Загальноукраїнську конференцію «Виклики пасторського служіння у час війни» відвідали 260 служителів (ФОТО)
Християнський світ
01.07.2022
Комітет розвитку пасторів 24-25 червня провів конференцію «Виклики пасторського служіння у час війни»

Понад 260 служителів взяли участь у Всеукраїнській пасторській конференції.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Обмін досвідом, актуальні обговорення, відкриті дискусії, гострі питання, інтерв’ю зі служителями зробили цю конференцію практичною та своєчасною. Конференція проходила на базі молитовно-оздоровчого центру «Фавор» у передмісті Радомишля Житомирської обламті, пише baptyst.com.

До учасників конференції зі словом підбадьорення звернувся голова Західноукраїнського об’єднання церков США Сергій Почапський.

Особисте духовне життя пастора у час війни – це важливий чинник для того, аби церква могла продовжувати служіння і орієнтуватися у тому, що відбувається навколо. Адже в церкві все починається зі служителя. Про це говорив під час першої теми Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського союзу церков ЄХБ, пастор київської церкви «Храм миру».

Пастор зазначив: «Час війни – це час, коли Бог хоче зробити нас сильнішими людьми, які будуть Його зброєю для похвали, слави і честі у час з’явленні Ісуса Христа. Духовне зростання, набуття зрілості і нового досвіду відбувається через виклики цієї війни».

Також Валерій Антонюк говорив про виклики в духовному житті служителя в часи війни – пастор, котрий «захований» за кордоном, пастор в пасивному очікуванні закінчення війни, пастор-«диякон», пастор-«холостяк», пастор у вигоранні, пастор-емігрант та інші.

Чи пов’язані страждання лише з духовним станом людини? Чи потрібні страждання Богові? Чи може Він співчувати нам? Відповіді на ці питання та осмислення страждання з богословської точки зору запропонував Сергій Санніков, доктор богослов’я, пастор Першої одеської церкви.

Учасників конференції привітав Майкл Гот, який закликав присутніх не зупинятися в євангелізмі, адже серед війни люди ще більше потребують Ісуса.

Наскільки ми сьогодні правильно оцінюємо себе? Яку оцінку дає церква нам, як служителям, в якій ми служили, і яку можливо залишили? Яку оцінку кожному із нас дає Бог? Ці питання порушував Олександр Чмут, пастор київської церкви «Преображення», керівник ТрансСвітового радіо в Україні, висвітлюючи тему «Безпека родини і відповідальність за громаду: моральна дилема пастора під час війни».

Пастор пояснює: «Війна не стільки змінює нас, скільки виявляє сутність, те чим ми є насправді. Під час тиску і складнощів наші реакції свідчать про наші попередні думки і таємні бажання. На випробування ми реагуємо відповідно нашого внутрішнього наповнення та цінностей».

Як опікуватися фізіологічними, емоційними та духовними потребами членів церкви – про це йшлося під час висвітлення теми «Пасторська опіка родин у час війни». Досвідом та порадами ділився Станіслав Грунтковський, керівник комітету сімейного служіння, пастор Ірпінської біблійної церкви.

Пастор дав кілька практичних порад, як переживати складні часи: молитися та чесно відкривати Богу свої емоції; спілкуватися з іншими; не соромитися просити і приймати допомогу; відновити звичайний розпорядок дня; служити і допомагати іншим.

Другий день конференції розпочався з розгляду теми благовістя і наставництва. Роман Вечерківський, заступник голови ВСЦ ЄХБ, зазначив, що зараз люди стали надто особистими і сприймають здебільшого особистий дотик. Любов залишається найбільш дієвим способом і методом благовістя. Тому пастор нагадав про важливість будувати взаємини та довірливі стосунки з невіруючою людиною, торкатися її серця, дбати про її душу заради вічного життя з Господом.

Яким чином церковне керівництво у час війни може бути ефективним? Які завдання, виклики, відповідальності та дії стоять перед духовними лідерами? Про це говорив Василь Фурта, заступник голови ВСЦ ЄХБ, зазначивши: «Суть біблійного лідерства – це служіння, що має вплив. Сучасні служителі мають вчитися адаптуватися, бути більш еластичними для конкретних ситуацій, вибудовувати служіння у залежності від реальності. А також розвиватися, навчатися та бути здатними до змін».

Про гуманітарне служіння церков під час війни говорив Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ.  Серед наявних сьогодні програм пастор назвав прийом біженців, ремонтні бригади, мобільні кухні, допомога на паливо, готівка для переселенців, продуктові набори, фонд відбудови після завершення військових дій.

Заключна сьома тема – мовне питання в Україні. Про це говорив Сергій Мороз, заступник голови ВСЦ ЄХБ.

«Моє глибоке переконання, що справжніми причинами відмови розмовляти, проповідувати та переходити на українську мову у проведенні богослужіння – це неготовність жертвувати і лінь», – зазначив промовець.

Упродовж конференції відбулося два круглих столи – «Як дистанційно турбуватися про членів церкви» та «Пастор і війна: гострі питання».

Підводячи підсумки конференції, Валерій Антонюк зазначив: «Ми пишемо нову сторінку і хочемо, щоби вона була гідно вписана в історію християнства і в історію нашої країни. Ми об’єднані, свідомі, відповідальні, посвячені і ми розуміємо, що час війни – це час духовної битви, духовного протистояння, час нашої мобілізації».

Джерело: baptyst.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світ
Останні новини
Останні новини