«Стамбульська Конвенція – гендерна розпуста, яка перевертає світ справжніх цінностей догори ногами» - заступник Міністра юстиції Польщі
15.06.2020
У 2015 році Стамбульська конвенція була ратифікована Польським сеймом, більшість в якому тоді належала партії «Громадянська платформа» - право-ліберальній за своєю ідеологією партії. Теперішній президент Польщі Дуда ще тоді закликав тодішнього президента Коморовського не ратифікувати спірний документ.

Якщо в перші роки існування конвенції документ не зустрічав значного опору з боку громадськості та вільно підписувався та навіть ратифікувався парламентами країн, то вже через декілька років громадськість, активісти та політики почали уважно вчитуватись в норми, які закладені в конвенції.

Яскравим прикладом є Болгарія, де ратифікувати конвенцію заборонив Конституційний суд, який заявив, що документ протирічить Конституції Болгарії, адже конвенція закладає формальне підґрунтя для пропаганди небіологічних визначень статі, які вважаються неконституційними. 

Прозріння щодо Стамбульської конвенції в Польщі прийшло набагато пізніше, вже після ратифікації документа.

Консерватори у війні проти нео-ліберальних цінностей

Влітку 2015 року поляки обирають президентом консерватора Анджея Дуда, а осінню, того ж року, більшість в Польському сеймі взяла партія «Право та Справедливість» (ПіС), яка входить до Альянсу європейських консерваторів та реформістів.

З початку свого перебування у владі, ПіС впроваджувала ряд консервативних ініціатив, зокрема в 2017 році була підписана законодавча ініціатива «Зупини аборт», яка запровадила вагому підтримку сім’ям, які відмовились робити аборт та народили дитину з інвалідністю. 

Партія відмовилась легалізувати евтаназію та наркотики, а також реєстрацію одностатевих  партнерських стосунків та шлюбів. На місцевому рівні, радами воєводств, більшість в яких мали представники ПіС, приймалися резолюції та створювались так-звані «Області, вільні від ЛГБТ»

Важливим етапом підтримки традиційної сім’ї було запровадження програми «Сім'я 500 плюс», яка включає надання ряду пільг сім’ям, що мають дітей.

Нещодавні різкі заяви польських чиновників

Минулого місяця, Марцін Романовський, заступник Міністра юстиції Польщі, у соціальних мережах розкритикував Стамбульську конвенцію. В серії твітів йшлося про те, що Польща має денонсувати конвенцію, прийняту попередниками, адже: «Стамбульська конвенція вказує релігію як одну з причин насильства над жінками». Романовський наголосив, що «навчання молодих хлопців ходити в сукнях не може бути методом боротьби з насильством». Він назвав конвенцію «гендерною розпустою, неомарксистською пропагандою, яка перевертає світ  справжніх цінностей догори ногами».

«Іноземні думки нас не цікавлять. Ми - суверенна національна держава", - написав він у Twitter 13 травня.

Інший польський політик  Кшиштоф Босак підтримав Романовського та заявив: "Я закликаю уряд Польщі та президента Польщі терміново денонсувати  Стамбульську конвенцію, яка є ніщо інше, як реалізацією програми лівого феміністського та ЛГБТ лобі».

"Західні товариства повинні вчитися у поляків культури та поваги до поводження з жінками, а не впроваджувати документи, підготовлені західноєвропейськими лівими силам, які хочуть підпорядкувати нашу правову систему стороннім міжнародним органам", - сказав Босак.

Петиція до Уряду денонсувати Стамбульську конвенцію

Польські громадські організації розмістили петицію до Уряду Польщі, яка вже набрала більше 41 000 голосів. У петиції йдеться: "Стамбульська конвенція під виглядом протидії насильству над жінками завдає удару по християнським цінностям, загрожує польським родинам,  підриває їхню ідентичність та суперечить Конституції Республіки Польща».

«В Конституції ми чітко читаємо, що шлюб стосується виключно  жінки та чоловіка; сім'я, материнство та батьківство знаходяться під охороною та піклуванням Республіки Польща. Тим часом конвенція Ради Європи пропагує помилкове уявлення про стать, помилково вказує на гендерні відмінності, а також називає одностатеві стосунки – шлюбом» - йдеться в петиції.

Позиція Президента Польщі Анджея Дуди

Анджей Дуда негативно висловлювався з приводу Стамбульської конвенції ще в 2015 році, коли він на той час ще не був Президентом Польщі, але вже мав виший передвиборчий рейтинг, ніж тогочасний президент Комаровський. Тоді Дуда тиснув на діючого президента та намагався переконати його не ратифіковувати конвенцію, наголошуючи на її небезпеках. Тодішній президент, боячись за свій рейтинг, не насмілився власноруч підписати рішення Парламенту ратифікувати конвенцію, а довірив це Уряду. 

У лютому 2017 року Анджей Дуда публічно заявив, що Стамбульська конвенція не поширюватиметься на державні установи Польщі, стверджуючи, що положення документу є дискримінаційними в наданні переваги лише жінкам.

Найбільш резонансною заявою Анджея Дуди стосовно ліберальних ініціатив є промова Президента з приводу підписання «Сімейної Карти Польщі» - документа, що підтримує польські сім’ї.

"Сексуальне виховання  дітей – це справа батьків, - заявив Президент Дуда, - не можна державі  втручатися у те, як батьки виховують своїх дітей".

Президент також заявив, що не дозволить гей-парам одружуватися чи усиновляти дітей. "Це зарубіжна ідеологія. Ми не дамо згоди на те, щоб це явище в будь-якому своєму прояві відбувалося в нашій країні".

На одній із зустрічей з виборцями, Дуда заявив, що «ЛГБТ-ідеологія гірша, ніж комунізм». «Покоління моїх батьків боролися проти комуністичної ідеології 40 років. Не для того вони боролися, щоб з'явилася нова ідеологія, яка є ще більше руйнівною».

Альтернативний законопроект «Про боротьбу з домашнім насильством»

У квітні 2020 року польський Сейм  ухвалив урядову поправку до Правил цивільного судочинства, відому як «Законопроект проти домашнього насильства». Закон не підтримали крайні-праві ліберальні сили, очевидно, вбачаючи в ньому альтернативу Стамбульській конвенції, яку вони активно просувають. 

Марцін Романовський, заступник міністра юстиції Польщі тоді заявив: «Президент Анджей Дуда підписав законопроект про боротьбу з домашнім насильством, підготовлений урядом. Нам не потрібна шкідлива гендерна ідеологія для того, щоб вживати належних дій для боротьби з насильством».

Докладніше про небезпеку Стамбульської конвенції читайте тут.

Закликаємо підписувати петиції проти Ратифікації Стамбульської конвенції в Україні №22/097214-еп та №22/098046-еп.

Крім цього, закликаємо писати листи до народних депутатів України. Попередні роки показали, що найефективнішим у блокуванні законів є особисті зустрічі з депутатами та написання їм іменних листів по хвилюючих питаннях. Тож закликаємо зустрічатися з вашими мажоритарними депутатами, а також писати їм особисті листи!

Проект звернення.

Молимось, щоб влада Україна не йшла на догоду ліберальним силам, а відстоювала національні інтереси суспільства!

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини