Міносвіти винесло на громадське обговорення обов’язкове викладання християнської етики. Залишилося три дні, аби відстояти це право
Суспільство
25.01.2021
Міносвіти хоче запровадити обов'язкове викладання Етики / Курсів морального спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України. Однак, наразі чиниться тиск з боку опонентів щодо скасування такої пропозиції. З огляду на це, потрібна термінова допомога громадськості - надсилання листів з підтримкою пропозиції щодо обов’язкового викладання Етики / Курсів морального спрямування.

13 січня 2021 року Міністерство освіти і науки України розмістило на своєму офіційному сайті для громадського обговорення проєкт Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Проектом передбачено обов’язкове викладання Етики / Курсів морального  спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Таким чином проєкт програми передбачає обов’язкове викладання відповідних курсів, водночас вибір конкретної програми («Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Біблійна історія та християнська етика» тощо), залишається правом батьків та конкретної школи. 

Вказане положення є пропозицію особисто Міністра освіти і науки України С. Шкарлета і є результатом уваги по позиції церковної спільноти, озвученої влітку 2020 р. під час зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем.

Читайте також: Під прикриттям карантину МОЗ запровадив в Україні третю «невідому» стать

Наразі викладання курсів морально-духовного спрямування здійснюється лише у 34,73 відсотках шкіл України. Таким викладанням нині охоплено лише 13,19 відсотків учнів. Тому нині практично 87 відсотків майбутніх громадян України не мають можливості вивчення курсів морально-духовного спрямування.

При цьому, щороку кількість відповідних шкіл і учнів скорочується. Щоденно кількість учнів, охоплених викладанням курсів морально-духовного спрямування, скорочується на 75 дітей, тобто більше, ніж на два класи за день! 

Читайте також: Понад тисячу книжок про дівчат-лесбійок закупив український уряд для дитячих бібліотек

Відтак запровадження обов’язкового викладання Етики / Курсів морального спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України вагомо сприятиме як подальшому викладанню курсів морально-духовного спрямування, так і належному вихованню учнів.

Наразі, за наявною інформацією, на Міністерство освіти і науки чиниться тиск з боку опонентів викладання у закладах освіти курсів духовно-морального спрямування щодо скасування вказаної пропозиції.

З огляду на це існує НАГАЛЬНА НЕОБХІДНІСТЬ підтримати пропозицію щодо обов’язкового викладання Етики / Курсів морального  спрямування у 5-6 класах усіх закладів загальної середньої освіти і у цьому відношенні проєкт  Типової освітньої програми для 5-9 класів.

Нижче наведено посилання на проекти відповідних листів.

Проект листа 1

Проект листа 2

Проект листа 3

Проект листа 4

Звертаємо увагу, що листи, які не мають вказної адреси заявника, ПІБ та е-мейл не розглядаються згідно Закону. 

Прохання направляти вказані листи до 28 січня 2021 р. на електронні адреси: 

  • s_fitsajlo@mon.gov.ua Світлана Фіцайло, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління шкільної освіти; 

  • yhkononenko@gmail.com Юрій Кононенко, начальник головного управління шкільної освіти директорату шкільної освіти;

  • serhiy.shkarlet@mon.gov.ua Сергій Шкарлет Міністр освіти і науки України;

  • ez@mon.gov.ua відділ звернень громадян Міністерства освіти і науки України;

  • mon@mon.gov.ua Міністерство освіти і науки України

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Суспільство
Останні новини
Останні новини