопомога під час війни
Останні новини
Останні новини