Виплати з безробіття для українців в Німеччині. Що змінилося?
Європа та світ
27.08.2024
Станом на серпень 2024 року українці в Німеччині можуть отримувати допомогу з безробіття, яка виплачується за умови, що вони постійно проживають у країні. Зміни, які увійшли в життя раніше, стосуються як розміру виплат, так і введення нових умов для їх отримання

Головною метою цих виплат є посилення підтримки біженців, які шукають роботу або здобувають нові професійні навички, одночасно з акцентом на більш ефективне використання фінансової допомоги.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це пише ukrainianingermany.de.

Допомога Bürgergeld: правила та суми виплат

У Німеччині було введено новий вид допомоги з безробіття під назвою Bürgergeld (громадянський дохід). Цю допомогу виплачує Джобцентр, а надається вона людям, чий дохід нижчий за прожитковий мінімум, і які не мають можливості працювати. До цієї категорії входять і українські біженці, які отримали тимчасовий захист у Німеччині.

У 2024 році розмір допомоги Bürgergeld складає:

  • самотні особи/самотні батьки – 563 євро;
  • у сімейній парі на одного партнера – 506 євро;
  • дорослі у закладах – 451 євро;
  • підлітки 14-17 років – 471 євро;
  • діти 6-13 років – 390 євро;
  • діти до 5 років – 357 євро.

Наприклад, сім’я, яка складається із матері та двох дітей віком 6 і 14 років, отримує 1424 євро. Додатково центр зайнятості надає 750-850 євро на людину на оренду житла.

Окрім цього, право на отримання допомоги Bürgergeld мають працездатні особи віком від 15 до 64 років та члени їхніх родин. Основними умовами для отримання цієї допомоги є постійне проживання у Німеччині, здатність працювати не менше 3 годин на день, 5 днів на тиждень, а також недостатність доходів для покриття основних потреб.

Допустимі доходи та майно для отримання допомоги

При поданні заяви на отримання Bürgergeld центри зайнятості перевіряють доходи заявника та всіх членів його родини. Важливо зазначити, що деякі джерела доходу не враховуються при розрахунку загального доходу сім’ї, наприклад:

  1. Заробіток до 100 євро на місяць.
  2. Підтримка з боку біржі праці під час навчання.
  3. Виплати з інвалідності.
  4. Повернення грошей за товар чи послугу.

Крім того, українці, які бажають отримати допомогу, мають право на певний обсяг майна, яке не буде впливати на можливість отримання допомоги. Наприклад, одна особа може мати до 40000 євро майна, а кожен член її родини — по 15000 євро. Після року перебування на соціальній допомозі ці норми знижуються до 15000 євро для кожного члена родини.

До майна, що враховується при розрахунку, належать готівка, банківські депозити, нерухомість, автомобілі, коштовності, акції та інші цінні активи. Якщо це майно не приносить додаткового доходу (наприклад, через оренду житла або продаж), воно не перешкоджає отриманню фінансової допомоги.

Грошовими надходженнями людини, розмір яких може вплинути на виплати, вважається:

- прибуток від ведення підприємницької діяльності;

- заробітна плата;

- допомога на дитину Elterngeld;

- виплати на дитину Kindergeld;

- відсотки від капіталовкладень;

- виплати за здачу в оренду нерухомості чи майна;

- отримання аліментів на дитину;

- пенсійні виплати;

- повернення податків після подання податкової декларації.

Санкції за порушення умов отримання допомоги

Важливо зазначити, що порушення умов отримання Bürgergeld може призвести до скорочення або повного позбавлення виплат.

Основні причини, через які можуть зменшити або припинити допомогу, включають:

  • відмова від роботи або навчання. Якщо людина, яка отримує допомогу, відмовляється від запропонованої роботи, інтеграційних курсів або семінарів з працевлаштування, то її виплати можуть бути зменшені на 10% за перше порушення, на 20% за друге та на 30% за третє;
  • ігнорування призначених зустрічей із центром зайнятості без поважної причини також може призвести до зменшення допомоги на 10% щомісяця;
  • у випадку тих, хто має дозвіл на роботу в Німеччині, але був звільнений з роботи без поважної причини, виплати можуть зменшити на 30% протягом трьох місяців;
  • приховування доходів або майна може бути підставою для повернення виплачених коштів та накладання штрафу. У випадку навмисного шахрайства порушник може отримати до п’яти років позбавлення волі.

 Нові можливості та посилена підтримка біженців

Центри зайнятості Німеччини ввели нові правила та розширені можливості для отримувачів допомоги Bürgergeld. Одна з ключових змін стосується обов’язкової умови постійного проживання за вказаною адресою. Це означає, що людина повинна бути доступною для зустрічей з центром зайнятості без затримок і за власний рахунок.

Крім того, введено нову додаткову фінансову підтримку для здобуття професійної кваліфікації. Наприклад, щомісячна допомога у розмірі 150 євро надається для підвищення кваліфікації, а під час складання проміжних іспитів можна отримати премію в розмірі 1000 євро. Завершення навчання також супроводжується додатковою виплатою у 1500 євро.

Також, якщо отримувач допомоги обирає навчання за субсидією, центри зайнятості продовжують фінансову підтримку на період до трьох років. Це дає змогу завершити навчання і здобути необхідну кваліфікацію. Крім цього, українці, які проходять тривале навчання для повернення до своєї професії, можуть отримати щомісячний Bürgergeld-Bonus у розмірі 75 євро.

Таким чином, зміни спрямовані на підтримку українських біженців у Німеччині та їхню інтеграцію на ринок праці через навчання та здобуття кваліфікацій, водночас посилюючи контроль за використанням соціальної допомоги.

Як подати заявку на матеріальну допомогу Bürgergeld українцям у Німеччині?

Заявку на отримання фінансової допомоги Bürgergeld (Hauptantrag) необхідно подавати до адміністрації муніципальної освіти або міської адміністрації. Відповідальною організацією є Центр зайнятості (Джобцентр) за місцем проживання, який відповідає за вас. При цьому, якщо ви живете разом зі своєю сім’єю єдиним домогосподарством (Bedarfsgemeinschaft), на одну спільноту достатньо заповнити одну заявку. Зробити це можна декількома способами:

  • взяти роздрукований бланк заявки особисто в своєму Джобцентрі;
  • завантажити бланк основної заявки та необхідних додатков (за потреби), наприклад, на офіційному сайті;
  • роздрукувати, заповнити та віднести до відповідного органу;
  • подати заявку онлайн через ресурс Федерального агентства зайнятості (спочатку потрібно зареєструватися як приватна особа, і тоді отримаєте доступ до бланків)

Оскільки майже всі українські біженці претендують на базову фінансову допомогу та оформлюються на Біржі праці, основну заяву Hauptantrag разом із відповідними додатками вони заповнюють вже на етапі реєстрації у Джобцентрі.

Як українцям продовжити виплати Bürgergeld?

Зверніть увагу, для того, щоб соціальна допомога українцям у Німеччині була безперервною, до того, як закінчиться термін затверджених виплат Bürgergeld (зазвичай це 6-12 місяців) потрібно подбати про продовження виплат.

Для цього необхідно:

  1. За шість тижнів до закінчення призначеного терміну подати заяву про продовження виплати допомоги. Якщо у вас не змінилася ситуація і ви все ще потребуєте фінансової підтримки, необхідно заповнити форму WBA, додавши виписку з німецького банку про виплати на всіх членів спільноти за останні 3 місяці.
  2. Документи можна віднести до поштової скриньки для внутрішньої кореспонденції в своєму Джобцентрі або просканувати в терміналі для обробки документів у діджіталізованих відділах установи. Також можна надіслати документи рекомендованим листом на адресу свого Jobcenter, указавши на конверті номер своєї спільноти BGNummer та Kundennummer. Крім того, для швидкого подання документів можна скористатися мобільним додатком Jobcenter-App вашого району.

Якщо термін подання заявки все ж таки буде пропущений, виплати будуть припинені, допоки ви ні подасте анкети і їх ні опрацюють.

Які документи потрібні для подання заявки на фінансову допомогу в Німеччині?

До заповненої заяви потрібно підготувати такі документи:

  • Заявка та всі необхідні заповнені заяви.
  • Дійсний документ, що посвідчує особу (паспорт/паспорти всіх членів сім’ї) та посвідка на проживання.
  • Довідка про доходи: довідка з роботи, банківські виписки зарплати, лікарняні, пенсії тощо.
  • Виписки з рахунків за останні 3 місяці.
  • Підтвердження активів: виписки з рахунків.
  • Підтвердження поточних витрат.
  • Договір оренди та останні рахунки на опалення та оплату комунальних послуг.
  • Підтвердження раніше отриманої виплати.
  • За наявності трудових відносин, потрібно подати робочі документи, лист про звільнення та довідку з місця роботи від роботодавця.

Документи можна надати пізніше, але рішення щодо виплат приймається після надання всіх документів.

Як українці можуть втратити допомогу Bürgergeld

Передбачається, що людина, яка отримує допомогу Bürgergeld — знаходиться у пошуку роботи. Тож, якщо особа, яка отримує фінансову підтримку відмовляється від запропонованої роботи, що відповідає її професії або кваліфікації – вона може втратити частину виплачуваних коштів. Основними порушеннями, через які можна втратити певну частину своїх виплат соціальної допомоги Bürgergeld, можуть бути такі.

Відмова від відвідування інтеграційних курсів, запропонованої роботи, семінарів із працевлаштування тощо

У такому випадку суму допомоги зменшують на:

  • 10% на 1 місяць за перше порушення;
  • 20% на 2 місяці за повторне порушення;
  • 30% на 3 місяці за третє порушення.

Зменшення розміру допомоги на 1 місяць відбувається у будь-якому випадку. Подальшого зменшення можна уникнути, якщо повернутися до виконання обов’язків, наприклад, почати відвідувати курси німецької.

Ігнорування призначеного Джобцентром терміну

Кожного разу, коли Ви ігноруєте термін без поважної причини, допомогу зменшують на 10% щомісяця. Санкції можуть підсумовувати, однак розмір їх зменшення не має перевищувати 30%.

Звільнення з роботи без поважної причини

У випадку звільнення з роботи без поважної причини, грошову допомогу можуть зменшити на 30% терміном на 3 місяці.

Якщо одержувач не надав або приховав правдиву інформацію щодо власного майна чи додаткового доходу, то соціальна служба вимагатиме повернення виплачених коштів. Також в їхній компетенції накладати адміністративні штрафи на порушника. Більше того, цілеспрямоване приховування даних може вважатися шахрайством у великих розмірах та карається позбавленням волі на 5 років.

Джерело: ukrainianingermany.de

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Європа та світДопомога під час війниСуспільство
Останні новини
Останні новини