Третина дітей у світі короткозорі й скоро таких буде половина: які причини
Молоде життя
27.09.2024
До 2050 року понад половина підлітків у всьому світі будуть короткозорими, попереджають вчені

Офтальмологи попереджають: щоденне користування комп'ютером, планшетом і смартфоном призводить до збільшення довжини очного яблука і, як наслідок, розвитку короткозорості (міопії), за якої предмети погано розрізняються на далекій відстані.

В Україні до цього додались роки онлайн-навчання через війну.

До 2050 року понад половина підлітків у всьому світі будуть короткозорими, попереджають вчені.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Дослідження, опубліковане в Британському журналі офтальмології, охоплює понад п'ять мільйонів дітей і підлітків з 50 країн на всіх континентах. Згідно з отриманими даними, кількість дітей у світі, які страждають на короткозорість, збільшилася втричі з 1990 по 2023 рік і тепер становить 36%, передає ВВС.

Найвищі показники зафіксували в Азії: у Японії 85% дітей - короткозорі, 73% - у Південній Кореї, понад 40% - у Китаї. Для порівняння: у Парагваї та Уганді цей показник становить лише близько 1%. У Великій Британії, Ірландії та США він дорівнює приблизно 15%.

Вчені підкреслили, що короткозорість найчастіше починається в молодшому шкільному віці й може прогресувати до 20 років, коли ріст очей зупиняється.

Ризик появи короткозорості значно вищий у дітей в Східній Азії, що пов'язано як із генетичними факторами, так і з раннім початком навчання (у Сінгапурі та Гонконзі, приміром, навчання починається з двох років). Це призводить до того, що діти більше часу проводять, фокусуючи погляд на близьких предметах, що збільшує навантаження на очні м'язи.

В Африці, де навчання в школі починається у віці шести-восьми років, короткозорість зустрічається у сім разів рідше, ніж в Азії.

Пандемія Covid-19 погіршила ситуацію, оскільки дітям довелося проводити багато час вдома із гаджетами.

За прогнозами дослідників, до 2050 року понад половина підлітків у всьому світі можуть страждати на короткозорість. Причому у дівчаток і жінок цей показник, ймовірно, буде вищим - вони, як стверджують, проводять менше часу на вулиці.

Розвиток дівчаток, включно зі статевим дозріванням, починається раніше, а отже, і короткозорість у них проявляється в більш ранньому віці.

За словами експертів, короткозорість може призвести до багатьох незвичайних захворювань очей у похилому віці.

Що потрібно знати батькам

Британські офтальмологи радять дітям проводити на вулиці щонайменше дві години щодня, особливо у віці від семи до дев'яти років, щоб знизити ризик розвитку короткозорості.

Поки незрозуміло, як саме це допомагає: наявність природного сонячного світла, фізична активність чи можливість фокусувати погляд на віддалених об'єктах.

"Але є щось особливе в перебуванні на вулиці, що дійсно корисно для дітей", - підкреслює Деніел Хардіман-Маккартні, клінічний консультант з британського Коледжу оптометристів.

Хардіман-Маккартні також рекомендує батькам водити дітей на перевірки зору у віці від семи до десяти років, навіть якщо такі перевірки були у більш ранньому віці. Батькам також варто пам'ятати, що короткозорість може передаватися генетично. Якщо один з батьків короткозорий, вірогідність того, що їхні діти теж страждатимуть від цієї проблеми, - втричі вища.

Хоча короткозорість не можна вилікувати, її можна скорегувати за допомогою окулярів або контактних лінз, кажуть фахівці.

Ознаки короткозорості у дітей

  • діти можуть відчувати дискомфорт під час читання слів на відстані, наприклад під час перегляду інформації на дошці в класі;
  • дитина може мати звичку сидіти близько до телевізора або комп'ютера, а також тримати мобільний телефон чи планшет надто близько до обличчя;
  • регулярні головні болі можуть бути сигналом про проблеми із зором;
  • якщо дитина часто тре очі, це може вказувати на дискомфорт і необхідність перевірити зір.

Джерело: ВВС

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Молоде життяЗдоров'яЗагрози та виклики
Останні новини
Останні новини