Переслідування християн у всьому світі посилилися
Загрози та виклики
23.10.2024
За даними папської благодійної організації, переслідування християн у всьому світі погіршилося: войовничий іслам, репресивні режими, злочинні угруповання та екстремісти посилили напади протягом 2022–2024 років
У доповіді організації «Допомога Церкві в потребі» від 22 жовтня детально описано масштаби насильства та утисків, з якими стикаються християнські спільноти у 18 країнах, що викликають «основне занепокоєння». У звіті, який охоплює серпень 2022 року – червень 2024 року, зазначено, що порушення прав людини проти християн зросли після звіту 2020–2022 років у понад 60% досліджуваних країн.
Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!
У новому звіті було виявлено, що шість досліджених африканських країн спостерігали зростання ісламістського насильства, що привело організацію до висновку, що епіцентр войовничого ісламістського насильства «перемістився з Близького Сходу до Африки», повідомляє Католицький оглядач.
 
У деяких африканських країнах: Буркіна-Фасо, Нігерії, Мозамбіку та інших країнах християн продовжує тероризувати екстремістське насильство.
 
CNA протягом багатьох років повідомляв про насильство проти християн у Нігерії, в якій останніми роками тисячі християн тероризували, переміщували та вбивали, часто бандитами, які безкарно діяли під контролем переважно мусульманського федерального уряду.
 
Етнічне та релігійне насильство в Нігерії за чотири останні роки забрало життя майже 56000 людей у ​​цій західноафриканській країні, і жертви були здебільшого християнами.
 
Лише цього місяця руйнівна атака ісламських терористів у Буркіна-Фасо, у східному місті Манні, призвела до загибелі щонайменше 150 осіб. Протягом кількох місяців ісламські повстанці посилили свою жорстокість і рішучість поширювати терор, що дозволило їм контролювати близько половини території.
 
За даними “Допомога Церкві у потребі», у Буркіна-Фасо спостерігається найвищий рівень екстремістського насильства в усьому регіоні Сахель, що відображено в таких нападах, як ті, що відбулися в Манні та Барсалого наприкінці серпня, де, за оцінками, ці озброєні злочинці вбили щонайменше 400 осіб.
 
Звертаючись до інших частин світу, «Допомога Церкві у потребі» повідомила, що спостерігає «посилене націлювання» на християн як на ворогів держави чи місцевої спільноти з боку авторитарних режимів.
 
Серед них уряди таких країн, як Китай, Еритрея, Індія та Іран, усі з яких «посилили репресивні заходи». Зокрема, в 2023 році в Індії було зареєстровано 720 нападів або інших випадків переслідування християн, порівняно з 599 роком раніше.
 
Крім того, за словами організації, державні та недержавні суб’єкти дедалі більше використовували існуюче та нове законодавство як зброю, криміналізуючи дії, які не поважають державну релігії, як засіб придушення християн та інших релігійних меншин.
 
«Закони про богохульство», які існують у десятках країн світу, були особливо руйнівними в Пакистані, тоді як у Саудівській Аравії перехід з ісламу на християнство суворо заборонений, і навернені можуть зіткнутися з перспективою «вбивства честі».
 
Нарешті, група наголосила збільшення загроз християнським дітям, особливо дівчатам, які зазнали викрадення, сексуального насильства, примусового шлюбу та примусового навернення.
 
Доповідь містила численні додаткові факти про боротьбу, з якою стикаються християни в різних країнах світу. Наприклад, чисельність християнського населення Сирії, спустошеної триваючою громадянською війною, скоротилася з 1,5 мільйона до лише 250000 сьогодні — подібне падіння було зафіксовано в Іраку на тлі жорстокості так званої Ісламської держави.
 
Загрози та викликиХристиянський світЄвропа та світ
Останні новини
Останні новини