Відкриття давньоассирійського військового табору підтверджує біблійну розповідь про облогу Єрусалима
Освіта і наука
28.06.2024
Нове дослідження виявило стародавні військові табори, що відповідають біблійній розповіді про облогу Єрусалима ассирійським царем Санхерівом

Археологічне відкриття незалежного вченого Стівена Комптона проливає світло на стародавню облогу Єрусалима ассирійським царем Санхерівом та може підтвердити біблійну розповідь про ангела Господнього, який знищив 185000 ассирійських солдатів, як описано в 2 Царів 19:35.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Як розповідає просвітницький проєкт Біблійна археологія з посиланням на The Jerusalem Post та Assyrian International News Agency, Стівен Комптон, експерт із близькосхідної археології, використав сучасні методи картографування, щоб ідентифікувати залишки того, що він вважає стародавніми ассирійськими військовими таборами, які датуються приблизно 700 роком до нашої ери. 

У дослідженні, опублікованому в журналі Near Eastern Archaeology, Комптон запропонував ймовірні місця втрачених стародавніх військових таборів, створених ассирійським царем Санхерівом у Леванті (The Trail of Sennacherib’s Siege Camps,” by Stephen C. Compton. Near Eastern Archaeology 87.2 (June 2024), рp. 110-120). 

Ассирійська імперія існувала з 1365 по 609 рік до нашої ери. Цар Санхерів правив з 704 по 681 рр. до н. е. і здійснив військову кампанію, щоби контролювати всі шляхи через Сирійську пустелю, що вели до Середземного моря. Ассирійські військові табори, створені приблизно в 700 році до нашої ери під час військових завоювань на Близькому Сході, знаменують розширення Ассирійської імперії, яка стала прототипом наступних Перської, Грецької та Римської імперій. 

«Відкриття, описане в ассирійських текстах, грецькій історії та єврейській Біблії, підтверджує біблійну розповідь з 2 Царів 19:35, Ісаї 37:36-38 і 2 Хронік 32:21», — сказав Комптон Fox News Digital.

Картографування давньої історії

Одним із важливих доказів гіпотези Комптона є кам’яні плити, які були частиною оздоблення палацу Санхеріва. Коли ассирійський цар наказав прикрасити стіни свого палацу сценами власних військових перемог, він не підозрював, що через тисячі років ці настінні рельєфи допоможуть сучасним археологам розгадати стародавні таємниці. Серед них, зокрема, є рельєфи облоги міста Лахіша у біблійній Юдеї, виявлені в 1840-х роках британським істориком Остіном Генрі Леярдом. Рельєфи, які зараз знаходяться в Британському музеї в Лондоні, зображують облогу та захоплення Лахіша, а також військовий табір, укріплений 24 сторожовими вежами. 

Комптон зіставив ці зображення з ранніми аерофотознімками Лахіша, щоби створити віртуальну карту, яка точно вказує на розташування табору. Так, розташування табору було підтверджено шляхом накладання фотографій початку ХХ століття на ландшафт, зображений на ассирійських рельєфах.  

Першим відкриттям вченого стала сцена, присвячена завоюванню Лахіша, міста на південь від Єрусалима. Зіставлення ландшафту на цьому зображенні з особливостями фактичного ландшафту (з використанням ранніх аерофотознімків Лахіша до сучасного розвитку) створило віртуальну карту місця табору Санхеріва і привело вченого до руїн, подібних за розміром і формою до табору на рельєфі Санхеріва.  

Археологічне обстеження цього місця не виявило жодних доказів проживання тут людей протягом 2600 років, а також виявило наявність черепків кераміки з точного часу вторгнення Санхеріва в Лахіш, після чого місце знову було покинуте на століття. Крім того, давня арабська назва цих руїн була Хірбет аль-Мудаввара — «Руїни табору правителя-загарбника». 

Двотомний огляд підмандатної Палестини The Survey of Palestine досліджував дуже схожі руїни на північ від Єрусалима та виявив, що вони відповідають військовому табору. Тоді вчені припустили, що його побудував Тит під час пізнішого римського вторгнення в Єрусалим. Однак римські військові табори завжди були прямокутними, тоді як ця форма була овальною, характерною для ассирійських таборів.  

Історики та археологи вивчали ці рельєфи протягом півтора століть, але лише в 2004 році німецький археолог Маріа Мікале та італійський археолог Давіде Надалі звернули увагу на форму та структуру військового табору Сахеріва, зображеного на рельєфах. Табір мав форму еліпса і був поділений на дві або три секції всередині, які містили царські покої та намети солдатів. Він був оточений оборонними стінами. 

Спираючись на ці відкриття, Стівен Комптон вирішив шукати археологічні залишки військових таборів царя Санхеріва по всьому Ізраїлю.  

«Ми знали, що це овал. Я взяв зображення рельєфу та зіставив його з впізнаваними рисами ландшафту», — сказав Комптон. Він також підкреслив, що сучасна назва місцевості («Руїни табору правителя-загарбника»), позиція та дати існування табору відповідають історичному контексту вторгнення Санхеріва. 

Історичне та біблійне значення 

Це відкриття має ширші наслідки для розуміння походу Санхеріва в Левант. Згідно з історичними джерелами, облога Єрусалима Санхерівом закінчилася тим, що він отримав данину від царя Юдейського царства Єзекії, що дозволило Єзекії залишитися при владі як васалу. Однак біблійний наратив додає надприродний елемент, стверджуючи, що ангел вбив 185000 ассирійських солдатів за одну ніч, змусивши Санхеріва відступити до Ніневії. 

Біблія свідчить: “Тому так сказав Господь про асирійського царя: Він не ввійде до міста цього, і туди він не кине стріли, і щитом її не попередить, і вала на нього не висипле. Якою дорогою прийде, то нею й повернеться, у місто ж оце він не ввійде, говорить Господь! І це місто Я обороню на спасіння його ради Себе та ради Давида, Мого раба! І вийшов Ангол Господній, і забив в асирійському таборі сто й вісімдесят і п'ять тисяч. І повставали рано вранці, аж ось усі тіла мертві… А Санхерів, асирійський цар, рушив та й пішов, і вернувся, й осівся в Ніневії. І сталося, коли він молився в домі Нісроха, свого бога, то сини його Адраммелех та Шар'ецер убили його мечем, а самі втекли до краю Арарат... А замість нього зацарював син його Есар-Хаддон” (Ісаї 37:33-38). 

У біблійній історії ангел Господній проходив через табір вночі, вбиваючи ассирійських воїнів. Цікаво, що вавилонський жрець та історик Бероз писав, що ассирійську армію спустошила чума. А грецький історик Геродот стверджував, що миші вторглися в ассирійський табір вночі й перегризли їхні тятиви та ремені щитів, залишивши їх беззахисними в битві наступного ранку.

Сучасне вивчення цих місць виявило розподіл, який узгоджується з тим, що відомо про шлях вторгнення Санхеріва та міста, які обложили його війська. Це дало змогу Комптону визначити потенційні місця, де могли знаходитися втрачені стародавні міста Лівна та Нов.  

Пророк Ісая описує просування ассирійців до Єрусалима, кульмінацією якого стала їхня зупинка в Нові та виклик, кинутий звідти Єрусалиму (Ісаї 10:24-32). Це пов’язує ассирійський табір в Єрусалимі з Новом, втраченим священницьким містом, де містилася Скинія, найсвятіше місце в юдаїзмі до будівництва Храму. Однак, згідно з 1 Самуїла 21-22, після того, як тамтешні священики допомогли майбутньому царю Давиду, цар Саул наказав убити всіх чоловіків, жінок, дітей і тварин у Нові. Нов більше не згадувався близько 300 років, поки його не зайняли ассирійці.  

Хоча точне місцезнаходження Нова також досі залишається загадкою для археологів, Комптон припускає, що Нов можна ототожнити з Джебель-аль-Мудаввара. 

Нещодавні дослідження є першим доказом того, що битва під Єрусалимом дійсно відбулася. Дослідники сподіваються використовувати подібні методи, щоби виявити подібні військові бази та інші стародавні міста, зруйновані Ассирійською імперією. 

«У деяких випадках також можна було використовувати нещодавно виявлені табори, щоб знайти місця стародавніх міст, які, як відомо, були обложені ассирійцями, але місце розташування яких було невідомим або невизначеним», — сказав Комптон. 

Місце, тепер відоме як Ґіват гаТахмошет, демонструє руїни, що відповідають руїнам Лахіського табору Санхеріва. Комптон сподівається, що майбутні археологічні розкопки дозволять глибше зрозуміти цю знахідку.  

«Я вважаю, що цікаво знайти це місце, і я сподіваюся, що незабаром ми побачимо там археологічні розкопки, які дадуть нам більше інформації про це місце», — сказав він. 

Ці знахідки свідчать про переконливий перетин історичної документації та біблійних оповідей, пропонуючи більш глибоке розуміння давньої історії Близького Сходу.

 Джерело: Біблійна археологія

За матеріалами The Jerusalem Post, AINA

Фото S. C. Compton

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Освіта і наукаЄвропа та світХристиянський світ
Останні новини
Останні новини