Депутати Сейму Латвії відмовляються ратифікувати Стамбульську конвенцію та просять Конституційний суд перевірити її конституційність
06.08.2020
Конституційний суд Латвії розгляне питання стосовно того чи не протирічить Стамбульська конвенція головному Закону Латвії.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

У понеділок, 3 серпня, Конституційний суд Латвії порушив справу про відповідність Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству над жінками та домашньому насильству (Стамбульська конвенція), головному Закону Латвії, повідомляє la.lv.

Стамбульська конвенція вже була подана до ратифікації у Парламент країни. Однак, Прем'єр-Міністр Латвії Криш'яніс Каріш заявив, що парламентарі проти цього документу та кількості голосів депутатів-прихильників конвенції не вистачить для її ратифікації. Прем'єр-міністр наполягає, що частина суспільства Латвії не має повного розуміння мети цієї конвенції.

В Сеймі Латвії депутати дійсно не дуже прихильні до ратифікації конвенції. Серед побоювань, найбільші дискусії та юридичні аргументи обертаються навколо відповідності положень Конвенції Конституції Латвії.

Відповідно до закону, депутати Сейму мають право звернутися до Конституційного суду з клопотанням надати правову оцінку щодо відповідності підписаних або затверджених Латвією міжнародних угод, Конституції країни. Заяву до Конституційного суду підготувала фракція "Нове єднання", її підписали 13 депутатів Сейму.

Читайте також: Фейсбук блокує інформацію з критикою сексменшин, але не вважає порушенням пости з погрозами вбивства працівникам християнської організації

Питання чи слід приймати Стамбульську конвенцію викликало великі дебати не тільки в Парламенті, але й обурення громадськості через зміст документу.  Громадяни, які виступають проти конвенції, вважають, що вона представляє штучно вигадану концепцію щодо соціальної статі, замаскованої під юридичну термінологію, щоб нав'язати суспільству ідеологічні орієнтири, несумісні з природною концепцією прав людини, тим самим намагаючись побудувати уявну, спотворену думку про чоловіка та жінку.

Міністр добробуту Латвії Рамона Петравича заявляє, що її рішення щодо документу не змінилось і вона не готова підтримати ратифікацію Конвенції.

В інтерв'ю телеканалу TV3 "900 секунд" Петравича повідомила, що як голова Міністерства добробуту Латвії, вона не буде сприяти ратифікації  цього суперечливого документу. На запитання «Чому», міністр відповіла, що "конвенція презентується як документ, який захищає жінок від насильства; але насильство в нашій країні ніколи не було легальним; кожен несе юридичну відповідальність за вчинення насильства". Петравича також додала, що Латвія зробила багато для того, щоб перемогти насильство, тому Латвії не потрібні жодні додаткові документи для цієї боротьби.

Нагадаємо, що Всеукраїнський Собор вже повідомляв про подібний досвід Болгарії, де ратифікувати конвенцію заборонив Конституційний суд, який заявив, що документ протирічить Конституції Болгарії, адже конвенція закладає формальне підґрунтя для пропаганди небіологічних визначень статі, які вважаються неконституційними.

Докладніше про небезпеку Стамбульської конвенції читайте тут.

Молимось, щоб влада Україна також не йшла на догоду ліберальним силам, та відстоювала національні інтереси суспільства!

За матеріалами: la.lv15min.ltbnn-news.com

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!