Торік католицьку церкву Німеччини полишили ще 400 тисяч осіб
Європа та світ
02.07.2024
Статистика, оприлюднена римо-католицькою церквою в Німеччині, свідчить, що вона втратила понад 600 000 членів у 2023 році. Протестантська євангелічна церква Німеччини також втратила торік сотні тисяч прихожан

Римо-католицька церква в Німеччині втратила 628 000 членів у 2023 році. Понад 402 000 осіб залишили її навмисно, а решта – у зв'язку зі смертю її членів, пише Evangelical Focus.

Конференція німецьких єпископів заявила, що це менше порівняно з 522 821 у попередньому році, але все ще є другим за величиною показник, повідомляє National Catholic Reporter.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Натомість лише 5700 осіб стали новими членами Церкви: 1559 осіб приєдналося, а ще 4127 – повернулися. Також спостерігається значне падіння кількості вінчань (з 35 000 у 2022 році до 27 000 у 2023 році).

У Німеччині люди, які офіційно є членами церкви, сплачують так званий церковний податок, який допомагає фінансувати її на додаток до звичайних податків, які сплачує решта населення. Якщо віряни офіційно зареєструють свій відхід у місцевих органах влади, їм більше не доведеться сплачувати цей податок. Існують деякі винятки для малозабезпечених, безробітних, пенсіонерів, студентів та інших.

Станом на кінець минулого року католицька церква країни налічувала близько 20,35 млн членів, що припадає на 24% населення Німеччини. У щорічному зведенні статистичних даних конференція єпископів не назвала подробиць причин «відходу».

Проте в останні роки багато людей відвернулися від церкви на тлі наслідків скандалу, пов'язаного зі зловживанням з боку духовенства та інших.

У відповідь на цю кризу німецькі єпископи та впливова мирянська організація очолили трирічний процес реформ - «Синодальний шлях», який відзначився напругою між лібералами і консерваторами та викликав відкритий спротив з боку Ватикану. Його остання асамблея минулого року закликала церкву схвалити благословення одностатевих союзів.

«Цифри тривожні. Вони демонструють, що церква перебуває у масштабній кризі», - заявив голова єпископської конференції, єпископ Лімбурга Георг Бетцінг, єпархію якого торік залишило 13 000 осіб — на 2 000 менше, ніж роком раніше.

«Одні лише реформи не вирішать церковну кризу, однак без реформ криза посилиться. Тому необхідні зміни», - сказав Бетцінг.

Християни в Німеччині приблизно порівну поділені на католиків і протестантів, і не лише католицька церква втрачає членів.

У травні Протестантська євангелічна церква Німеччини (EKD) також оприлюднила дані за 2023 рік. У 2023 році протестантська церква втратила 593 000 членів, у тому числі близько 380 000 добровільно вийшли з неї. Наразі її членство складає 18,56 млн вірян, що становить 21,9% населення.

Джерело: National Catholic Reporter, Evangelical Focus

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Європа та світХристиянський світАналітика
Останні новини
Останні новини