Шашлики, кросівки та «Ветеран таксі»: як гумор та дружба допомагають у служінні капелана – інтерв’ю з Ярославом Яготіним
Інтерв'ю
25.07.2024
Чи доречний гумор в час війни? Капелан Ярослав Яготін має особливий підхід до свого служіння, поєднуючи серйозність Євангелія та товариську, чутливу дотепність

Отримавши досвід багатьох років служіння з місією YWAM, він у 2023 після дружньої поради пастора Лапенюка увійшов також в капеланське служіння. Нині, включно з безпосереднім служінням військовим на лінії фронту, Ярослав з командою знаходять для потреб фронту ліки, одяг, генератори, відвідують військових в лікарні та проводять для них свята. А ще… вони дарують військовим, що втратили кінцівки, кросівки відомих брендів.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це та більше поговорили в інтерв’ю з Ярославом, пише c4u.org.ua.

Як стався твій перехід з відносно мирного служіння – у служіння військовим капеланом?

Я не міг дозволити собі просто взяти й одягнути капеланську форму лише тому, що я багато років ходжу в церкву. Тому спочатку я дуже багато дивився відео на Ютубі, побув в Києві на семінарі та в Дніпрі, поступив в Християнську Відкриту Академію на курс капеланства, спілкувався з іншими, поглинав мудрість, багато взнавав. Я зрозумів, що дуже важливо мати як безпосереднє навчання, так і накопичувати практичний досвід, тому я ходив в лікарні до поранених. Зрештою в 2023 році я став капеланом Християнської Служби Порятунку. В контексті підготовки до служіння капеланом я зрозумів, що я їду на Схід не просто до «військових», а їду до Васі, який працював в АТБ, до дяді Міши, який працював далекобійником в Польщі. Я їду до цивільних, звичайних людей, які стали військовими. 

Чи пам’ятаєш свої перші візити до військових?

Це було ще за часів мого волонтерства. Мене одні волонтери познайомили з хлопцем, який у 21 рік мав ампутацію ноги (та отримав протез – прим. ред.). Він вже мав вставати, ходити, але не було кросівок. Пам’ятаю, що купив йому кросівки adidas 2023 року випуску. Я приніс їх тоді, й ми з ним довго спілкуватись. Ми й досі спілкуємось! Коли він в Тернопіль приїжджає, то ми зустрічаємось. Недавно я йому знову кросівки передав – це в нас з ним вже традиція.

Ярослав приносить для військових, які мали ампутацію і нині проходять лікування в Тернополі — зручні, брендові кросівки. Цей проєкт покликаний частково допомогти військовим прийняти зміни у своєму тілі

Як ти вів розмову з юнаками в таких складних обставинах? Як налаштовуєш людей?

Ми спілкувалися і сміялися! В перші рази я просто приїжджаю і питаю з якого вони міста, як звати, знайомлюсь. В лікарні питаю: «Можна до вас?» – перед тим, як зайти в палату. Стараюсь завжди з чимось приходити, не з пустими руками. Слово за слово кажу, що я капелан, доброволець, хочу подивитися, що в нас за гості. Розмова сама йде. 

В контексті підготовки до служіння капеланом я зрозумів, що я їду на схід не просто до «військових», а їду до Васі, який працював в АТБ, до дяді Міши, який працював далекобійником в Польщі. Я їду до цивільних, звичайних людей, які стали військовими. 

Щобільше, нас багато хто знає через «Ветеран таксі» (служіння з безкоштовного перевезення ветеранів команди «Молодь з місією» – прим. ред.). В нас є два буси, які обладнані для перевезення військових з дому – в лікарню, і назад. На емблемі служіння змальований військовий на візку з автоматами. Я вважаю, що людина залишається воїном, незалежно від фізичного стану. 

Як ти одягаєшся? Піксель?

Я ніколи не одягаю піксель. Часто одягнутий в тактичне зелене, койот колір. Більшість бригад, з якими працюємо, носять мультикам, то ти ніби приїжджаєш до своїх. У Християнській Службі Порятунку кожен сам обирає: хтось оливу, хтось піксель, хтось мультикам – головне, щоб не змішували все докупи. Часом я одягаю футболку з написом «капелан», з однотонними шортами.

А якою ти бачиш роль гумору в служінні? До прикладу, твоя історія про кросівки для ветеранів з протезами.

Це важлива річ, що в кожного є свої родзинки! І я думаю, що важливо, аби капелан лишався собою. Я помітив в минулому, що гумор вибудовує інший рівень довіри. Якщо ти з кимось шуткуєш – а гумору в армії є багато, часом і чорного, – то маєш інший рівень відносин. Якщо з першого дня знайомства з військовим ти шуткуєш з ним, а він – з тобою, то ви набагато швидше матимете спільність, ніж коли ти формально приїхав провести служіння. 

У нас багато гумору. Один з таких прикладів – це кросівки. Я досі цим займаюсь з капеланською командою з Тернополя. В мене є друзі в Польщі й навіть невіруюча жінка, яка передала пар 40 «найків» та «адісасів» крутих фірм. Я тоді приходжу в лікарню і питаю: «Хто отримав нові ноги?» Часом мені сам лікар каже: «От Вітя з 1-ї палати отримав протез», або дзвонить і каже, що от поступив на лікування хлопець з ампутацією і треба 42 розмір. Я тоді приходжу і кажу: «З новими ногами – нові педалі!» Приношу 10 пар і міряємо, що підійде. В мене тепер багато фотографій є хлопців на протезах з кросівками! 

Якщо з першого дня знайомства з військовим ти шуткуєш з ним, а він – з тобою, то ви набагато швидше матимете спільність, ніж коли ти формально приїхав провести служіння. 

В нас є 3 лікарні й багато відділень, куди ми приходимо. Цей проєкт побудований часом на гуморі, бо самі військові буває шуткують питаючи: «Нащо ти приніс пару, якщо в мене одна нога?» Кажу: «Ні, скоро буде протез». Також один з хлопців був на ампутації й отримав протез більшого від свого розміру. Каже: «В мене був 44 з половиною розмір». Відповідаю: «Давай міряти, що наробили… Так, 45 з половиною!». То він каже: «Треба було менше робити!» В палаті всі сміються. Я їх потім благословляю, молимось і я йду.

Виходить, що це допомагає їм прийняти своє тіло знову?

Так! Якщо поранений є віруючим, то я нагадую, що в Біблії є вірш: «Які гарні на горах ноги благовісника…» А я кажу: «благословенні протези благовісника». Це підтримує. Лікарня є доволі депресивним місцем. Можна прийти і сумувати з ними ще більше, але я не хочу.  

Коли ти їздиш на Схід і бачишся з «дядею Толею з АТБ» у військовій формі, як ти налагоджуєш з ним контакт?

В нас є свій підхід – ми їздимо з барберами (працівники чоловічих перукарень – прим. ред.). Це частина учнівства, бо їм по 20-25 років і вони їздять з нами, капеланами. Ми їм кажемо: «Ви – на “розігріві”! Ви стрижете хлопців красиво і тим готуєте добрий ґрунт, щоб ми проповідували Боже Слово».  Ми також їм часом, коли їдемо ближче до фронту, кажемо: «Ну, все, хлопці, повторюйте за мною молитву!» «Нащо? – питають – Каятися? Не будем каятися». «В сенсі, – питаю в них, – а якщо зараз помремо?» І насправді є хлопці, які слухають Євангеліє з нами так цілий тиждень. 

Команда тернопільських капеланів привозить з собою на фронт барберів, які допомагають налаштувати військових та дружбу та довіру

Якщо здається, що Бога немає, то на нас лягає відповідальність показати Його присутність.

Який в нас підхід? В нас, наприклад, була поїздка 3 тижні тому, і ми привезли військовим, яких добре знаємо, машину. А вони зробили для нас шашлики! Не ми для них, а вони. Щобільше, їхній командир маринував ребра! Це інший рівень відносин. Ти знаєш, що хлопці були в полоні, і вже збудував такий рівень відносин, де ти можеш обговорювати їхній біль, незрозумілі переведення (вони бояться, що їх перекинуть в інше місце). Я тоді кажу: «Давайте молитися!» А в молитві буває говориш дивні речі… Так було минулого разу, коли ми почали під час молитви сміятися, бо там була смішна назва села. Я не витримав – і вони всі почали сміятися! Потім ми молилися, щоб їх не перевели. Після зустрічі ми сіли в бус, і я тоді сказав, що це вже занадто: сміятися можна, а молитися і сміятися – ні. Проходить тиждень і нам ці військові записують відео: «Нам тільки що подзвонили, що нас не переводять. Молитви подіяли!»

Інший випадок. Нам подзвонив командир і сказав, що вони вийшли з важкого напрямку, і є багато «двохсотих» і «трьохсотих». Тоді пройшло лише 2 дні, як вони повернулись і він каже: «Зробіть щось!» То ми взяли мангал, 15 кг м’яса і стали за Дружківкою в лісочку. Командир написав в групі: «Приїжджайте сюди» – і багато людей з'їхалися. Я розумію контекст, що вони щойно з ротації, на відновленні, мали багато втрат. Ба більше, сам командир каже, що не знає, що робити, бо всі розбиті. Я трішки пограв на гітарі, ми посмажили м’яса, пограли у волейбол, у вибивного, навіть майор підполковник був з нами! Було весело.

Командир каже: «Може, якісь історії розкажете?» А я дивлюся – військові всі так розсілися, по двоє, по троє і між собою говорять. То, думаю, я не хочу цю ідилію руйнувати. Коли вони ще такою великою компанією пограють у волейбол, поїдять м’яса? Кажу, що я не буду проповідувати, а давайте просто їсти. В таких умовах люди самі починають знайомитися. Бо в будь-якому випадку, коли працюєш з мангалом, до тебе підійдуть скажуть, що от пора перевертати м’ясо, або розкажуть про волейбол, або теж вміють грати на гітарі – і тут ти на близькому рівні починаєш говорити. В когось є питання про вбивство, в когось – про командирів, а хтось ходив до церкви, але перестав. І тоді ти на особистому рівні шукаєш підхід, бо тут від контексту залежить. 

У нас була зустріч нещодавно з бійцями, які пройшли Маріуполь і яких ми вже знали, бо бачилися рік тому. Один з них каже: «По традиції ви будете нам щось розказувати, але почекайте – ми вам розкажемо». І він сидить і розказує, що рік тому їх покликали, бо їдуть капелани. Згадуючи ту зустріч з нами він сказав: «А це взагалі не формат. Ви не вписуєтесь у формат! Ви мені, – додав, – сподобалися, бо у вас є дух авантюризму». Вони часом нам дзвонять, коли бувають в Тернополі на лікуванні, чи родом звідси, чи у відпустці. Дзвонять кажуть: «Я розумію, що ви – капелани, але ви не будете як батюшка розказувати. Я вам щось розкажу, ви помолитеся, все нормально буде». Це те, що я хочу – бути більше як учень Христа, ніж священник. Хоча капелан – це військовий священник, але саме слово «священник» трішки розділяє: я священник, а ви – військові.  Я більше хочу, щоб вони сприймали мене як друга, який може дати пораду. 

Мені подобається, що є дружба, але є і людина, яка представляє Бога. Я почув фразу колись: якщо здається, що Бога немає, то на нас лягає відповідальність показати Його присутність.

На війні часто є відчуття, що Бога немає, там невесело. То якщо церква й учні Христа не будуть показувати Його присутність, то нема надії, що хтось це зробить. Бо це любов. Ти ніколи не програєш, якщо приходиш з любов’ю. Можна без анекдотів, але головне з любов’ю. 

Чи є в тебе свідчення, де була можливість поділитися Євангелієм, і люди прийняли Христа?

Ми намагаємось говорити не «Молитву покаяння» (умовна назва поширеної молитви, коли людина починає йти за Христом – прим. ред.), але – «спасіння». Це пов'язано з тим, що «Молитва покаяння» для багатьох звучить так, ніби їм треба каятись в тому, що вони на війні, в тому, що вони вбивають. Але коли застосовуєш молитву спасіння, то вони моляться з тобою. Ми проповідуємо в простоті, армійськими притчами. От, кажу, уявіть, що приїхав ваш командир бригади й каже: «Давайте я вам тут поприбираю», – це ж неадекватно, він же командир бригади, полковник! А він каже: «А давайте я ще попру вашу форму». Я тоді розповідаю, що Ісус – Цар і Бог, але прийшов нам служити. В простоті виходить. Ще пару пісень граємо. Люди приходять до Христа, моляться. Деякі виговорюються, історії розказують.

З деякими людьми вдається говорити про Бога лише тоді, коли заслужиш їх довіру. Бо ти приїжджаєш як чужа людина, з іншого світу і чого вони мають тебе слухати й питати? Тому треба завоювати довіру і не розпилятися. В мене немає цілі, щоб всі вони прийняли Христа після мого приїзду. Мені важливо, щоб вони побачили Христа, трішки наблизилися, зрозуміли, Хто такий Бог. Я завжди кажу, що умовно існує шкала. Якщо люди були мінус 10 у своїй вірі в Бога, то хай стануть мінус 7 після нашого приходу, а якщо були мінус 4 – щоб не стали мінус 10. Не нашкодити! Я стараюсь приїжджати, як слуга. Дзвонять, до прикладу, медики і кажуть: «В нас така жесть!» Я кажу, що піду мити підлогу з вами від крові. 

Ми багато молилися в церквах за пробудження – і воно насправді вже відбулось! Але воно відбувається насправді там, де треба голодного нагодувати, спраглого напоїти. Це пробудження відбувається від Херсону до Харкова!

В ідеалі я хочу, щоб вони всі прийняли Христа, але якщо просто, як ми звикли, почати з Євангелія – це може закрити двері в підрозділ. Нас було назвали адекватними капеланами. Адекватний капелан – це моя місія.

А що робить певного капелана неадекватним?

Бажання нав’язати свою версію християнства. Або коли ти приїжджаєш зі своїм планом: аби 10 покаялось, ще 10 почуло проповідь. Бо Ісус був другом митників, грішників та інших – Він був серед людей, і фарисеї Його питали, чого Він їв та пив з ними. Як віруючі люди, не капелани, ми часом не дуже вміємо дружити, але вміємо вчити. Ісус картав фарисеїв, а з грішниками дружив. А ми навчаємо грішників і дружимо з фарисеями… Ми стали християнами, а ще треба стати людьми.

Я б додав, що ми багато молилися в церквах за пробудження – і воно насправді вже відбулось! Але воно відбувається насправді там, де треба голодного нагодувати, спраглого напоїти. Це пробудження відбувається від Херсону до Харкова! Ми просто очікували, що в час пробудження люди прийдуть в наші церкви, а воно є поза стінами! Для того, аби ми могли зайти в спільноти спраглих людей, нам треба вийти з будівлі церкви. І я думаю, що от зараз цей момент ідеальний через те, що наші церкви будуть наповнені «Васями, які працювали в АТБ», бо вони повернуться з війни і підуть до нас, бо ти там був з ними. Зараз в мене є хлопці, які звільнилися, і якщо я їм подзвоню і скажу, що ми в неділю підемо на служіння, то 90% підуть без питань через те, що я був з ними на війні, і вони знають мене. Але, для того щоб вони прийшли, треба піти туди, де пробудження почалося – на Донбасі – і ці всі Петі та Івани будуть там.

Джерело: c4u.org.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юХристиянський світДопомога під час війниДобрі справи
Останні новини
Останні новини