Конференція «Особа пастора: покликання і відповідальність» об’єднала служителів з усіх регіонів України
Все для церков
18.11.2020
13-14 листопада відбулася щорічна пасторська конференція євангельських християн-баптистів «Особа пастора: покликання і відповідальність»

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Усі проповідники і промовці зібралися в Києві, у Храмі миру, де з імпровізованої студії транслювали проведення конференції на каналі братства у YouTube baptistua. Більшість пасторів, учасників конференції, об’єдналися невеликими групами за місцем проживання та служіння в усіх регіонах України.

Програма була насичена і охоплювала два повних дні з дев’ятої ранку до вісімнадцятої години. Чотирнадцять тем від промовців, чотири проповіді і три тематичні круглі столи допомагали інтенсивно та глибоко зануритись у запропоновану тему.

Спікери ділилися вивченням Писання, мудрістю і здобутим досвідом. Після кожної доповіді проводилося спільне обговорення, яке допомагало пасторам на своїх локаціях заглибитись у тему і у своєму колі обговорити її практичні висновки.

Володимир Горбенко, пастор церкви ЄХБ «Спасителя Христа» м. Запоріжжя, висвітлював тему «Новозаповітне вчення про церковне керівництво», детально розглянувши функції пастора, єпископа та пресвітера.

Особисте покликання від Бога головна умова для будь-якого служіння, зокрема пасторського. У доповіді Анатолія Бондаренка, пастора Другої одеської церкви йшлося про три категорії пасторів: «самозванці», «найманці» та «пастори від Бога».

Про документи, які регламентують служіння пастора у помісній церкві, та яким має бути портрет обраного на пасторське служіння, розповів Сергій Мороз, один з пасторів церкви «Відродження», м. Київ, заступник голови ВСЦ ЄХБ.

«Кожен служитель за серцем Божим є благословенням для церкви. Кожен пресвітер покликаний виявляти високий духовний рівень, компетентність у сфері управління, наставництва і благовістя», зауважив у своїй промові Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського союзу церков ЄХБ.

Служитель висвітлив тему благословень і викликів пасторського служіння, а саме про біблійні методи керівництва у церкві, залежність і підзвітність служителів та адекватну підготовку християн до служіння у світі.

Як можна радіти серед випробувань і страждань? Як тішитися чи славити Бога, коли важко? Про це ділився Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ, який висвітлював тему «Напруження пасторського самоусвідомлення», де зауважив: «Ми повинні розраховувати і очікувати на роботу Святого Духа в житті людей, яким ми служимо. Без Його потіхи жодні наші слова, запевнення і аргументи не будуть мати достатньої сили і переконливості».

По завершенню програми першого дня конференції Сергій Сологуб, пастор Ірпінської біблійної церкви, провів огляд пасторської відповідальності, сфокусувавши увагу учасників конференції на чотирьох функціях пастора: знати, годувати, вести та захищати, та як пастор може перевірити, наскільки добре він справляється з цими завданнями.

Другий день конференції розпочався роздумами над тим, як пастору, переживаючи навантаження, зберігати тривалість посвяти та боротися за стійкість пасторського служіння. Адже Бог очікує від пастора тривалої посвяти, кличе бути вірним, не залишати служіння. Про це були поради Миколи Скопича, пастора київської церкви «Алмаз».

Про відповідність пасторському покликанню говорив Євген Іванов, пастор Одеської церкви.

Читайте також: Протестантські Церкви закликають скасувати дискримінаційні обмеження карантину вихідного дня

Упродовж двох днів служителі чули глибокі і змістовні проповіді Слова Божого від пасторів Сергія Сизоненка (м. Запоріжжя), Геннадія Пилипенка (м. Харків), Ярослава Назаркевича (м. Львів) та Івана Овчаренка (м. Кременчук).

Федір Райчинець, пастор церкви «Віфанія» м. Буча, висвітлював тему «Чому ті, хто може, не хочуть, а ті, хто хоче не можуть? Причта Йотама як виклик лідерству».

«ДНК всякого гріха є самолюбство — життя для самих себе. Фундаментальна боротьба у серці пастора полягає завжди між двома царствами між «царством себе» і Царством Божим. Пасторське служіння завжди буде знаходиться між цими двома царствами. І небезпека й обман полягає в тому, що ми будемо намагатися будувати ці два царства», слова керівника пасторського факультету УБТС Олександра Савича, який висвітлюючи тему «Боротьба за святість».

Що є головнішим у моєму пасторському служінні, у моїх роздумах, у моїй молитві, у читанні Слова Божого, у праці з командою? Що є головним, коли я опікуюся людьми, зрощую і веду їх у служінні? З такими питаннями звернувся до учасників Василь Фурта, заступник голови ВСЦ ЄХБ, розкриваючи тему «Пастор як наставник і душеопікун».

Чіткі та нагальні поради підготував Володимир Омельчук, пастор церкви «Благодать» (м. Ірпінь), висвітлюючи тему «Родина пастора». Він розглянув складові потенційних проблем і дав поради, як їх уникати у сферах «я і я», «я і дружина» та «я і діти».

Тему «Пастор і благовістя» викладав Роман Вечерківський, заступник голови ВСЦ ЄХБ. Він зосередив увагу на тому, що треба робити, аби благовістя стало щоденним життям церкви, нагадуючи, що особистий приклад пастора в благовісті найкраща мотивація до благовістя.

Під час конференції відбулося три тематичних круглих столи, де порушувались доволі актуальні для українських пасторів питання «Пастор: волонтер чи на утриманні», «Духовне життя пастора» та «Публічність пастора».

У підсумку технічна команда висвітлила на екрані надіслані світлини з різних міст і сіл України, які були прислані пасторами зі своїх місцевих локацій.

Ми вдячні Богові за гарну можливість навчання та братерської спільності навіть всупереч карантину. Думку й емоцію багатьох служителів можна підсумувати словами вдячності пастора-капелана Василя Хіміча: «Дякую за чудово організовану і проведену в цих умовах конференцію! З її допомогою відновилося (принаймні для мене) відчуття єдності в Братстві і відкриття “другого дихання”. Нехай Господь благословить всіх нас в подальшому спільному служінні для Його слави».

Пресслужба ВСЦ ЄХБ

Джерело: baptyst.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Все для церков
Останні новини
Останні новини